Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 3. 2019 17:29:29

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 24

Automatické kopírování textu na několik různých míst

Prosím zkušenější o radu: v dokumentu je určitý řetězec uveden víckrát na různých místech (typicky je to číslo objednávky). Potřeboval bych toto číslo vyplnit jen na jednom místě a k tomu mít nějakou funkci, která zajistí změnu tohoto čísla na všech dalších použitých místech.

Nevím, zda to popisuju srozumitelně. V Calcu by to bylo úplně triviální: vyplnil bych třeba buňku A1 a všechny ostatní buňky, kde by měl být stejný obsah, by obsahovaly vzorec "=A1".

Napadají mě věci jako pole, křížové odkazy apod., ale netuším, jak to konkrétně udělat. Navíc bych na místě těch čísel objednávky potřeboval mít něco jako okénko, aby bylo vidět, že tam případně to číslo chybí (jeho pozice je prázdná).

Díky.

Offline

#2 29. 3. 2019 18:06:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,950

Re: Automatické kopírování textu na několik různých míst

Ano máte pravdu. Toto se dělá nejčastěji pomocí speciálních polí. Při tom je důležité nastavení - často z databáze. Pokud to není z databáze doporučuji VLOŽIT > POLE > DALŠÍ POLE > karta PROMĚNNÉ. Zde je možné nastavit například pole DDE, ale pro číslo objednávky bych doporučoval UŽIVATELSKÁ POLE.


     Vyberte tedy "uživatelské pole" nebo DDE. Tím samo skočí do typu standard nebo na výběr "ručně-automaticky ap. Toto ponechte a nyní do kolonky zadejte název a vypište hodnotu faktury. Potom zavolejte jako vstupní pole. Naučte se dvojklikem pole editovat a přepisovat.
     Celkem nejsnadnější je pole z databáze. Ta však musí být nejlépe registrovaná. Vstupní pole potom určuje například klienta a jeho generálie, adresa, IČO a podobně. Práce s polem je na manuálek. Takže až to osaháte dejte konkrétnější problém.


PS pole se vkládají zejména do šablony která se používá opakovaně. Takže toto by mělo být také zohledněno. Pole můžete opakovaně vložit, ale efekt je větší když zavoláte databázi která vyplní různá pole naráz.

Editoval neutr (29. 3. 2019 18:15:44)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#3 29. 3. 2019 18:27:10

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 24

Re: Automatické kopírování textu na několik různých míst

neutr: děkuji, přes Váš dosti stručný popis jsem to zkusil a nějak mi to funguje. Klíčové je, že pole s vzájemně propojeným obsahem (zkusil jsem textové) musejí mít stejný název... Pak se prostě na různá místa v dokumentu vloží pole s oním stejným názvem a je hotovo. Z databáze to nepotřebuji (zatím), pole se vyplňuje ručně.


Škoda jen, že pole nelze editovat jako text, ale otevře se karta, kde je obsah pole až dole a navíc v šedé zóně (která bývá jako označení needitovatelné položky, ale zde to tak není)...

Editoval JirkaZ (29. 3. 2019 18:36:28)

Offline

#4 29. 3. 2019 18:43:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,950

Re: Automatické kopírování textu na několik různých míst

Nene když to pole označíte (třeba dodatečně) jako vstupní tak potom ho dvojklikem aktivujete a můžete přepisovat. Tak jak popisujete se editují "obyčejná" - tedy pole která nejsou "vstupní".


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#5 29. 3. 2019 18:56:13

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 24

Re: Automatické kopírování textu na několik různých míst

neutr napsal(a)

Nene když to pole označíte (třeba dodatečně) jako vstupní tak potom ho dvojklikem aktivujete a můžete přepisovat. Tak jak popisujete se editují "obyčejná" - tedy pole která nejsou "vstupní".

No jo, ale jak dodatečně označit pole jako vstupní? Při dvojkliku na vytvořené uživatelské pole (které jste mi doporučil) se otevře jen karta s nezměnitelnými vlastnostmi, totéž z kontextového menu (pravým myšítkem)...

Offline

#6 29. 3. 2019 22:00:29

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,950

Re: Automatické kopírování textu na několik různých míst

Tak návod jsem původně testoval na W10 s verzí LO 6.2.2.2 (x86) a nyní na verzi: 6.2.1.2 (x64) a všechna i obyčejná pole lze poklepáním editovat. Tedy i pole která mají zašedlý název - a nejsou tedy vstupní. Změní se jen vlastní hodnota u stejného jména - to dříve nešlo, ale asi to byl bug. Nyní je nutné navolit ještě

nápověda napsal(a)

Neměnný obsah

Vloží pole jako statický obsah. To znamená, že takové pole nemůže být aktualizováno.

     Takže některá pole potřebujete nastavit "natvrdo" a jiná nikoliv. Například pole autora jsou tahány z údajů zavedených v balíku - osobní, nebo firemní a také je nelze jinak změnit nežli přepisem v nástrojích.
     Když potřebujete další uživatelská pole tak musíte otevřít znovu dialog jako v prvním případě a vypsat nové jméno + hodnotu. Následně stačí kliknout na "zelenou fajfku" a proměnná se zavede do seznamu (nemusíte stisknout tlačítko VLOŽIT - to lze udělat až dodatečně když máte zavedeny všechny různá pole). Tlačítko VLOŽIT vkládá pole do sešitu - nikoliv do databáze polí. Nepoužité pole může odstranit křížkem vedle zelené fajfky - jinak řečeno sešitem použíté pole nelze vymazat :-)
     Vstupní pole fungovala původně jen pro databáze, ale v nápovědě je toto :

nápověda napsal(a)

Vstupní pole

Vloží textové pole, které můžete otevřít a upravit klepnutím myší v dokumentu. Vstupní pole můžete použít pro text, nebo v něm můžete přiřadit novou hodnotu proměnné.

Pro změnu obsahu vstupního pole v dokumentu klepněte na toto pole a potom upravte text v dolním poli zobrazeném v dialogovém okně.

     Vstupní pole má místo hodnoty odkaz - což je typicky DDE, nebo databáze ale i jiná hodnota například seznamu. Standardní uživatelské pole může mít také jiný formát nežli Text - lepší je volit Standard ale možností je hodně - všechny číselné ap.


     Ještě detail - neuvádíte zda provozujete LibreOffice (LO) nebo Apache OpenOffice (AOO). AOO se chová často maličko jinak ale v případě těchto polí je to shodné (doufám - nenašel jsem odchylky). Musí se označit existující pole a na něj vložit odkaz. Většinou jsou úpravy LO/AOO shodné.
     Takže vstupní pole se zavádí na nějaké existující pole a lze ho i přepsat pokud se jedná o "zafixovaný" obsah. Ale testoval jsem editaci obyčejných (nezafixovaných) uživatelských polí a editovat je lze. Přepíší se všechna stejná pole na stejnou hodnotu i když budete editovat třeba 5. kopii v pořadí. Nezapomeňte po přepisu odsouhlasit fajfkou a možná i uložit sešit.
     Ta nápověda je trošku matoucí a bude to asi původní vlastnost která už není aktuální. Dnes dokonce nejde navolit nové pole jako vstupní. Projevuje se zřetelně původní určení pro databáze. myslím že ten problém je právě v potvrzení přepisu - "odfajfkování".

Editoval neutr (29. 3. 2019 22:06:06)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#7 29. 3. 2019 22:13:19

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 24

Re: Automatické kopírování textu na několik různých míst

Aha, děkuji za obsáhlou odpověď, pohraju si s tím a zkusím ev. jiné verze LO.


Momentálně mám LO verze 6.1.5.2, ID sestavení: 1:6.1.5~rc2-0ubuntu0.14.04.1~lo3, Kubuntu 14.04 64bit.


Sešitem myslíte dokument? Pohybujeme se ve Writeru ;-)

Editoval JirkaZ (29. 3. 2019 22:14:54)

Offline

Zápatí