Těžko se dá najít chyba, nebo řešení bez názorného příkladu. Nevím ani to, zda Excel vynucuje názvy oblastí pro některý typ filtru. nevím ani zda jde o filtr standardní, nebo rozšířený. většina potřeb se pokryje "automatickým filtrem" který v podstatě načte vše co je ve sloupci, ale umí jen AND.
Já mám docela dost zkušeností právě se soubory docházky bez maker - jen vzorce. Mám několik různých příkladů, ale potřebu filtrovat jsem našel pouze v jediném případě - při plánování směna "bez cyklického grafu" - tedy to čemu se říká pracovní konto na 26, či 52 týdnů. Pak si dovedu představit potřebu filtrů které třídí například podle specializací (profesí) a podle směn, či dní.
Běžný uživatel nic takového nepotřebuje. Takže pokud to upravuje 16 a více lidí, jsou to nějací mistři, staniční sestry nebo dispečeři, či jinak odpovědní za "cáchování" docházky. je jspíš přepisují docházku za svůj úsek. To odpovídá firemní struktuře a proto 16 úseků na firmě může být - ale ten filtr je celkem nepochopitelný. Já bych použil kontingenční tabulku.
Odhaduji, že tabulka je pro všechny zaměstnance jediná, a každý(á) kdo "cáchuje" si odfiltruje svoje lidi, které pak dopíše. Na to ale stačí filtrovat jediný sloupec s příznakem úseků a pracovišť + profese, nebo už jméno. - Vše se dá udělat automatickým filtrem. Pro těch pár co mají LO, (AOO), stačí poradit jak na to a do Excelu přímo nezasahovat při psaní.
Zde narážím na to, že je tabulka možná vybavena řádky, které obsahují veškeré generálie + celý měsíc a možná i součty z řádku. Také je možné, že vlastní data měsíce jsou na jiném listě a nebo má každý úsek svůj list (potom ale nepotřebuje žádný filtr - jen otázka koncepce a je po problému). :-)
Samozřejmě jde o to, aby ten kdo koncepci určuje pochopil podstatu a také se to vyřeší bez filtrů. Možností je docela dost a prostředků jak to udělat asi ještě více. celkem by to dobře řešila kontingenční tabulka, ale i automatický filtr.
Přes to možná existuje řešení, které by jak v xls, tak ods systém fungoval stejně dobře. Existují totiž dva druhy pojmenovaných úseků. Jednak pojmenované úseky které "jsou vidět v POLI NÁZVŮ" a potom pojmenované databázové úseky. zejména ten druhý typ lze dobře číst z externích (i zavřených souborů) a podobně.
Je sice možné, že přímo tatáž funkce v Excelu a Calcu je podmíněna jinak ale zbývá "ohnout" buď architekta systému, nebo donutit uživatele LO aby si osvojili správný postup. Na to bych ale potřeboval skutečně vzorový příklad - stačí udělat do kopie tabulky zástupné údaje aby se nedalo dovodit o jakou firmu a jména jde.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ