Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 7. 2018 09:26:01

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Skrytí řádků při tisku

Ahoj,

už jsem to někde zmiňoval, konečně jsem sehnal ceník materiálů od dodavatele v excelu/calcu, takže chci propojit svou tabulku na výpočet spotřeby materiálů.

Políčko materiálu si redukuji skrze platnost dat a podmínku IF, která určuje z které tabulky se ta platnost vytáhne. Z toho doufám že zvládnu přes VLOOKUP případně HLOOKUP vytáhnout cenu a dostupnost na skladu.

No a protože mi výpočet spotřeby umí spočítat třeba jen u plošného materiálu - pracovní desku, stolní desku, zádovou desku, konstrukční materiál 1 v 18 mm, ve 12 mm, v 8 mm a ještě konstrukční materiál 2 v 18 mm, záda z HDF,...   a pak jsou tam různá kování...

No a v ceníku bych si nachystal řádek pro každou tuto možnost, ale chtěl bych aby se při tisku ty řádky schovávali. Jednat to bude hezčí, bude to také přehlednější a úspornější. Je varianta, že to budu dělat jako do teď - prostě mám nachystaný prázdný soubor ze kterého začínám a když bude hotovo, tak si ty řádky prostě ručně promažu, ale když od zákazníka přijde změna, že chce dvířka z jiného materiálu, tak mi přijde škoda, to tam zase kopírovat a napojovat...

Offline

#2 5. 7. 2018 10:14:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Skrytí řádků při tisku

Tyhle věci by měla umět kontingenční tabulka. Ale asi bude muset mít dost pomocných sloupců. Kontingenční tabulka umí podle filtru skrýt nechtěné a vyklopit to někam do předem definovaného místa ve stejném sešitě.
     Stavba databáze je jedna věc, ale používání databáze už bych nechal na vestavěných funkcích. I když jsem kolem toho také něco dělal, tak si to nevybavuji. Hlavně jsem asi neviděl jak dnes vypadají Vaše data. Když by Vám stačilo jen skrývání tak by stačil i automatický filtr. Při kopírování by to mělo vložit jen odfiltrovaná data, ale tahle funkce v minulosti fungovala jako počasí.
     Samozřejmě jiné způsoby existují, ale nevím jestli je účelnější dělat konstrukce vzorců, nebo maker když by to šlo vestavěnou kontingenční tabulkou.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 9. 7. 2018 14:36:36

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Re: Skrytí řádků při tisku

Tak mám představu, co je to je kontingenční tabulka, ale vůbec netuším co bych s tím měl dělat.

Offline

#4 9. 7. 2018 16:46:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Skrytí řádků při tisku

To Vám bez náhledu asi těžko vysvětlím. Tabulka nabízí možnosti skrývat (ponechat viditelné) určité hodnoty. Takže jde o uspořádání tabulky.
     Když budete mít pod sebou stejné položky s různým kováním odfiltrujete ty chtěné tak aby byly vidět. Když budete mít stejnou položku v jediném řádku a ve sloupcích různé kování, musíte ponechat viditelné jenom jen potřebné sloupce.
     Po skrytí nežádoucích položek můžete upravenou tabulku někam (například do nového listu) vyexportovat. Ale takhle z voleye Vám poradit neumím - pokuste se udělat nějakou simulaci ale tak aby aby popisovala co nejlépe skutečnost (ostrá data z principu nedoporučuji ale i to je možné zadem přes uložto.cz... a pošlete mi emailem adresu nebo heslo pokud máte uloženo pod heslem).
     Když to uděláte veřejně tak poradí víc lidí - já také neznám všechny možnosti a triky - víc hlav víc ví. Je okurková sezona - skončil akademický rok a zatím to vypadá, že jsou aktivní všichni schopní a ochotní tak jak je vidět na posledním příspěvku.


     Vím že postupně budujete rozpočtový systém a tak ne všechny úpravy které se Vám nabídnou jako funkční pro dnešní den nemusí příště vyhovovat. Potom se budete moci vrátit k jiné verzi. Takže bych doporučil postnout vzor s dobrým popisem pokud možno veřejně.

Editoval neutr (9. 7. 2018 16:48:44)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 16. 7. 2018 09:48:51

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Re: Skrytí řádků při tisku

Tak už jsem to pochopil a vcelku to pro mě nic moc nepřinese. Dávat si práci se skrýváním, exportem a nějakým laděním vzhledu mi bohatě vystačí, když mi to bude počítat v rámci toho prvního souboru a pak budu mít otevřená okna vedle sebe a prostě si to přepíšu. Píšu poměrně rychle a budu to mít takhle docela hned.

Tak mohl bych vytvořit vlákno, kde nahraji tu tabulku a budu přidávat postupné updaty, aby bylo možné sledovat jak to postupuje.

Offline

#6 17. 7. 2018 07:51:23

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 107

Re: Skrytí řádků při tisku

z toho popisu jsem nepochopil požadavek na ten ceník. Potřebujete vytisknout nabídku z listu Součty a v ní pouze řádky, které budou mít vypočítanou nějakou cenu ve sloupci K? Příp., můžete dát nějakou ukázku, jak to řešíte nyní?

Offline

#7 17. 7. 2018 08:28:40

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Re: Skrytí řádků při tisku

https://ulozto.cz/tam/_diHzDGas5Ybx

zde je odkaz na 2 pdf jak vypadají třeba různé cenové návrhy na různé skříně. A to ještě není "maximum možného" protože u takové kuchyně vstupují do hry materiály pracovní desky, zádové desky,... více rozměrů a druhů ABS hran.
A všechny tyto možnosti už umím vypočítat v dokumentu spotřeby materiálu a časem třeba přibudou další (vnitřní vybavení, osvětlení,...). Ale samozřejmě často se tam vyskytují na mnoho položkách nuly, protože se tz prvky v dané zakázce zrovna nevyskytují...

Offline

#8 17. 7. 2018 09:52:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Skrytí řádků při tisku

Tedy já se už hodinu snažím pochopit jak dostáváte položky pro skladbu PDF. V PDF nejsou adekvátní nadpisy s tím co vidím v Calcu. Nedovolím si ani představit jak to praktikujete.
     Mám dojem, že ve sloupcích D až I jsou stejné položky jako mezi D2 až I6 - ale pro každou položku která je ve sloupcích A, B, C. A tyhle položky pochází odkud?
     Nejspíš je kopírujete z jednotlivých listů A až AB ale ani tady nejsem schopen nic dovodit - prošel jsem asi polovinu listů a ty mají stejný korpus a nedovedu odvodit ty 3 sloupce v listu Součty.


     Takže mám dojem, že ty listy A až AB jsou jen předpřipravené mustry které se doplní - tedy vyplní a rozšíří, nebo ořežou podle skutečné potřeby a pak se vloží do listu Součty. Přes to nikde nevidím ani celkový součet tak jako na nabídce v PDF - to se také asi dosadí až nakonec že?


     Šlo by to kontingenční tabulkou, ale když potvrdíte, nebo upřesníte postup, tak je to lepší makrem které Vám vysype vše včetně součtu do zcela porázdného listu jen podle Vzoru podle konkretizované objednávky (Listy A až AB).

Editoval neutr (17. 7. 2018 09:52:56)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 17. 7. 2018 10:14:58

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 107

Re: Skrytí řádků při tisku

ty nabídkové ceníky tedy přímo nejsou nijak navázané na soubor 'spotřeba materiálu V3.ods'. Máte tabulku se seznamem "všech" materiálů, kování a prací, do které jen doplníte množství a ceny a tyto doplněné chcete tisknout (plus nějaká hlavička a patička podle ukázky)?

edit - neutr byl rachlejší :-)

Editoval kabi (17. 7. 2018 10:15:56)

Offline

#10 17. 7. 2018 11:24:32

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Re: Skrytí řádků při tisku

Přesně tak - ta cenová nabídka se vypisuje do teď prostě ručně. (ještě do doby, než jsem začal se "spotřebou materiálu.ods" tak se to počítalo na kalkulačce, papíře a něco doplňoval prostě odhadem...

pak přišla "spotřeba materiálu.ods" která mě uměla spočítat spotřebu materiálu na zakázku (ano listy A - AB se vyplňují podle zakázky a když je vyplněno vše, co vyplněno být má, tak v listu "Součty" vidím celkovou spotřebu), ale pořád jsem si musel otvírat ceník a kalkulačkou jsem to násobil a zapisoval ručně do "Cenového návrhu". Takže jsem si mohl rovnou vynechávat nulové položky.

No a jako další krok bych viděl vytvoření nového dokumentu (listu ve "spotřeba materiálu"), který by po vyplnění hodnot v A-AB + doplnění výběru materiálů a konkrétních položek si to samo našlo cenu a v tomto listu/dokumentu se to automaticky generovalo. Pak by pro mě bylo extrémně snadné řešit změny jako: "A co změnit materiál dvířek? Přidáme/odeberem skříňku. Změníme rozměry, ..."

Offline

#11 17. 7. 2018 19:12:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Skrytí řádků při tisku

Tak už jsem si trošku názor udělal, ale ta dispozice ve výchozích sešitech je opravdu hrozná. Osobně vidím 2 různé potřeby.
A - Nářezový plán podle kterého truhlář nafasuje materiál a udělá správné díly. To řeší listy A..AB.
B - Skladová spotřeba pro nářezový plán, která se musí vyfakturovat. Řeší list Součty.
     Takže já doporučuji vybrat pro novou nabídku nejpodobnější dříve realizovaný projekt, který se vybere dialogem a nakopíruje do listu "Nová nabídka". V té se udělají patřičné úpravy, ale zatím jde jen o návrh, takže se musí počty položek upravit podle plánu, nebo určení zákazníka.(Chtělo by to foto-prezentaci hotových výrobků aby si zákazník mohl udělat přibližnou představu a specifikoval podle vzorníku povrchy. Řemeslník pak změří reálné rozměry. Neměl by být problém používat chytrý telefon, nebo tablet.)


PRACOVNÍ SEŠITY A až AB :
     Nejlépe ke všemu určování se hodí sloupce "G" až "M". Klidně by to mohlo být i víc sloupců a sice tak, aby sloupce obsahovaly úplně všechny komponenty které se budou fakturovat v materiálu. Takže i kování a vše možné. Zato pomocná tabulka "pantů" by tam vůbec být neměla (může být například v pomocném listu, nebo i v dialogu makra ap.
     Na konci tabulky (poslední sloupec) by měla být i položka materiálu aby se dalo v souhrnech podle tohoto materiálu rekapituovat. Víme že jde o různé tloušťky stejné šířky, nebo jiný druh materiálu (překližka, tvrzený papír, masiv ap.). Takže základem by měla být rekapituace všech druhů a počtů za všechny řádky toho co je dnes pod sloupci "A" až "F". Takto jsou už pracovní sešity přibližně provedené. Zejména je nutné upravit "Pomocné výpočty" - ty světle šedé vzorce. V prvním sloupci by měly být už jen kusy a materiál. Vedle by měly být souhrny za stejný materiál protože z jedné desky může být několik dílů. Takže to by měly být další 2 sloupce které by už měly rekapituovat materiál na celý výrobek. Tyto sloupce by byly "řídké" a vybavené vzorcem SUMIF, ale může to být i bez těchto souhrnů dají se udělat jinak - například setřídit zkopírované sloupce a udělat to v sešitě Součty, nebo někde mimo. Způsobů je více možných.


SEŠIT "NOVÁ NABÍDKA".
     Zde se provedou úpravy podle potřeby a přejmenují se jako "První nabídka" a podobně, protože zákazníkovi asi bude nutné nabídnout více variant.


SEŠIT "SOUČET".
     Ten by měl udělat rekapituaci podle materiálu tak jak vypadá PDF. V podstatě by to byla rekapituace upravená z příslušné "Nové nabídky". Takže úprava materiál popisem vedle cena za kus bez DPH, počet kusů, celkem cena bez DPH.
     Sešit součet by měl automaticky načíst sešit "Nová nabídka" a sečíst stejné položky, seřadit
podle materiálu. Následně vykopírovat do listu "Nová nabídka" - jen jako hodnoty a čísla. Toto následně vykopírovat do Writeru jako kalkulace. Další listy mohou obsahovat detailní rozpis nářezového plánu aby si zákazník mohl vše překontrolovat.


     Takže já jsem už vytvořil vzor, který vyhledává "nejpodobnější nabídku" a když se vybere, vytvoří se první list "Nová nabídka". Dál jsem nepokračoval. Autor musí potvrdit změnu koncepce pracovních sešitů - jinak to nemá cenu. Tedy dle mne to není žádný velký problém, ale asi tam budou problémy o kterých nemám tušení. Čekám na potvrzení od autora. Mám dost restů které jsem slíbil dříve takže návrhy neřeším dřív nežli se autor vyjádří.

     To co je v sešitu Součet nyní slouží spíše výrobě. Takže následně by to mělo být upraveno jako formát pro provedení kalkulace podle PDF vzorů.

Editoval neutr (17. 7. 2018 19:18:09)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 18. 7. 2018 14:01:53

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Re: Skrytí řádků při tisku

Tak začnu nejprve odpovědí na poslední věc:

Jak se říká dobrovolnosti se meze nekladou, ale zase netřeba to přehánět. Můžete s klidným vědomím řešit resty slíbené dříve. Tohle jednak nespěchá a nechávám to postupovat podle času a někdy i chuti. Protože ne vždy mám chuť ponořit se do vzorců a provázanosti. A samozřejmě inspirace, co mě napadne, že by se dalo zavést a aplikovat.


Tak a teď zpět na začátek:
Prvně zmíním, že jsme malá rodinná firma a zaměřujeme se na atypovou výrobu. Takže nejde mít nějak před připravené katalogy produktů, ze kterých si zákazník bude vybírat. A často se mi stává, že i když jsem předčil původní očekávání v množství proměnných, které jsem dokázal do dokumentu dostat pro zisk co nejpřesnějšího výpočtu, pořád se stává, že jsou tam rozdíly, které zanedbávám, aproximuji, nebo řeším oklikou, jako že onen dílec zapíšu místo jiné položky. (nejočividnější a nejčastější případ jsou skříňky řešící úhly, jako do podkroví, rohů, nebo prostě "designové prvky")


Základní funkcí celého tohoto dokumentu je vytvořit cenový návrh pro zákazníka a také předběžný seznam nákupu. Pro výrobu má naopak mnohem menší vliv, protože jak jsem napsal často některé věci nejsou úplně přesné, ale pro nacenění to postačí. Ve výrobě už je ale rozdíl, jestli tam lítá i 1 mm. Ale ano pomáhá často, když jsou skříňky přesné. Přesto kusovník se samozřejmě vypisuje do čistého a kontroluje se podle schválených výkresů.


Vzorníky materiálů v mobilu sice jsou a mám je, ale pořád to nepředčí fyzické vzorky povrchů, ale to je teď podružné.



Pracovní sešit A - AB
tabulka pro výpočet pantů nemusí být v každém listu, ale nevidím důvod proč by tam být neměla. Je to celé jen pro naše interní potřeby a zákazník


Dále podle popisu jsem pochopil, že chcete jít cestou cenový návrh:


Skříňka A - A Kč
Skříňka B - B Kč
Skříňka C - C Kč
Součet    - D Kč


Asi by byla možnost takto postupovat, ale my dáváme souhrnnou spotřebu a nerozdělujeme co bylo použito na které konkrétní skříňce. Co se týče materiálu, není to problém, ale co se týče lidského faktoru a času už ano. Protože je těžké zapsat do ceny třeba nastavení stroje. To zabere čas T, ale pak už se na takto nastaveném stroji dají udělat dílce třeba na 6 skříněk, ale jindy zase jen 1. A u některých materiálů také, třeba LED osvětlení kde se dá sice rozdělit LED pásek, ale pak trafo a kabeláž je jeden set, ať už je to pro 1 skříňku, nebo pro 5 (tedy průběžný pásek přes celou délku).



ve výsledku - nejjednodušeji jak popsat co bych potřeboval je, aby se mi kopírovali výsledky z listu "Součty" a sloupců IJK do "graficky hezky" zpracovaného listu a vynechávalo to nulové položky.

Editoval Delph (18. 7. 2018 14:02:21)

Offline

#13 18. 7. 2018 16:47:28

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 107

Re: Skrytí řádků při tisku

to lze to řešit mnoha způsoby, takže jednoduše pro inspiraci např. https://uloz.to/!ulYQc1DJzLL2/spotreba-materialu-v3-ods

Offline

#14 18. 7. 2018 18:54:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Skrytí řádků při tisku

Takto vypadá první řádek z Vašeho vzoru PDF
Lamino 18 mm – Dub Sorano 1334 - Egger plotna á 5,8m2 | 9 ks | cena | .....
     Evidentně jde o sloučení položek se stejnými parametry - tohle přímo neřešíte, ale blížíte se k tomu. Takže ty sumace - těm se říká mezisoučty za stejné položky takže to by se mělo sečíst právě z těch sloupců  "A" až "F" plus typ materiálu. Teprve takto sloučená položka reprezentuje 1 druh materiálu v celkové spotřebě. Pak se dají kusy (4m x šířka x tlouška) vynásobit cenou a udělat položku.
     V pracovních listech máte náznak takového řešení, ale typicky by mělo být vše v jediném řádku. Vy máte mezisoušty posunuté dole pod vybarveným souhrnem. Z toho je pouze nepřehledná změť dat a hrozí reálně chyba - proto jsem navrhoval jiné uspořádání.
     Vím že to pilujete už hodně dlouho, ale věřte že když se podíváte na Váš manuálně udělaný vzor (PDF) tak zjistíte jak by měla vypadat tabulka ze které se to tahá do součtu za stejnou položku.


     Pak už to může být autofiltrem tak jak ukázal kabi, ale šlo by to udělat přímo v listu kde je to rozepsané, odfiltrovat vše mimo neprázdných mezisoučtů a doplit do podoby nabídkového katalogu (rozpočtu).

Editoval neutr (18. 7. 2018 18:57:23)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 19. 7. 2018 07:04:39

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 71

Re: Skrytí řádků při tisku

Je pravda, že některé mezisoučty co tam mám jsou možná zbytečné a daly by se řešit nějak vizuálně lépe, ale pro moje znalosti bylo lepší si je dělat, abych na ně dokázal aplikovat skrze další vzorce. v pracovních listech A - Z mám vpravo třeba výpočty pro délky hran, které mi takto dovolili použít pro mě snadné rozlišení a roztřídění při výpočtu. A také mi to pomáhá snadněji dohledat chybu. Než hledat ve vzorci co se mi nevleze ani na řádek, kde mám zvolenou špatnou buňku, nebo desetinnou čárku (a že se mi to stalo mockrát) je o něco jednodušší si projít 4 kratší vzorce.

A asi nejdůležitější aspekt toho, že to není primárně určeno pro někoho dalšího, takže ne vždy řeším přehlednost a srozumitelnost, hlavně když vím já, co to umí a umím to využít i když je to kostrbaté.

Offline

#16 19. 7. 2018 11:42:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Skrytí řádků při tisku

No ano souhlasím že tomu musíte rozumět zejména Vy. Ale trošku si protiřečíte - potřebujete postoupit do vyššího levlu a zautomatizovat kalkulace.
      Ubezpečuji Vás, že jsem podobným způsobem předělával nejeden projekt který jsem sám koncipoval. Nakonec se objeví detail, který mne pošle na samý začátek - často jde právě o dispozici "na monitoru jako na papíru". Všechnéo lze řešit, ale je otázka za jakou cenu. Vy tomu dáváte stovky hodin práce proto chápu Vaše pocity.


     Problém je také v tom, že nemáte 2 projekty stejné a každý se musí dělat od začátku. Takže koncepce my měla být shodná i dispozičně - jen třeba víc, či méně řádků které se přidávají, mění se položky ale dispozice by měla být shodná.
     Podle mne určitě každá detailní položka v jediném řádku. Máte k dispozici 1024 sloupců. Můžete všechny nepoužité skrýt. Vím že Vy raději vzorce ale i těmi to lze udělat třeba z těch pracovních listů do listu Součet, nebo přímo do Kalkulace.
     Následně pro vytvoření nabídky jen skryjete vše co není kumulačním souhrnem. Myslím že bych Vám mohl udělat předlohu s makry i bez maker. Ale myslím že by to zvládli i kolegové. jen by to byla koncepce, kterou byste si musel osvojit.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí