Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 31. 5. 2013 19:41:57

martinsvetovy
Člen
Registrace: 31. 5. 2013
Příspěvků: 7

Dotaz Navýšení

Zdravím,

rád bych poprosil o pomoc ještě s jedním dotazem;) Nevím, jak to provedu. Dotazy s podmínkami jsem již dělal, ale tenhle mi dělá problémy. Moc děkuji.

Zadání úlohy:
Vytvořte dotaz, ve kterém se zobrazí některá pole (příjmení, jméno, povolání, město a plat) z tabulky Osoby, ale jejich plat bude o 3000 Kč vyšší, než je uvedeno v původní tabulce. Zároveň to udělejte tak, aby se zobrazilo i vzdělání jednotlivých osob. Dotaz uložte s názvem Navýšení.

Soubor:

EDIT:


Původní odkaz asi nebyl funkční proto prikladam nový:

http://leteckaposta.cz/228622970

Editoval martinsvetovy (1. 6. 2013 08:03:55)

Offline

#2 1. 6. 2013 13:12:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Dotaz Navýšení

Zase bych vytvořil tu samou databázi, ale přidal bych sloupec (plat + 3000). V sestavě (dotazu) bych zobrazil jen to co potřebuje. Teď z hlavy nevím, jestli lze v Base použít výpočty (počítaná pole - já s tím moc nedělám, ale kdysi jsem pracoval dost - například v Aproachu, dBase, SQL602 a Cache - všude taková možnost byla), podle mne to jde i když Base má daleko třeba k SQL systémům.
   Nejprve vyzkoušejte zadefinovat databázi úplně od začátku a "počítané" pole by mělo být definováno tuším jako číselné (dá se navolit i jako různé formáty - logické 1/0, integer, single, double ap.). V Base je ale určitě pole číselné - tak nejdříve to, a pak jiné možnosti. Pak tu tabulko naplňte daty. Z principu lze přidat sloupec, ale to se v praxi pokládá za špatně připravenou databázi - od samého začátku by se mělo vědět co a proč.
   Když ne, tak bych to dělal jen v Calcu a zase uložil jako původní, nebo novou databázi. Jde tedy o to vybrat filtrem to co potřebujete a do sestavy zahrnout jen sloupce, které mají být vidět.
   Jen tak mimochodem sešit Calcu lze považovat za databázi a dá se také tak registrovat. Faktem je, že častější je vyexportování tabulky z Calcu do nějakého vhodného formátu .csv, .txt, dBase, a ta se pak registruje pro práci v Base. Sešit má zabudovanou funkci pro vytvoření databáze atp.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 6. 2013 12:57:05

martinsvetovy
Člen
Registrace: 31. 5. 2013
Příspěvků: 7

Re: Dotaz Navýšení

Zdravím a děkuji,


promiňte mi ale, nevím, zda Vám rozumím správně.

To co se má zobrazit/skrýt s tím nemám problém. Jen s tím, jak udělat ten nový sloupec s daty (+3000)

Otevru soubor -> Vytvořím novou tabulku -> s novým pole (plat+3000) kde zkusím jako typ pole zkusit "integer" nebo "single" nebo "double".

Pak tu tabulku naplnit daty? Ta tabulka má 36 řádků a 8 sloupců. mám to přepsat tedy do nové tabulky? To se mi nějak nezdá..Zatím jsem řešil úlohy na dotazy a většinou to byla chvilková záležitost.

Dále vytvořit dotaz na základě té nové tabulky, skrýt co chci nechci vidět, takto jste to myslel ?:-)

-----------------------------------------------------------------------------------------


Našel jsem na internetu řešení, je to dělané pro Access, zkusím ho nějak aplikovat na OO:

V okně databáze "Objekty" klepněte na tlačítko "Dotazy" Opět můžete využít návrhové zobrazení. Místo pole plat se využije výpočetní pole s výrazem. Klepněte na položku pole v prázdném sloupci a napište sem název, který chcete dát novému poli. Tento název ukončete dvojtečkou. Za ní se již zadává vlastní výraz, to znamená pole plat navýšené o 3000 Kč. Název pole je v hranatých závorkách.

Editoval martinsvetovy (2. 6. 2013 13:21:10)

Offline

#4 2. 6. 2013 15:08:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Dotaz Navýšení

Tak jsem koukal, co po Vás v ECDL chtějí, ale nedopracoval jsem se k závěru. Podle mne je správných postupů více - jde o výsledek.
- Můžete podle mne vytvořit novou tabulku a v té uvést již navýšené platy (úprava v Calcu).
- Také můžete takovou úpravu udělat na výstupu - tedy upravit dotaz.
- Lze to udělat také formou formuláře a podformuláře - vytvořit například jen relaci na tabulku, která má stejný index a pole plat je navýšené o 3 tisíce.
- Dotaz SQL upraví přímo hodnotu (to ale musím vyzkoušet byla by to náhrada za výpočtové pole). Zase mi připadá, že tohle mezi základní dovednosti nepatří.
- Výpočtové pole - to je v principu definovoné na nové tabulce (může a nemusí chodit na přidaném sloupci) v každém případě by to bylo lepší na "podformuláři".


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 2. 6. 2013 16:14:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Dotaz Navýšení

- Upravil jsem doraz v "návrhu dotazu" - tedy to není přímo výpočtové pole, ale určitá náhrada. Místo popisu dávám obrázek.
%C3%9Aprava_JakoVypo%C4%8Dtov%C3%A9_pole.jpg
  Celá úprava spočívá v té dolní části, kde je alias (náhradní jméno), zatímco u původního "plat" je připsáno to navýšení (+3000). Při tom původní "plat" buď vůbec nezahrnete, nebo vypnete fajfku.


Nevím, jestli je to ale v rámci toho ECDL právě to, co chtějí. Nejspíš budou chtít vytvořit novou tabulku a importovat záznamy z existující + to výpočtové pole. Ale je to prakticky ten samý postup, jen bych řekl, že standardizovaný.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 2. 6. 2013 16:49:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Dotaz Navýšení

Ještě mne napadlo, že právě v rámci ECDL by jste cvičně mohl udělat například videotutoriál "jak na ECDL" + varianty, které se mohou vyskytnout. Já vím, že nemůžete svoje zadání sdělovat, ale když to uděláte po zkončení zkoušek, tak už nemůžete soudruhy z potítka ovlivnit a je to košer. Bylo by to dost zajímavé jako návod. smile


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 2. 6. 2013 22:08:32

martinsvetovy
Člen
Registrace: 31. 5. 2013
Příspěvků: 7

Re: Dotaz Navýšení

Zdravím Vás,

To je přesně onoo!:) Děkuji nastokrát!!:) funguje to opravdu brilantně. Věřím, že ten poslední postup je naprosto správný. S podformulářem jsem dosud nepracoval a ani není uvedeno v požadavcích pro Modul 5 - použití databází.

Co se týká vašeho nápadu, tak to by nebyl problém :-) Zbývá mi ale už jen 1 modul ze 7 a to právě na použití databází (Modul 5) v Openoffice. Můžu o tom přemýšlet, ale celá zkouška ECDL z modulů 1 až 7 se mi zdá až příliš jednoduchá stejně, jak mi tvrdili i bývalí absolventi této zkoušky včetně mého sourozence. 

Databáze mi připadají ze všech asi nejtěžší;) jinak kupř. u prvních čtyř modulů (M1,M2,M3,M7) jsem neměl sebemenší problém..na otázky typu "jak odinstalovat program z počítače" zvládne odpovědět i naprostý laik..Vím jen, že v Calcu se vyskytuje Funkce IF, některým dělala problém, jinak asi nic.

Sám se můžete přesvědčit. Požadavky, které by měl tester znát: http://www.ecdl.cz/zakladni_moduly.php (M1 až M7)

Mějte se krásně

Offline

Zápatí