Ahojte všichni…
Stala se mi taková věc, které úplně nerozumím… Proto bych se Vás tady chtěl zeptat na Váš názor. Řešení jsem hledal, ale nenašel. Problém je, myslím, dost specifický...
Shrnu tedy můj problém v několika bodech.
1. Používám Mageia Linux.
2. V programu LibreOffice Base (7.4.5.1) mám vytvořenu databázi „chleba.odb". V této databázi bylo 47 záznamů. Docela podrobně si píšu poznámky k vedení kvasu (časy, teploty, množství) a následné poznámky k přípravě těsta a pečení chleba.
3. Soubor této databáze („chleba.odb") se jeden den, mně neznámým způsobem, poškodil. Nejde otevřít ani jeden formulář a ani jedna tabulka. Na tabulky nejde v programu LO Base ani přejít. Program hlásí chybu:
Nepodařilo se připojení ke zdroji dat „chleba".
Stav SQL: S1000
Kód chyby: -29
File input/output error /home/gln/Dokumenty/Pečení/chleba.odb.backup java.io.EOFException: Unexpected end of ZLIB input stream at /home/iurt/rpmbuild/BUILD/libreoffice-7.4.5.1/connectivity/source/drivers/jdbc/Object.cxx:173
(Vůbec nevím co je adresa /home/iurt/rpmbuild/… V systému taková neexistuje.)
4. Jiné soubory databází (jsou v jiném adresáři) jsou v pořádku. Původní soubor "chleba.odb" měl cca 68 KiB, v současnosti má poškozený soubor velikost cca 33 KiB.
5. V době, v den, kdy k poškození souboru došlo se provedla aktualizace těchto balíčků:
- java-1.8.0-openjdk-1.8.0.392.b08-1.mga8.x86_64
- java-1.8.0-openjdk-headless-1.8.0.392.b08-1.mga8.x86_64
- java-11-openjdk-11.0.21.0.9-1.mga8.x86_64
- java-11-openjdk-headless-11.0.21.0.9-1.mga8.x86_64
6. Je pravděpodobné, že jsem v okamžiku této aktualizace měl otevřen formulář této databáze – ten den jsem pekl.
7. Soubor uvedené databáze mám naštěstí zálohovaný. Jednak při vytváření databáze jsem si postupně pořizoval kopie (v jiném adresáři), stejně tak mám zálohované kopie už hotové databáze z doby, kdy jsem ji plnil daty. Takže v konečném výsledku mi chybí 10 záznamů, které byly vyplněny v období od poslední zálohy do doby, kdy k poškození došlo.
Tedy se vlastně nic moc nestalo… Ale… V tom období jsem zrovna měnil dodavatele mouky. A v těch 10-ti záznamech mám několik důležitých poznámek, které by se mi docela hodily.
8. Chtěl bych se tedy zeptat zkušenějších. Může nějak souviset poškození databáze s aktualizací Javy?
A dá se to nějak opravit? Osobně si myslím, že i vzhledem ke zmenšení velikosti dotčeného souboru jsou data nenávratně pryč…
Děkuji za Váš čas a omlouvám se za délku příspěvku… Jirka.