Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 12. 8. 2024 09:37:52

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008

aktuální pozice VYŘEŠENO

Zdravím,

existuje funkce, která by vrátila pozici buňky, na které je právě kurzor?

Editoval gucky (3. 10. 2024 11:16:07)

#2 12. 8. 2024 10:11:29

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Re: aktuální pozice VYŘEŠENO

Pokud dotazu rozumím tak se jedná o vzorec. Například v buňce A1 napíšete =A1, nebo Pomocí Address(Row();Column(),4). Ta čtyřka je formát a 4 je tuším zrovna A1. Jinak se může zadat třeba jako v Excelu R1C1 (číslo z hlavy nevím) a nebo absolutní adresa s dolary ap.

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#3 12. 8. 2024 10:40:35

gucky
Člen

Ne , myslel jsem vzorec třeba v A1=neznámý-vzorec, který by při pohybu z buňky na buňku v A1 zobrazil souřadnice zvýrazněné buňky, nebo její obsah.

#4 12. 8. 2024 12:59:57

neutr
Člen

Myslíte něco jako nápovědu - třeba bublinu, která se nad buňkou objeví? V jiném případě by vzorec musel být v každé buňce - tedy buď sloupec a řádek v "prázdných buňkách", nebo vzorec který něco rozumného dělá. Ale potom by byly všechny souřadnice viditelné a vše nepřehledné.

Napadá mne jediný důvod. Potřebujete rozkrýt buňky se vzorcem který výsledkem vrací prázdnou buňku, tedy "".

Pro základní orientaci slouží nadpisy řádků a sloupců, které jsou někdy skryté, stejně jako vzorce, ale s tímto nelze nic dělat, pokud je list zamčený proti úpravám.

Pokud by se jednalo například o vysledování návaznosti vzorců, tak k tomu slouží "Detektiv" z nabídky NÁSTROJE. Lze celkem snadno najít "předchůdce" i "následníky" a získat přehled pomocí šipek.

Pokud se hovoří o souřadnicích a nikoliv o řádcích a sloupcích, jde o objekty kresby v "DrawPage", ale kdysi jsem viděl nějaké udělátko, které permanentně ukazovalo klasické souřadnice na kurzoru a sice jak v Calcu, tak Writeru a samozřejmě Draw a podobně.

Ale za současného stavu poradit neumím.

PS
Ještě mne napadla možnost obarvit podmíněných formátem neprázdné buňky (Not IsEmpty), ale to také asi nebude fungovat proti zamčenému listu.

Editoval neutr (12. 8. 2024 13:06:49)

Moje e-mailová adresa

#5 12. 8. 2024 13:20:34

gucky
Člen

ne ne,
zkoušel jsem následující:
do sloupce B zadávám nějaké hodnoty. Tyto by měly odpovídat hodnotám v jiném sešitě (něco jako kompletní seznam).
Po zadání nové hodnoty si chci jen ověřit, že byl zadán platný údaj, ale nemohu využít buňku ani vlevo, ani vpravo, tak jsem si zvolil buňku v prvním řádku A1.
Nyní zadám nový údaj do např. B247 a potřebuju, aby v A1 se zobrazil výsledek vyhledání v druhém sešitě. Buď se mi zobrazí nalezený údaj, nebo chyba N/A (z VLOOK), tzn. že zadané hodnota je špatně.
A pak zadám do B248, B249, a vždy v A1 vidím, zda správně či ne.
Tzn. že v A1 by měl být odkaz na aktuální pozici kde je aktivní buňka. pokud to existuje.
Určitě to půjde makrem, ale to je pro mne něco jako "akú rečú ste to hovorili?".
Prostě, buď to jde vzorcem nebo má v záloze ještě jeden nápad, ale trochu krkolomný...

#6 12. 8. 2024 17:28:07

neutr
Člen

gucky napsal(a)

...
Nyní zadám nový údaj do např. B247 a potřebuju, aby v A1 se zobrazil výsledek vyhledání v druhém sešitě. Buď se mi zobrazí nalezený údaj, nebo chyba N/A (z VLOOK), tzn. že zadané hodnota je špatně....

Potom asi nejlepší bude do A1 zadat jako výběr "platnost dat" - to je roletka kam můžete zadat mnoho hodnot, respektive úsek. Vybráním buňky se v B1 aktivuje dotaz na =IF(buňka výběru = "ISNA" = true; "Chyba";"Hodnota z buňky výběru").

Také bych asi doporučil jinou metodu - vyhledávat =Countif(úsek;"ISNA") a zjistit počet chyb, popřípadě najít první chybu ve sloupci =MATCH("ISNA", úsek, typ). Ale tohle bych si musel ověřit. Podívám se zítra pokud byste měl problémy, nebo nějaké upřesnění.

Moje e-mailová adresa

#7 23. 8. 2024 11:14:48

gucky
Člen

Ještě jinak,
mám evidenci sbírky "něčeho", řekněme třeba známek.
V sešitě mám list se seznamem položek, kde jeden z údajů je "země".
Na jiném listě mám jako podklad mapu světa. V políčkách vhodně ležících v jednotlivých státech si pomocí vzorce z prvního listu spočítám počet položek.
No a teď mně napadlo, že na nevyužité ploše mapy bych si zobrazil doplňující údaje o položkách ze země, na které stojí kurzor.
Tzn. např v políčku F15 se zobrazí počet "Norsko, v H15 "Švédsko".
A pokud posunu kurzor na F15, v levém horním rohu chci zobrazit další info týkající se Norska, což poznám jen podle toho, že jsem na F15, atd.
proto tedy hledám funkci, která zjistí, že jsem na F15.
Což je údaj, který se mj. zobrazuje vlevo nad tabulkou.
Takže, buď to jde nějak jednoduše (jak už jsem psal, makrům absolutně nerozumím) a budu pak zkoušet dál, nebo to prostě nejde a jdu od toho pryč.

#8 23. 8. 2024 15:22:28

neutr
Člen

gucky napsal(a)

... No a teď mně napadlo, že na nevyužité ploše mapy bych si zobrazil doplňující údaje o položkách ze země, na které stojí kurzor. Tzn. např v políčku F15 se zobrazí počet "Norsko, v H15 "Švédsko". A pokud posunu kurzor na F15, v levém horním rohu chci zobrazit další info týkající se Norska, což poznám jen podle toho, že jsem na F15, atd.

Opět nevím, zda rozumím účelu, který popisujete, ale myslím že by to šlo řešit pomocí "Pojmenovaných oblastí". Volba LIST > POJMENOVANÉ OBLASTI A VÝRAZY. V "POLI NÁZVU" (který uvádíte jako: "Což je údaj, který se mj. zobrazuje vlevo nad tabulkou".) může být pod názvem uvedeno s názvem i číslo. Tato oblast může obsahovat i více nežli 1 buňku. Je otázkou jak dlouhý bude název aby bylo ještě vidět i číslo. Když ale použijete mezinárodní zkratky, tak číslo může být i dost veliké. Například CZ_15, DE_22 a podobně.

gucky napsal(a)

proto tedy hledám funkci, která zjistí, že jsem na F15.
Což je údaj, který se mj. zobrazuje vlevo nad tabulkou.

Podobnou možností je zahrnout údaje do komentářů. Postup: VLOŽIT > KOMENTÁŘ. V buňce s komentářem se objeví v pravém horním rohu trojúhelníček a když nad buňku najedete (nemusíte ani klikat) tak se komentář objeví. Komentář může být i velice rozsáhlý a podle potřeby naformátovaný.

Moje e-mailová adresa

#9 27. 8. 2024 11:56:27

gucky
Člen

Včera jsem poslal upřesnění, ale teď vidím, že to nějak neodešlo...

Našel jsem někde příklad využití mapy ČR, viz
    www.uschovna.cz/zasilka/QKA6TZP8TRZNH84Z-HEB

Tam je vidět že jsou vhodně zvolená políčka tak, aby odpovídala jednotlivým krajům. A z některého listu s daty dopočítávají potřebné údaje.
To bych uzpůsobil pro svoje potřeby - mapu ČR nahradit třeba Evropou a nastavit ta správná políčka pro zobrazení počtů řekněme "artefaktů" z dané země.

Vrátím se k mapě s příkladem ČR - vybraná je buňka AF23, v ní se zobrazuje nějaký počet pro Pardubický kraj.
Představte si, že po najetí na buňku AF23 chci třeba vpavo nahoře zobrazit další doplňkové údaje týkající se Pardub.kraje (v mém případě Polska, Německa atd).

To by šlo, jen pokud mi nějaká funkce vrátí, že jsem na pozici AF23.
Existuje taková funkce?

#10 27. 8. 2024 14:35:23

neutr
Člen

gucky napsal(a)

Včera jsem poslal upřesnění, ale teď vidím, že to nějak neodešlo...

Ale došlo, jen v jiném vláknu zde : původní příspěvek v chybném vláknu Jak vložit soubor
     Už jsem vytvořil a poslal návrh řešení - viz odkaz výše.

Moje e-mailová adresa

#11 28. 8. 2024 09:33:22

gucky
Člen

Jo, aha, odskočil jsem si do vlákna "Jak vložit soubor" a zapomněl jsem z něj přeskočit do svého.
Zkusil jsem váš odkaz. Skočilo mi to do Google Disk. Odklepl jsem nějaké modré tlačítko (už ani nevím, co na něm bylo). Teď už delší dobu koukám na text "Žádost odeslána / Obdržíte e-mail ...zda byla žádost schválena".
Karta v prohlížeči má název "Přístup zamítnut".
žádný mejl mi zatím nepřišel, a asi už nedojde.
Tak nevím jak se k tomu dostat...

#12 28. 8. 2024 16:42:21

neutr
Člen

Vaši žádost jsem otevřel asi před hodinou a poslal odpověď.

Editoval neutr (28. 8. 2024 16:42:42)

Moje e-mailová adresa

#13 2. 9. 2024 14:25:46

gucky
Člen

Tak jsem úspěšně stáhnul váš soubor Mapy a prozkoumal ho.
Klobouk dolů, netušil jsem, nakolik vás zaměstnám.
Částečně je to ono, co jsem hledal.
Vy doporučujete vložit číslo 1 do políčka přiděleného ke státu.
Z toho jsem pochopil, že tedy neexistuje funkce vracející pozici aktuálně vybrané buňky.
Drobně jsem to tedy obměnil. V každém políčku reprezentujícím zemi už nějaké číslo je - počet artefaktů získaný vzorcem.
Tak to řeším tak, že políčko hned napravo od něj bude značkovací.
Tedy nenajedu kurzorem, ale je-li v B50 vzorec "spočítej Portugalsko" s výsledkem např. 50, pak do políčka C50 vložím "1".
pomocí vašich rutin pak zjistím, že vybráno je Portugalsko. To jsem zvládl.
Na volné části mapy jsem pak zkusil zobrazit podrobnosti týkající se Portugalska.
Použil jsem maticový vzorec v buňce
BG3={=IF($List1.H3:H10000=VLOOKUP(1;CB2:CC14;2);List1.G3)}
kde na List1.H3:H10000 jsou názvy zemí (vícekrát, na přeskáčku)
VLOOKUP vyhledá ve sl. CC jednu ze 13 zemí podle polohy "1" ve sl. CB (dle vašeho fíglu), tedy např. Portugalsko
Vrátit chci matici hodnot z List1 sl. G, ale jen týkajících se Portugalska.
Vrátí mi to, ale všechny řádky - co není Portugalsko, vrátí se prázdný údaj, co je Portugalsko, pak správný obsah ze sloupce G.
Jak se zbavit zobrazení prázdných nevyhovujících buněk?

#14 2. 9. 2024 15:46:47

neutr
Člen

gucky napsal(a)

...Z toho jsem pochopil, že tedy neexistuje funkce vracející pozici aktuálně vybrané buňky.
Drobně jsem to tedy obměnil. V každém políčku reprezentujícím zemi už nějaké číslo je - počet artefaktů získaný vzorcem.
Tak to řeším tak, že políčko hned napravo od něj bude značkovací.

To jste asi pochopil správně, ale vždy může být vybraná pouze jediná zem.

gucky napsal(a)

... Tedy nenajedu kurzorem, ale je-li v B50 vzorec "spočítej Portugalsko" s výsledkem např. 50, pak do políčka C50 vložím "1".

Takhle snadno to asi nepůjde. Ty červeně orámované buňky se načítají do listu Databáze úpravám těchto se raději vyhněte. To Vaše číslo nemůžete vložit za, nebo pod červeně orámované políčko?

gucky napsal(a)

... pomocí vašich rutin pak zjistím, že vybráno je Portugalsko. To jsem zvládl.
Na volné části mapy jsem pak zkusil zobrazit podrobnosti týkající se Portugalska.

Tohle tam je zabudováno, ale pouze pro ten jediný soubor, který může být vybrán. Pokud jste to pochopil správně, tak data týkající se státu jsou v jediném řádku. Nahoře vlevo se tyto parametry zobrazí. Dal jsem je do jediné buňky a to Vás asi zmátlo. Každá zem má navedeno 10 názvů a vedle nich se zobrazí parametry - pokud je zavedete do správného řádku Databáze. Tam můžete také zavést nějaký vzorec. Jinak buňky většinou nad tou orámovanou zobrazí text ve kterém to nějaké číslo (údaj) mělo být. Tyto buňky se objeví jen je-li v orámované buňce jednička.

gucky napsal(a)

... Použil jsem maticový vzorec v buňce BG3={=IF($List1.H3:H10000=VLOOKUP(1;CB2:CC14;2);List1.G3)} kde na List1.H3:H10000 jsou názvy zemí (vícekrát, na přeskáčku) VLOOKUP vyhledá ve sl. CC jednu ze 13 zemí podle polohy "1" ve sl. CB (dle vašeho fíglu), tedy např. Portugalsko

Nechápu co je list1 a List2 já jsem pojmenoval listy jako "Mapy" a "Databáze". Nedovedu si představit, že používáte maticový vzorec - na co? Vůbec nevím co myslíte tím "názvy zemí (vícekrát, na přeskáčku)". To je úplně jiná koncepce a takhle "verbálně" se nikdo nemůže orientovat.

gucky napsal(a)

... Vrátit chci matici hodnot z List1 sl. G, ale jen týkajících se Portugalska. Vrátí mi to, ale všechny řádky - co není Portugalsko, vrátí se prázdný údaj, co je Portugalsko, pak správný obsah ze sloupce G. Jak se zbavit zobrazení prázdných nevyhovujících buněk?

Tohle fakt bez ukázky nedám. Pošlete mi to na email, který je pod tímto příspěvkem.

Moje e-mailová adresa

#15 5. 9. 2024 14:42:06

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017

Ke zjištění aktuální pozice buňky můžete použít např. tuto funkci a její volání nastavte na událost listu 'Změna výběru'. Výstup adresy je zde nastaven do buňky J1.

Option VBASupport 1
Function TESTPOZICE
    Range("J1").Value = ActiveCell.Address
End Function

#16 13. 9. 2024 12:00:43

gucky
Člen

Za prvé - téma hodlám označit jako ukončené poté, co mi neutr našel náhradní řešení pomocí zadání jedničky (coby "značky") vedle aktuální buňky. Není to ve stylu "ActiveCell", ale funguje to. I když vzorečků, které na to napasoval, vůbec nerozumím, ale jak říkám, funguje to.

To co navrhuje kabi je patrně to, co jsem původně hledal, ale dle mne je to makro a toho se prostě bojím.
A teď ještě víc, protože na popud kabiho jsem zkusil zplodit svoje první makro - a katastrofa. Jakmile jsem se začal pohybovat po buňkách listu, vyskočila chyba "BASIC - chyba při běhu / '35' / Podprocedura nebo funkční procedura není definovaná. / Další informace: Range"
A byla to chyba nekonečná.
Co bylo otevřené v LO, v ten moment nešlo zavřít. Šlo jediné - ustřelit LO přes Správce programů.
Mohl bych přiložit sestřelené okno správce maker, ale nevím jak...

#17 17. 9. 2024 10:11:47

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017

Ta chyba při použití makra je způsobena tím, že jste vynechal první řádek. Používám zápis pomocí VBA, takže tam musíte dát i toto:
Option VBASupport 1

#18 18. 9. 2024 12:33:59

gucky
Člen

Ne, ne, to jsem tam dal.
REM  ***** BASIC  *****
Option VBASupport 1
Function ACTUALCELL
     Range("A1").Value = ActiveCell.Address
End Function

Tedy, změnil jsem název funkce, ale to snad nevadí(?)

Zápatí