Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 31. 5. 2013 19:41:57

martinsvetovy
Člen
Registrace: 31. 5. 2013
Příspěvků: 7

Dotaz Navýšení

Zdravím,

rád bych poprosil o pomoc ještě s jedním dotazem;) Nevím, jak to provedu. Dotazy s podmínkami jsem již dělal, ale tenhle mi dělá problémy. Moc děkuji.

Zadání úlohy:
Vytvořte dotaz, ve kterém se zobrazí některá pole (příjmení, jméno, povolání, město a plat) z tabulky Osoby, ale jejich plat bude o 3000 Kč vyšší, než je uvedeno v původní tabulce. Zároveň to udělejte tak, aby se zobrazilo i vzdělání jednotlivých osob. Dotaz uložte s názvem Navýšení.

Soubor:

EDIT:


Původní odkaz asi nebyl funkční proto prikladam nový:

http://leteckaposta.cz/228622970

Editoval martinsvetovy (1. 6. 2013 08:03:55)

Offline

#2 1. 6. 2013 13:12:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Dotaz Navýšení

Zase bych vytvořil tu samou databázi, ale přidal bych sloupec (plat + 3000). V sestavě (dotazu) bych zobrazil jen to co potřebuje. Teď z hlavy nevím, jestli lze v Base použít výpočty (počítaná pole - já s tím moc nedělám, ale kdysi jsem pracoval dost - například v Aproachu, dBase, SQL602 a Cache - všude taková možnost byla), podle mne to jde i když Base má daleko třeba k SQL systémům.
   Nejprve vyzkoušejte zadefinovat databázi úplně od začátku a "počítané" pole by mělo být definováno tuším jako číselné (dá se navolit i jako různé formáty - logické 1/0, integer, single, double ap.). V Base je ale určitě pole číselné - tak nejdříve to, a pak jiné možnosti. Pak tu tabulko naplňte daty. Z principu lze přidat sloupec, ale to se v praxi pokládá za špatně připravenou databázi - od samého začátku by se mělo vědět co a proč.
   Když ne, tak bych to dělal jen v Calcu a zase uložil jako původní, nebo novou databázi. Jde tedy o to vybrat filtrem to co potřebujete a do sestavy zahrnout jen sloupce, které mají být vidět.
   Jen tak mimochodem sešit Calcu lze považovat za databázi a dá se také tak registrovat. Faktem je, že častější je vyexportování tabulky z Calcu do nějakého vhodného formátu .csv, .txt, dBase, a ta se pak registruje pro práci v Base. Sešit má zabudovanou funkci pro vytvoření databáze atp.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 6. 2013 12:57:05

martinsvetovy
Člen
Registrace: 31. 5. 2013
Příspěvků: 7

Re: Dotaz Navýšení

Zdravím a děkuji,


promiňte mi ale, nevím, zda Vám rozumím správně.

To co se má zobrazit/skrýt s tím nemám problém. Jen s tím, jak udělat ten nový sloupec s daty (+3000)

Otevru soubor -> Vytvořím novou tabulku -> s novým pole (plat+3000) kde zkusím jako typ pole zkusit "integer" nebo "single" nebo "double".

Pak tu tabulku naplnit daty? Ta tabulka má 36 řádků a 8 sloupců. mám to přepsat tedy do nové tabulky? To se mi nějak nezdá..Zatím jsem řešil úlohy na dotazy a většinou to byla chvilková záležitost.

Dále vytvořit dotaz na základě té nové tabulky, skrýt co chci nechci vidět, takto jste to myslel ?:-)

-----------------------------------------------------------------------------------------


Našel jsem na internetu řešení, je to dělané pro Access, zkusím ho nějak aplikovat na OO:

V okně databáze "Objekty" klepněte na tlačítko "Dotazy" Opět můžete využít návrhové zobrazení. Místo pole plat se využije výpočetní pole s výrazem. Klepněte na položku pole v prázdném sloupci a napište sem název, který chcete dát novému poli. Tento název ukončete dvojtečkou. Za ní se již zadává vlastní výraz, to znamená pole plat navýšené o 3000 Kč. Název pole je v hranatých závorkách.

Editoval martinsvetovy (2. 6. 2013 13:21:10)

Offline

#4 2. 6. 2013 15:08:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Dotaz Navýšení

Tak jsem koukal, co po Vás v ECDL chtějí, ale nedopracoval jsem se k závěru. Podle mne je správných postupů více - jde o výsledek.
- Můžete podle mne vytvořit novou tabulku a v té uvést již navýšené platy (úprava v Calcu).
- Také můžete takovou úpravu udělat na výstupu - tedy upravit dotaz.
- Lze to udělat také formou formuláře a podformuláře - vytvořit například jen relaci na tabulku, která má stejný index a pole plat je navýšené o 3 tisíce.
- Dotaz SQL upraví přímo hodnotu (to ale musím vyzkoušet byla by to náhrada za výpočtové pole). Zase mi připadá, že tohle mezi základní dovednosti nepatří.
- Výpočtové pole - to je v principu definovoné na nové tabulce (může a nemusí chodit na přidaném sloupci) v každém případě by to bylo lepší na "podformuláři".


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 2. 6. 2013 16:14:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Dotaz Navýšení

- Upravil jsem doraz v "návrhu dotazu" - tedy to není přímo výpočtové pole, ale určitá náhrada. Místo popisu dávám obrázek.
%C3%9Aprava_JakoVypo%C4%8Dtov%C3%A9_pole.jpg
  Celá úprava spočívá v té dolní části, kde je alias (náhradní jméno), zatímco u původního "plat" je připsáno to navýšení (+3000). Při tom původní "plat" buď vůbec nezahrnete, nebo vypnete fajfku.


Nevím, jestli je to ale v rámci toho ECDL právě to, co chtějí. Nejspíš budou chtít vytvořit novou tabulku a importovat záznamy z existující + to výpočtové pole. Ale je to prakticky ten samý postup, jen bych řekl, že standardizovaný.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 2. 6. 2013 16:49:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Dotaz Navýšení

Ještě mne napadlo, že právě v rámci ECDL by jste cvičně mohl udělat například videotutoriál "jak na ECDL" + varianty, které se mohou vyskytnout. Já vím, že nemůžete svoje zadání sdělovat, ale když to uděláte po zkončení zkoušek, tak už nemůžete soudruhy z potítka ovlivnit a je to košer. Bylo by to dost zajímavé jako návod. smile


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 2. 6. 2013 22:08:32

martinsvetovy
Člen
Registrace: 31. 5. 2013
Příspěvků: 7

Re: Dotaz Navýšení

Zdravím Vás,

To je přesně onoo!:) Děkuji nastokrát!!:) funguje to opravdu brilantně. Věřím, že ten poslední postup je naprosto správný. S podformulářem jsem dosud nepracoval a ani není uvedeno v požadavcích pro Modul 5 - použití databází.

Co se týká vašeho nápadu, tak to by nebyl problém :-) Zbývá mi ale už jen 1 modul ze 7 a to právě na použití databází (Modul 5) v Openoffice. Můžu o tom přemýšlet, ale celá zkouška ECDL z modulů 1 až 7 se mi zdá až příliš jednoduchá stejně, jak mi tvrdili i bývalí absolventi této zkoušky včetně mého sourozence. 

Databáze mi připadají ze všech asi nejtěžší;) jinak kupř. u prvních čtyř modulů (M1,M2,M3,M7) jsem neměl sebemenší problém..na otázky typu "jak odinstalovat program z počítače" zvládne odpovědět i naprostý laik..Vím jen, že v Calcu se vyskytuje Funkce IF, některým dělala problém, jinak asi nic.

Sám se můžete přesvědčit. Požadavky, které by měl tester znát: http://www.ecdl.cz/zakladni_moduly.php (M1 až M7)

Mějte se krásně

Offline

Zápatí