Tak začnu nejprve odpovědí na poslední věc:
Jak se říká dobrovolnosti se meze nekladou, ale zase netřeba to přehánět. Můžete s klidným vědomím řešit resty slíbené dříve. Tohle jednak nespěchá a nechávám to postupovat podle času a někdy i chuti. Protože ne vždy mám chuť ponořit se do vzorců a provázanosti. A samozřejmě inspirace, co mě napadne, že by se dalo zavést a aplikovat.
Tak a teď zpět na začátek:
Prvně zmíním, že jsme malá rodinná firma a zaměřujeme se na atypovou výrobu. Takže nejde mít nějak před připravené katalogy produktů, ze kterých si zákazník bude vybírat. A často se mi stává, že i když jsem předčil původní očekávání v množství proměnných, které jsem dokázal do dokumentu dostat pro zisk co nejpřesnějšího výpočtu, pořád se stává, že jsou tam rozdíly, které zanedbávám, aproximuji, nebo řeším oklikou, jako že onen dílec zapíšu místo jiné položky. (nejočividnější a nejčastější případ jsou skříňky řešící úhly, jako do podkroví, rohů, nebo prostě "designové prvky")
Základní funkcí celého tohoto dokumentu je vytvořit cenový návrh pro zákazníka a také předběžný seznam nákupu. Pro výrobu má naopak mnohem menší vliv, protože jak jsem napsal často některé věci nejsou úplně přesné, ale pro nacenění to postačí. Ve výrobě už je ale rozdíl, jestli tam lítá i 1 mm. Ale ano pomáhá často, když jsou skříňky přesné. Přesto kusovník se samozřejmě vypisuje do čistého a kontroluje se podle schválených výkresů.
Vzorníky materiálů v mobilu sice jsou a mám je, ale pořád to nepředčí fyzické vzorky povrchů, ale to je teď podružné.
Pracovní sešit A - AB
tabulka pro výpočet pantů nemusí být v každém listu, ale nevidím důvod proč by tam být neměla. Je to celé jen pro naše interní potřeby a zákazník
Dále podle popisu jsem pochopil, že chcete jít cestou cenový návrh:
Skříňka A - A Kč
Skříňka B - B Kč
Skříňka C - C Kč
Součet - D Kč
Asi by byla možnost takto postupovat, ale my dáváme souhrnnou spotřebu a nerozdělujeme co bylo použito na které konkrétní skříňce. Co se týče materiálu, není to problém, ale co se týče lidského faktoru a času už ano. Protože je těžké zapsat do ceny třeba nastavení stroje. To zabere čas T, ale pak už se na takto nastaveném stroji dají udělat dílce třeba na 6 skříněk, ale jindy zase jen 1. A u některých materiálů také, třeba LED osvětlení kde se dá sice rozdělit LED pásek, ale pak trafo a kabeláž je jeden set, ať už je to pro 1 skříňku, nebo pro 5 (tedy průběžný pásek přes celou délku).
ve výsledku - nejjednodušeji jak popsat co bych potřeboval je, aby se mi kopírovali výsledky z listu "Součty" a sloupců IJK do "graficky hezky" zpracovaného listu a vynechávalo to nulové položky.
Editoval Delph (18. 7. 2018 14:02:21)