Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 9. 2011 10:12:43

KateAS
Člen
Registrace: 6. 9. 2011
Příspěvků: 4

Vzorce - VYŘEŠENO

Dobrý den,
prosím Vás o radu.Potřebuji do nového souboru (spotřeba) na jednotlivé listy "nakopírovat" data z x dalších souborů (x jednotlivých výrobků) tak, aby mi reagovaly na změnu ve zdrojovém dokumentu.
V novém souboru (spotřeba) si jsem schopna na dalším listu  vzorci spočítám, co potřebuji, jen nevím jak data z ostatních souboru sjednotím, tak aby vzájemně "reagovala" na změny.
* Obecně: potřebuji si udělat spotřebu jednotlivých součástek na daných výrobcích, které mají samostatné rozpisy
P.S. : S makry to vůbec neumím :-(
Mockrát děkuji.




_______________________________________
ZNAČÍM JAKO VYŘEŠENÉ

Editoval sedlacekdan (30. 9. 2011 19:25:32)

Offline

#2 23. 9. 2011 12:24:54

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Vzorce - VYŘEŠENO

... stačí použít odkaz na buňku v jiném souboru ... nejjednodušší je to udělat tak že si otevřete oba sešity vedle sebe, v cílovém kliknete do buňky napíšete znak = a pak kliknete do buňky ze které chcete hodnotu přebírat - vzorec se vám automaticky doplní. Pak jej můžete lde potřeby přesouvat, kopírovat a upravovat.

Offline

#3 26. 9. 2011 09:56:18

KateAS
Člen
Registrace: 6. 9. 2011
Příspěvků: 4

Re: Vzorce - VYŘEŠENO

Děkuji za radu, ale tak bych se asi uklikala (pokud jsem Vás pochopila správně, že jste to myslel zadávat po buňkách), potřebovala jsem data převést hromadně (několik řádků a sloupců).
Trochu jsem si s tím hrála a přišla jsem na variantu: zadat = v novém dokumentu, v druhém dokumentu si táhnutím myši označit plochu, co potřebuji překopírovat a potvrdit výběr. V novém dokumentu se mi sice vypíše jen jedna buňka, ale tu si potom mohu roztáhnout tak, že se mi ukáže i zbývající text - nepřekopíruje se to naformátované, ale reaguje to na změny v původním dokumentu, jen to musím vždy aktualizovat.
Nic lepšího asi nevykouzlím yikes)

Offline

#4 26. 9. 2011 11:53:19

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Vzorce - VYŘEŠENO

ad uklikání - právě proto píšu že postup jak získáte odkaz a že si jej pak máte podle potřeb upravit, což jste již objevila. Pokud je vám jasná logika zápisu toho odkazu tak si jej tak můžete napsat ručně, případně vypočíst funkcí. Závisí co potřebujete.

Offline

#5 27. 9. 2011 18:46:17

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Vzorce - VYŘEŠENO

Je potřeba připomenout/upozornit, že změny provedené ve zdrojových souborech (s výrobky) se do toho sumárního projeví až tehdy, kdy ten zdrojový (výrobkový) soubor uložíte, tj. nestačí v něm jen změnit hodnoty, musí se i uložit.


A teď s nechutí zjišťuju, že LibreOffice 3.3.3 asi kešuje hodnoty těchto propojení a hodnoty se neaktualizují ani po uložení, ani po uzavření všech souborů a jejich znovuotevření (ačkoli aktualizaci odsouhlasím) - musím zavřít celý LO, pak teprve se hodnoty aktualizují, ach jo. Ale třeba jen mám někde něco nastaveno, aby se to takto "efektivně" chovalo?


Tak mi to nedalo a ještě jsem to testoval "zleva zprava" a chová se to divně, rozhodně bych to takto nečekal: zdá se, že záleží na tom, jak je nastavena aktualizace propojení:
Nástroje->Volby->Calc->Obecné - Aktualizace: Vždy/Na vyžádání/Nikdy
- pokud je "Na vyžádání", pak se to ne a nechce aktualizovat, ani vynuceně pomocí Úpravy->Odkazy - tl. Aktualizovat
- pokud je "Vždy", pak se to aktualizuje v pohodě a pomocí Úpravy->Odkazy->Aktualizovat i v případě, že ten zdrojový soubor je změněný a ani nemusí být uložený

Ta změna z "Na vyžádání" na "Vždy" se mi projeví (začne to fungovat), až když celý LO restartuju.


Osobně bych čekal, že "Na vyžádání" bude fungovat, když si aktualizaci vynutím pomocí Úpravy->Odkazy->Aktualizovat, ale vývojáři mají zřejmě jiný uživatelský/programátorský názor.

Editoval hanus (27. 9. 2011 19:04:22)

Offline

#6 28. 9. 2011 22:27:03

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 810

Re: Vzorce - VYŘEŠENO

Pokud jsou vkládaná data v souvislých oblastech, můžete je vložit jako externí data.

Ve zdrojových listech oblast s daty pojmenujete: Vložit -> Názvy -> Definovat

V cílovém listu vyberete pravý levý roh oblasti pro vložení a tato data vložíte:

Vložit -> Odkaz na externí data...

Vyberete sešit s daty, v okně "dostupné tabulky, oblasti" se objeví zadaná jména oblastí.

Dále můžete vybrat interval pro aktualizaci. Pokud jej nazadáte data se aktualiují při otevření sešitu nebo ručně Úpravy -> Odkazy... -> Aktualizovat

Sešity s daty musí být uloženy.

Offline

Zápatí