Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 3. 2021 10:52:12

LaNovotny
Člen
Registrace: 2. 3. 2021
Příspěvků: 4

LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Dobrý den,
mám soubor vytvořený v Excelu. Jsou tam oblasti tisku a automatické filtry. Když tento soubor někdo otevře v Calc, upraví a následně uzavře, tak při otevření zase v Excelu "vyskočí" hláška Konflikt názvů - Název nemůže být stejný jako předdefinovaný název. Starý název: _FilterDatabase_0. A kolik je listů, tolik je hlášek. Mám 12 listů, takže 36 hlášek. Když zadám jiné názvy, tak mě to "pustí". Ale pokud to zase někdo upraví v Calc, tak se historie opakuje a musím zase zadávat nové názvy....
Neví někdo, jak to ošetřit?
Děkuji mockrát

Editoval LaNovotny (3. 3. 2021 22:06:13)

Offline

#2 2. 3. 2021 12:05:44

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 52

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Ano LibreOffice Calc umí otevřít a pak zase uložit soubor ve formátu .xlsx
Ale kompatibilita asi nebude 100%. Je nějaký zvláštní důvod proč ten soubor otevírá někdo v Excelu a někdo v Calcu?
Předpokládám, že pokud to budou otevírat všichni ve stejném programu, tak problém zmizí?
Osobně bych to tedy ošetřil tím, že bych přešel na Calc.

Offline

#3 2. 3. 2021 12:49:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Neuvádíte, zda používáte LibreOffice (LO), nebo Apache OpenOffioce (AOO) a také jaká je to verze. Můžete poslat ukázku? Není to nějak spojeno s makry, nebo ovládacími prvky?


     Také je otázkou co s tím Vy děláte. Dá se možná obejít problém tím, že se uloží jako Calc, upraví a úpravy se vloží do původního sešitu XLS. Ale co se musí udělat může mít mnoho problémů různých typů. Zatím to vypadá, že Calc má nějaký problém s formátem názvů filtrů. Chtělo by to popis jak jste sešit upravoval aby fungoval v LO.

Editoval neutr (2. 3. 2021 12:49:48)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 2. 3. 2021 20:16:16

LaNovotny
Člen
Registrace: 2. 3. 2021
Příspěvků: 4

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Dobrý den,
je to soubor docházky pro celou firmu. Primárně je to určeno pro Excel. Ani jsem netušil, že se najdou 3 uživatelé, kteří to otevírají v LO. Problém je, že se jeden soubor otevírá v obou programech. Verze LO je 7.1.0.3 (64). Soubor nemá žádné zvláštnosti ani makra. Jediné "zvláštní" jsou nastavené oblasti tisku, automatické filtry, opakování názvů při tisku na každou stránku a ověření dat - rozevírací seznam v buňce. Ovládací prvky žádné.
Sešit jsem nijak neupravoval, aby fungoval v LO. Předpokládal jsem, že problémy nebudou.

Zobrazované hlášky:
_FilterDatabase_0, _FilterDatabase_0_0 atd.
Print_Area_0, Print_Area_0_0 atd.
Print_Titles_0, Print_Titles_0_0 atd.

Verze je:
Version: 7.1.0.3 (x64) / LibreOffice Community
Build ID: f6099ecf3d29644b5008cc8f48f42f4a40986e4c
CPU threads: 8; OS: Windows 10.0 Build 19042; UI render: Skia/Vulkan; VCL: win
Locale: cs-CZ (cs_CZ); UI: cs-CZ
Calc: threaded

Editoval LaNovotny (2. 3. 2021 20:22:26)

Offline

#5 3. 3. 2021 09:46:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Těžko se dá najít chyba, nebo řešení bez názorného příkladu. Nevím ani to, zda Excel vynucuje názvy oblastí pro některý typ filtru. nevím ani zda jde o filtr standardní, nebo rozšířený. většina potřeb se pokryje "automatickým filtrem" který v podstatě načte vše co je ve sloupci, ale umí jen AND.


     Já mám docela dost zkušeností právě se soubory docházky bez maker - jen vzorce. Mám několik různých příkladů, ale potřebu filtrovat jsem našel pouze v jediném případě - při plánování směna "bez cyklického grafu" - tedy to čemu se říká pracovní konto na 26, či 52 týdnů. Pak si dovedu představit potřebu filtrů které třídí například podle specializací (profesí) a podle směn, či dní.
     Běžný uživatel nic takového nepotřebuje. Takže pokud to upravuje 16 a více lidí, jsou to nějací mistři, staniční sestry nebo dispečeři, či jinak odpovědní za "cáchování" docházky. je jspíš přepisují docházku za svůj úsek. To odpovídá firemní struktuře a proto 16 úseků na firmě může být - ale ten filtr je celkem nepochopitelný. Já bych použil kontingenční tabulku.


     Odhaduji, že tabulka je pro všechny zaměstnance jediná, a každý(á) kdo "cáchuje" si odfiltruje svoje lidi, které pak dopíše. Na to ale stačí filtrovat jediný sloupec s příznakem úseků a pracovišť + profese, nebo už jméno. - Vše se dá udělat automatickým filtrem. Pro těch pár co mají LO, (AOO), stačí poradit jak na to a do Excelu přímo nezasahovat při psaní.
     Zde narážím na to, že je tabulka možná vybavena řádky, které obsahují veškeré generálie + celý měsíc a možná i součty z řádku. Také je možné, že vlastní data měsíce jsou na jiném listě a nebo má každý úsek svůj list (potom ale nepotřebuje žádný filtr - jen otázka koncepce a je po problému). :-)
     Samozřejmě jde o to, aby ten kdo koncepci určuje pochopil podstatu a také se to vyřeší bez filtrů. Možností je docela dost a prostředků jak to udělat asi ještě více. celkem by to dobře řešila kontingenční tabulka, ale i automatický filtr.


     Přes to možná existuje řešení, které by jak v xls, tak ods systém fungoval stejně dobře. Existují totiž dva druhy pojmenovaných úseků. Jednak pojmenované úseky které "jsou vidět v POLI NÁZVŮ" a potom pojmenované databázové úseky. zejména ten druhý typ lze dobře číst z externích (i zavřených souborů) a podobně.
     Je sice možné, že přímo tatáž funkce v Excelu a Calcu je podmíněna jinak ale zbývá "ohnout" buď architekta systému, nebo donutit uživatele LO aby si osvojili správný postup. Na to bych ale potřeboval skutečně vzorový příklad - stačí udělat do kopie tabulky zástupné údaje aby se nedalo dovodit o jakou firmu a jména jde.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 3. 3. 2021 22:04:17

LaNovotny
Člen
Registrace: 2. 3. 2021
Příspěvků: 4

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Děkuji za odpověď. Rozhodl jsem se poslat problémový soubor emailem. Ale při tom, jak jsem odemykal listy jsem zjistil, že stačí v LO odemknout, nebo zamknout jakýkoliv list, pak to uzavřít a najednou excel nemá problém s otevřením. Nechápu. Ale je to pro mě elegantní a rychlé řešení do doby, než se dokoupí excel i pro ostatní, co soubor používají.
Mimochodem, používám jen obyčejný automatický filtr. A je použitý na odfiltrování prázdných řádků, kde nejsou zadané jména, nebo zobrazení jen plánu směn, nebo skutečnosti,, podle profesí atd.
Takže označím svůj příspěvek jako vyřešený.
Ještě jednou díky.
Hezký den.

Offline

#7 4. 3. 2021 08:37:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

LaNovotny napsal(a)

Děkuji za odpověď. Rozhodl jsem se poslat problémový soubor emailem. Ale při tom, jak jsem odemykal listy jsem zjistil, že stačí v LO odemknout, nebo zamknout jakýkoliv list, pak to uzavřít a najednou excel nemá problém s otevřením. Nechápu. Ale je to pro mě elegantní a rychlé řešení do doby, než se dokoupí excel i pro ostatní, co soubor používají.
Mimochodem, používám jen obyčejný automatický filtr. A je použitý na odfiltrování prázdných řádků, kde nejsou zadané jména, nebo zobrazení jen plánu směn, nebo skutečnosti,, podle profesí atd.
Takže označím svůj příspěvek jako vyřešený.
Ještě jednou díky.
Hezký den.

     Ano jsem rád, že je problém vyřešen. Na první pohled je tento poslední příspěvek odlišný s původním zadáním a věta Ale je to pro mě elegantní a rychlé řešení do doby, než se dokoupí excel i pro ostatní, co soubor používají vypadá jako sarkazmus. Také výrok o automatickém filtru je jakoby s původním zadáním v rozporu.
     Toto mne napadlo v prvním okamžiku. Vzápětí jsem si uvědomil, že souvislosti zde jsou a chyba byla jen ve správném popisu skutečnosti.


     Jsem si téměř jistý, že v sešitě je použita kontingenční tabulka a do jednotlivých dalších listů jsou exportovány její části podle úseků. Těch 16 uživatelů obsluhují pouze části exportované z kontingenční tabulky a listy jsou uzamčené buď proti chybě, nebo proti neoprávněnému zápisu.
     Vyexportované části kontingenční tabulky mají okénko s filtrem, který lze přepisovat. Tento filtr působí na výpis z hlavní tabulky. Navíc se dá nad daty vytvořit automatický filtr kterým lze odfiltrovaný úsek samostatně třídit. Takže autor si asi uvědomil, že používá také automatický filtr a že to okénko nad tabulkou je jiný filtr.
     Chyba nebyla v tom nadřazeném filtru (okénku), ale v tom, že Libre Office se musí po provedení práce uvést do původního stavu - zamknout otevřený list. Jde asi o to, že Excel takovou chybu nepřipouští. To nevím, ale je možné, že je to ošetřeno makrem v nadřazené knihovně, která ve vlastním sešitu není vidět, respektive existuje struktura volání podle jednotlivých listů. Je ale také možné, že Excel sám po zavření přepne otevřený list do módu "zamčeno". Tohle LibreOffice nedělá a Excel otevírá soubor s chybou kterou hlásí tak, že není poznat o co doopravdy jde.


     Samozřejmě nikdo neví vše a od toho tady je fórum. Já bych chtěl upozornit na to, že dík zkušenostem vím o možnosti neúplného popisu problému a proto vyžaduji ukázku. To se uživatelům většinou nelíbí. A tohle je jeden z mnoha případů, kdy se nesprávný a neúplný popis ukáže jako příčina potíží. Autor zřejmě pochopil nedostatek svého dotazu - neúplný popis a odhad podstaty, přestože vlastní popis byl celkem jednoduchý a z pohledu autora i řešitelů srozumitelný. Toto se ani nedá autoru zazlívat. Příspěvek formuloval formálně správně dobré víře. Bohu žel napsal také zřejmě v dobré víře něco, co mne dost mrzí.
     Jde o větu : Ale je to pro mě elegantní a rychlé řešení do doby, než se dokoupí excel i pro ostatní, co soubor používají. Já bych uvítal opačné konstatování v přibližné podobě : Ale je to pro mě elegantní a rychlé řešení a excel po vypršení licencí z firmy zcela odstraníme.
     Proto nevím zda to byla pochvala, nebo facka. Napříště budou zaměstnanci vědět, že se LibreOffice u nich neosvědčilo - a řešením je jedině Excel. Takovou informaci si nenechají pro sebe a příležitostně se o tuto podělí.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 4. 3. 2021 18:34:21

LaNovotny
Člen
Registrace: 2. 3. 2021
Příspěvků: 4

Re: LibreOffice vs.Excel - VYŘEŠENO

Na to se nedá nereagovat. Můj původní příspěvek jen popisoval problém, jak se projevoval. Jen jsem zkoušel, jestli se někdo s takovým problémem nesetkal. Když chyběly informace, snažil jsem se je všechny poskytnout a nakonec jsem chtěl poslat i soubor. Při tom jsem přišel na "řešení" problému. Nechápu s čím máte problém? Závidím Vám Vaši jistotu s jakou tvrdíte, že je použita KT. Není důvod, abych takovou věc tajil. Pošlu Vám na Váš ten soubor, pokud po tom tak toužíte :-)
Co se týká LO vs. Excel: dle MÉHO názoru LO nedosahuje kvality Excelu. Už jen absence VBA je velmi omezující. Alespoň pro naši firmu. Nehledě na práci s externími daty, doplněk Power Query apod. Ale neznám LO detailně, musel jsem si ho nedávno nainstalovat, abych se s nim trochu seznámil.
Co se týká zaměstnanců, tak ti, kteří pracovali s Excelem a občas musí pracovat s LO, tak nejsou zcela spokojení.
Ale každý máme svou pravdu a je zbytečné se přít. Určitě je to jen otázka zvyku a neznalost LO.
Pošlu Vám ten soubor a můžete zkoumat a hledat KT :-) Je to jen obyčejný soubor se vzorci.
Mimochodem: zámek listů je tam proto, aby uživatelé nepřepisovali buňky, kde jsou vzorce. Nic víc....

Offline

Zápatí