Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 4. 2009 10:05:21

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Matlám interní návod pro spolupracovníky a mam tam i par obrazku ruznych velikosti. Obrazky maji popisek + cislo - jsou uvnitr ramce.

Zaboha se nemuzu domluvit s ukotvenim tech ramcu (predpokladam, ze obrazek, kdyz je uvnitr ramce kotveni navenek neovlivnuje).
At nastavim co nastavim, pri ruznych zmenach textu litaji obrazky po celem dokumentu nebo naopak, kdyz je chci premistit mysi, drzi se stranky jako kliste.
Nechci nic vic, nez ze obrazek umistim do odstavce ci pod nej a on aby tam proste zustal do te doby, nez ho budu chti premistit jinam.

Uz jsem i hledal na webu, ale nenasel jsem nic rozumneho a jednoznacneho. Chtel jsem i hromadne zmenit styl pro ramec a tam zrovna kotveni zmenit nejde.

Mate nekdo nekde nejaky odkaz, kde by bylo pomerne jednoduse vysvetleno, jak obecne nastavit ukotveni ramcu (patrne pro obrazky to bude stejne) a hlavne aby to bylo i reprodukovatelne pro dalsi uzivatele, protoze pokud by nekdo chtel vytvorit nejaky dokument s vice obrazky, a bude to bezny uzivatel, verim, ze se zblazni.

Diky


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#2 22. 4. 2009 10:26:46

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Domnívám se, že je to největší slabina, o které se nemluví. Roním u toho vždy krokodýlí slzy..


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#3 22. 4. 2009 11:02:09

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Takze to tak blbe proste skace proto, ze je to blbe implementovany, jestli chapu dobre?
Driv, kdyz jsem delal neco podobnyho a bylo tam obrazku podstatne mene (jeden az dva), dalo se to nejak ustat. Ted jich mam 6! (zatim) a pohnu jednim obrazkem a skoci mi ruzne pres sebe pod sebe...
Kdyz jsem se s tim setkal u nekoho drive, mel jsem za to, ze je to prave spatne zvolenym ukotvenim a domnival jsem se, ze kdyz pouziju spravne ukotveni (coz jsem v danem okamziku podrobneji nezkoumal), potize nenastanou.

Editoval Zvedavec (22. 4. 2009 11:02:59)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#4 22. 4. 2009 11:12:03

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Kdysi dávno v MSO 97 / 2000 jsem obdobně bojoval s ukotvováním obrázků i rámců. Tehdejší závěr byl jednoznačný - vždy a všechno ukotvovat ke stránce a pozicovat podle potřeby. Stačí si vyhradit čas pro závěrečnou úpravu dokumentu a nemusíte se průběžně vztekat nad tím jak se to pokaždé rozhodí.

Offline

#5 22. 4. 2009 11:24:43

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Ano o to jsem se snazil (udelat to najednou), ale proste to neslo. Jak pisu, presunu obrazek a uz usporadane obrazky skoci jinam.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#6 22. 4. 2009 17:48:21

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 557

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Práce s obrázky ve writeru?
Jedna velká onanie.
Vymažte všechny obrázky a dávejte je dodatečně. Jeden po druhém. Nic dalšího mě nenapadá.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 22. 4. 2009 19:16:21

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Ano, tak to nakonec dopadlo. Ovsem porad jeste, kdyz je dodavam zjistim, ze text by potreboval upravit nebo obrazek presunout a uz to zase lita.
Cim vic OO pouzivam, tim vic si kladu otazku, jestli to opravdu ma smysl. Jak mam nekoho presvedcovat, ze je to dobry produkt, kdyz se to tak s..e. Kdyby me neslo o decka, asi uz bych resil prechod na MS. A mel bych klid.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#8 23. 4. 2009 09:39:11

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Ale stejně si myslím že může být problém ještě někde jinde... Dělám v tom openMagazin a je to pruda, ale zase to není nemožné. Občas se to chová nepředvídatelně a "setrvačně" (tj. děje se něco, neznám příčinu), ale v podstatě se to dá osedlat. Poslední dvojky (2.4) a trojka byla horší.


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#9 23. 4. 2009 19:14:15

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 557

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Pan redaktor má pravdu, nakonec se s tím dá nějak poradit, byť je to spíš otázka intuice a náhody. Určitě bych se nebál dělat v tom i něco většího, což se ostatně děje (sto stran). Mám dojem, že určitým řešením je přiřazovat styly stránkám, ale to pak má na svědomí likvidaci dalších stylů odstavcových...


Jojo, openMagazín je skvělá věc, líbí se mi, ale pro mě začíná být lehce out. Potom, co se mi za živý svět nepodařilo nainstalovat nejnovější openSUSE, co mi nefungovala síťovka v Mandrivě, co jsem nemohl nainstalovat nejnovější Kubuntu ani Ubuntu a když jsem v Ubuntu udělal přechod na nejnovější verzi, nemohl jsem se ani nabootovat, jednou pro vždy na linux hážu bobek a hodlám se věnovat svým bezproblémovým widlím, v nichž se nemusím s každou pitominou dělat, kompilovat instalační balíčky, babrat se se závislostmi atakdále, mám vystaráno, klid a pohodu. Nemám kompa na to, abych mu sloužil.
Jsem děsně zklamaný, protože se mi Ubuntu (barevně vylepšené podle mého gusta) ohormně líbí a jinak ten systém mám moc rád.
Omlouvám se za OT, to je spíš pro redaktora, sorry.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 24. 4. 2009 09:02:41

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Hezká vějička, ale nechytím se. :-D Pokud chcete, klidně založte jiné vlákno v patřičné sekci, tady nebudeme plevelit téma,ok?


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#11 13. 5. 2009 10:41:14

Helios
Člen
Registrace: 18. 5. 2005
Příspěvků: 43

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Zdravím,
abychom nehaněli jen OOo, tak si rýpnu i do druhé strany - nedávno jsem se hrozně navztekal u Wordu 03  - obrázky se mi nedařilo za prase nějak vhodně ukotvit a buďto se posunovaly s textem, jak se jim zachtělo, nebo zase nedodržovaly okraje stránky - no hrůza. OOo bohužel nešel použít - byla to DOC šablona pro jeden časopis (2 sloupce, kdejaké další formátovací obskurnosti) a Writer to neotevřel v použitelném stavu.

Pokud nemusím řešit export do docu, tak v OOo tohle řeším tak že si udělám tabulku (obvykle bez ohraničení), kde do jedné buňky šoupnu obrázek ukotvený jako znak, do další buňky pak dle potřeby popisku. Ve výsledku to vypadá slušně, obrázek i popiska se "neroztrhávají" a plynule se posunují spolu s textem. Zatím jsem na lepší řešení nepřišel.

OOo 3.0, Win XP

PS: taky nechci plevelit téma, ale nebyl by na ten OpenMagazin lepší třeba Scribus?

Editoval Helios (13. 5. 2009 10:42:15)

Offline

#12 13. 5. 2009 13:12:29

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Byl, ale až bude normálně (=hromadně) pracovat s odkazy a korektně importovat styly. Zkoušeli jsme všechno možné, ale na něco tak velkého se Scribus bohužel nedá použít. Bohužel. :-(


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#13 19. 8. 2009 10:38:19

Karl
Člen
Registrace: 17. 10. 2008
Příspěvků: 4

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Hmm, tak ted se peru s necim podobnym a taky mi u toho jde para z usi. Me by stacila jedna jedina vec - jak mam sakrble presunout nekam kotvu? Proste kdyz chci urcit, ze ta kotva ma patrit k tomuhle odstavci, zustat u nej a maji se menit jen parametry umisteni vuci dane kotve. Za nic na svete se mi nedari zjistit jak vlastne urcim, kam se dana kotva ma umistit. No snad to casem nekdo objasni. Tohle je opravdu hodne neprijemne. A pritom by stacilo tak malo - mit moznost vzit kotvu a pretahnout ji mysi tam, kde ji chci mit umistenou (jako to lze v jinycho softech). Bohuzel diky tomu, ze je kotva sediva (coz predpokladam znaci, ze s ni nelze narabat jak se mi zlibi) je nemozne ji nijak ovlivnit. Ach jo.

Offline

#14 19. 8. 2009 12:05:29

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Karl napsal(a)

jak mam sakrble presunout nekam kotvu?

chytnete a přetáhnete ... pokud samozřejme nemáte umístění zamknuto, nebo není objekt ukotven ke stránce.

Offline

#15 27. 8. 2010 13:52:22

dousak
Člen
Registrace: 27. 8. 2010
Příspěvků: 1

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

Tak verze 3.1 a pořád se to šoupe kam chce, kotvení se mění, obrázky mění svou velikost (až na velikost tenkého prouožku). Navíc další problém s velikostí tabulky v zápatí, v které je třeba logo - prostě jednou se načte normálně, podruhé jako obrázek totálně mimo a rozhodí celou tabulku, ale jen na některých stránkách, ačkoliv mám zapnuté že mají být všude stejné.

Offline

#16 27. 8. 2010 14:24:18

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Writer - ramce s obrázkem ukotvení - jak nejlépe?

... volně si stěžujete, nebo chcete pomoct? Pokud to druhé, tak založte nové vlákno, někam vystavte problémový dokument a postněte sem odkaz.

Offline

Zápatí