Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 1. 2011 07:04:12

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Pohodlnější výběr ze seznamu hodnot

Předem se omlouvám všem napřátelům Excelu, ale jsem z praktických důvodů nucený dělat jak v Excelu, tak v OO.
Pokud v Excelu napíšu do buňky jen část textu, např. "Nefunkční" a poté vyvolám seznam hodnot, kurzor se v seznamu už automaticky přesune na první řádek, který začíná textem "Nefunkční" a pak mám možnost výběr "doladit" tak, že vyberu "Nefunkční díl A", "Nefunkční díl B" atd.
Pokud totéž udělám v OO (3.2.1), kurzor v nabídnutém seznamu se vždy postaví na první položku. Lze nějak zapnout stejné chování, jako to je v Excelu? Tedy skok v nabídnutém seznamu na první vyhovující záznam?

Offline

#2 7. 1. 2011 20:45:13

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Pohodlnější výběr ze seznamu hodnot

Máte na mysli automatické doplňování vkládaného obsahu podle toho, co již bylo v daném sloupci zadáno? Pokud ano, tak by mě zajímalo, jak vyvolat ten seznam - mi se vždy nabídne jen jedna/první možnost a pokud chci jinou, musím psát tak dlouho, dokud se nepřestane shodovat s první a začne se shodovat s jinou...

Offline

#3 9. 1. 2011 11:47:55

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 557

Re: Pohodlnější výběr ze seznamu hodnot

Mám dojem, že tu bylo několik příspěvků vymazáno. A mám dojem, že se tu radilo stisknout Ctrl+D. Ale zjistil jsem, že v OOo 3.3 na výběr seznamu není žádná zkratka a je třeba ji dodat ručně z Nástroje | Přizpůsobit | Klávesnice. Marně na fóru hledám komentáře k tomu, zda se někam nepotratily, ale vypadá to, že jsou vážně fuč.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 10. 1. 2011 13:41:11

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: Pohodlnější výběr ze seznamu hodnot

Pro hanuse

Nejprve si musím posypat hlavu popelem. V jednom z předchozích příspěvků jsem radil Franklinovi, že defaultně se seznam hodnot (zapsaných v jednom sloupci) vyvolá přes Ctrl-D. Joj, sekl jsem se. Dnes se mi vybavilo, že tato kombinace způsobovala zdvojnásobení výšky řádku.
V Excelu se pro vyvolání seznamu hodnot jednoho sloupce používala kombinace LeftAlt+Down (šipka dolů). Já jsem v OO žádnou adekvátní kombinaci nenašel, ale našel jsem možnost nadefinavat si ji.
Můžete si nastavit vlastní klávesovou kombinaci, třeba i to Alt+Down jako v Excelu, přes Nástroje/Přizpůsobit. V seznamu zkratek si vyberte oblíbenou zkratku, v sekci Kategorie vyberte Upravit a v Funkce najděte Seznam pro výběr. Tlačítkem [Změnit] přiřadíte tuto funkci k vybrané kláv.zkratce.
Snad je to to, co hledáte.

Pro ostatní znalce

Když tento seznam otevřete u prázdné buňky, je logické, že se jako aktuální řádek označí první z nabídnutého seznamu. Z Excelu jsem ale zvyklý na to, že po napsání třeba jen jednoho písmene a poté otevření seznamu se kurzor v seznamu nastavil na první vyhovující řádek a pak už jen stačilo dohledat tu správnou hodnotu. V OO se mi vždy zvýrazní první hodnota seznamu, takže "předvypisovat" část textu nic nepřináší.
Nebo tuto funkčnost lze nějak zapnout?

Offline

#5 10. 1. 2011 21:48:21

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Pohodlnější výběr ze seznamu hodnot

Tak to zkuste opačně - vyvolejte seznam a pak začněte psát, označí se položka, která vyhovuje.

Offline

#6 11. 1. 2011 06:03:02

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: Pohodlnější výběr ze seznamu hodnot

Tož to mňa nenapadlo. Dík

Offline

Zápatí