Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 2. 2021 09:54:19

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 99

chyba v grafu - VYŘEŠENO

LO 7.1.0.3 (x64)

Mám problém se zobrazením dat ve sloupcovém grafu. I v místech grafu, kde je hodnota 0 se zobrazují barevné čárky indikující nějakou malou hodnotu.

Zkuste si vytvořit jednoduchou tabulku - v řádku 2 mám hodnoty 1 až 10, v řádku 1 pak hodnoty, libovolné čísla, ale pozor, některé hodnoty dejte 0.
Nenulové hodnoty dejte pro začátek max. do hodnoty 5.

Pak vytvořte graf sloupcový. Nastavte si barvu datové řady na nějakou šedou, tím se to ještě znepřehlední.
Kategorie $List1.$B$2:$K$2
Oblast pro hodnoty Y $List1.$B$1:$K$1

Graf na první pohled vypadá normálně. Na druhý pohled ale zjistíte, že tenké barevné čárky jsou i tam, kde je hodnota 0. Když znáte hodnoty v tabulce, víte že to můžete ignorovat.

Teď zkuste jednu z hodnot rapidně zvýšit např. na 5000.
A teď bude v grafu jednen výrazný šedý sloupec, v ostatních pozicích grafu budou nějaké šedé čárky, asi odlišného odstínu. Které ale označují malou nenulovou hodnotu?

Provádím analýzy dat za 24 hodin, kdy si data rozškatulkuju po hodinách a vytvořím graf. Graf mi umožní rychle zjistit, ve kterých hodinových úsecích chybí záznamy. Na tyto úseky se pak zaměřím s tím, že zařízení pravděpodobně nefungovalo.
S výše uvedeným grafem to ovšem vypadá, že zařízení pracovalo, jen posbíralo malé množství dat.

U předchozí verze, nevím bohužel její číslo, to fungovalo korektně. Změna až po instalaci na novou verzi.

Editoval gucky (17. 3. 2021 06:14:39)

Offline

#2 12. 2. 2021 23:02:47

zcr
Člen
Registrace: 10. 6. 2019
Příspěvků: 58

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Chybu semi nedaří nasimulovat, nikde nevidím zmíněné čárky. Můžete přiložit testovací soubor včetně printscreenů? Zkoušel jsem verzi 6.4 a 6.0 a nikde jsem žádné čárky, označující nulové hodnoty neviděl.

Offline

#3 15. 2. 2021 06:55:29

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 99

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

pro zcr
Poslal bych. Jak se vloží soubor? Nebo na adresu?

Offline

#4 17. 2. 2021 06:53:19

zcr
Člen
Registrace: 10. 6. 2019
Příspěvků: 58

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Dejte to někde na web a vložte zde odkaz nebo založte otázku v Asku a přílohu dejte k otázce: https://ask.libreoffice.org/cs-cz/questions/

Offline

#5 5. 3. 2021 10:26:46

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 99

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

pro zcr
soubory ulozeny na
http://leteckaposta.cz/212875008

Offline

#6 7. 3. 2021 11:13:39

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 109

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Mám LO 6.4.7.2, zobrazuje se mi to správně.

Při vypnutí hardwarové akcelerace a restartování LO se mi zobrazily čárky na nenulových pozicích. Pokud jsem chtěl pokus zopakovat, tak se mi to nepovedlo ani na několikátý pokus. Vždy se mi to již zobrazilo správně.

Takže nevím.


Ubuntu 20.04.2 LTS, LibreOffice Verze: 7.0.5.2

Offline

#7 7. 3. 2021 21:21:47

zcr
Člen
Registrace: 10. 6. 2019
Příspěvků: 58

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

U mě se to vykresluje, ale ty nízké hodnoty jsou dost nezřetelné. Není lepší použít pro zvýraznění nulových hodnot podmíněné formátování? https://help.libreoffice.org/latest/cs/ … _id3149263

Version: 7.1.0.3 / LibreOffice Community
Build ID: f6099ecf3d29644b5008cc8f48f42f4a40986e4c
CPU threads: 4; OS: Linux 4.15; UI render: default; VCL: gtk3
Locale: cs-CZ (cs_CZ.UTF-8); UI: cs-CZ
Calc: threaded

Offline

#8 9. 3. 2021 19:08:04

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 287

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Ty čárky mi dělá Skia vykreslování. Když se vypne (Nástroje/ Možnosti/ LibreOffice/ Zobrazení) tak mi to zobrazilo správně. Se Skiou to zobrazilo správně jen typ grafu 3D Jednoduchý vzhled.
Libre 7.1.1.2 Win10x64

Offline

#9 10. 3. 2021 18:24:32

zcr
Člen
Registrace: 10. 6. 2019
Příspěvků: 58

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Můžete to prosím nahlásit do bugzilly? Díval jsem se na Skia meta bug a nevidím to tam. https://bugs.documentfoundation.org/sho … ?id=129062

Offline

#10 15. 3. 2021 06:20:33

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 99

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Dik, chlapi,
vypnul sem to Skia a graf vypadá tak jak by měl.
Nevím, co je Skia. Dá sa bez toho žit?

Offline

#11 15. 3. 2021 10:24:30

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 287

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Skia je vykreslovací knihovna namísto dřívejší OpenGL

Offline

#12 17. 3. 2021 06:26:22

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 99

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

Chlapi, já su prostý pobíječ much, takže bych se mohl zeptat "akú rečú ste to hovorili?".
Teď vážně, su obyčejný uživatel PC, LO je pro mne jen jeden z nástrojů k práci a v soukromí.
Pojmy jako OpenGL, makro apod. jsou pro mne španělská vesnice.
Ale chápu to tak, že když je možnost Skia vypnout, není k práci nutná.
Možná neco nepojede nebo to pojede hůř.
Uvidím...
Co se zobrazení sloupcových grafů týče, pomohlo to.

Offline

#13 17. 3. 2021 11:42:11

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 287

Re: chyba v grafu - VYŘEŠENO

V keplu se o vykreslování stará grafická karta či grafický procesor (GPU). Vykreslovací knihovny např. umožňují "programovat" vykreslování jedním způsobem i na různých systémech. Skia je moderní a umí efektivně využít novějších vlastností grafik.


OpenGL jsem pod Win měl vyplé, neboť bylo znatelně pomalejší než se standartním vykreslováním.

Se Skiou mi to někdy připadá o trošku rychlejší než standartně, někdy stejné a někdy zase o trochu pomalejší :-). Ale když jsem měl Skiu vyplou, tak to co bylo se Skiou rychlejší mě štvalo když se zpomalilo, neboť to bylo něco co jsem otevíral a upravoval často, takže mám Skiu zaplou.

Jestli vyloženě nenabýváte dojmu že se vám bez Skia něco neblaze zpomalilo, tak ji klidně nechte vyplou, o nic tím nepřijdete :-).

Offline

Zápatí