Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 9. 7. 2018 18:13:57

radee
Člen
Registrace: 4. 7. 2018
Příspěvků: 9

Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Dobrý den,

chtěl bych se Vás prosím zeptat, jak udělat, aby se mi automaticky ohraničil řádek, až po určenou buňku a to na základě toho, jestli něco napíšu do sloupce A.

Mám tabulku např od A1 do H10. Dále k ní přidávám údaje a to řádek po řádku pod sebe. Každý nový řádek začíná datumem ve slopci A a končí ve sloupci H. Já bych potřeboval udělat, aby se mi daný řádek ohraničil, ale to jen v případě, že začnu zadávat nejaké data do tohoto řádku, tj např do sloupce A11 zadám právě datum.

Něco ve smyslu : IF A11<0 potom ohranič celý řádek od A11 do H11, v opačném případě nedělej nic
                 =IF(A11<0;potom ohranič celý řádek od A11 do H11;v opačném případě nedělej nic)

nebo : ohranič B11 jen v případě, že v A11 jsou data.....   a to bych pak rozkopíroval až po sloupec H
                 =IF(A11<0;potom ohranič B11;v opačném případě nedělej nic)

Předem moc děkuji

Editoval radee (9. 7. 2018 19:38:34)

Offline

#2 9. 7. 2018 18:24:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Jestli tomu dobře rozumím tak jde právě o podmíněný formát odkázaný na jinou buňku. Takže například v buňce B11 podmínka zda v A11 něco je. V buňce C až H totéž s tím, že odkážete vždy na A11 které obsahuje datum (nebo cokoliv co potřebujete).
     Návod jsem uvedl ve Vašem předchozím příspěvku. Jde jen o to co chcete detekovat. Musí to být provedeno vzorcem - tedy volba v podmíněném formátu "vzorec je".

Například jednoduše do podmínky (vzorec je) pro každou buňku B11 až H11 napsat A11 <> ""


PS :
Pokud budete potřebovat něco speciálního doporučuji zadat více podmínek pod sebe pro každou buňku:
např : 1. Podmínka - vzorec ISTEXT(A11), 2. Podmínka - vzorec ISNUMBER(A11) a podobně můžete zadat "nekonečně mnoho podmínek". Toto směrování udělejte vždy na A11, ale můžete také zadávat jen předchozí buňku (potom by se dalo kopírovat z B11 až do H11). Podívejte se na funkce sešitu pod volbou KATEGORIE > INFORMACE, ale může to být jakýkoliv vzorec.
     Vždy se vyhodnotí od první podmínky a když nevyhovuje testuje se další podmínka. Musíte sice nejprve manuálně vypsat podmínky do prvního řádku buňku po buňce, ale pak už jen buňky s formátem (B11:H11) zkopírujete a vložíte jinak do dalších řádků (Dialog Vložit jinak) a zaškrtnout pouze formát.
     Doporučuji kopírovat formáty a nikoliv je otrocky vypisovat. Kdysi kopírování tímto způsobem zlobilo. Nyní u mne na poslední verzi LO je vše OK, ale nevím jak je to v AOO. Pokud máte AOO tak byste měl tuto skutečnost uvést - zejména když by to zlobilo, nebo nefungovalo.

Editoval neutr (9. 7. 2018 18:59:23)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 9. 7. 2018 19:10:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Mezi tím jste maličko upřesnil dotaz o příklady. Já bych chtěl jen upozornit že do podmínky formátu se rovnítko nezadává. Vysloveně zadáte jen ISNUMBER(A11) a podobně to rovnítko není potřeba.
     Vzorec pro podmíněný formát vyhodnocuje zadanou podmínku jen jako TRUE, takže není potřeba žádné =IF(A11<0;potom ohranič B11;v opačném případě nedělej nic). Stačí podmínka IF(podmínka) a právě proto většinou stačí jen jen zadání př: A11<>"" to IF je jakoby automatické a akce se provede jen když A11 není prázdná. To rovnítko je platné jen v sešitě kde odlišuje vzorec od ostatních typů formátů.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 9. 7. 2018 19:26:46

radee
Člen
Registrace: 4. 7. 2018
Příspěvků: 9

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

neutr a všichni ostatní

děkuji moc! za Vaši reakci a pomoc, jak zde v této otázce tak v té předcházející.

Hodně času jsem pracoval v exelu a teď nově začínám v Open office, proto u vzorců začínám rovnítkem a ptám se na pro Vás asi triviální věci.

Věc jsem vyřešil přes podmíněné formátování, kde jsem zadal do buňky např B11 vzorec A11>0 (mohl by být i jiný vzorec, jak jste vysvetlil)  a pak jsem to rozkopíroval až po sloupec H11.

Jediné v čem jsem to musel udělat jinak bylo právě to kopírování. Pokud jsem např. chtěl zkopírovat - vložit jinak jen formát do jiné buňky v řádku, tak se pak vzorec odkazoval na posunutou buňku a né na buňku v sloupci A. Proto jsem to rozkopíroval po sloupcích a vše funguje.

Ještě jednou děkuji !

Editoval radee (9. 7. 2018 19:37:31)

Offline

#5 9. 7. 2018 20:11:42

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 791

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

radee napsal(a)

Jediné v čem jsem to musel udělat jinak bylo právě to kopírování. Pokud jsem např. chtěl zkopírovat - vložit jinak jen formát do jiné buňky v řádku, tak se pak vzorec odkazoval na posunutou buňku a né na buňku v sloupci A. Proto jsem to rozkopíroval po sloupcích a vše funguje.

Příště to zkuste jako v Excelu, klidně tam i to rovnítko napište, Calcu to nevadí: =$A1>0
A můžete formát kopírovat v řádku i ve sloupci.

Offline

#6 9. 7. 2018 20:27:47

radee
Člen
Registrace: 4. 7. 2018
Příspěvků: 9

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

lp. napsal(a)

Příště to zkuste jako v Excelu, klidně tam i to rovnítko napište, Calcu to nevadí: =$A1>0
A můžete formát kopírovat v řádku i ve sloupci.

Palec nahoru  Díky díky !

Offline

#7 9. 7. 2018 20:46:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Možná jste se v návodu ztratil dělám často moc ukecané návody - psal jsem to takto :
Například jednoduše do podmínky (vzorec je) pro každou buňku B11 až H11 napsat A11 <> ""
nebo také v dalším odstavci :
1. Podmínka - vzorec ISTEXT(A11), 2. Podmínka - vzorec ISNUMBER(A11) a podobně můžete zadat "nekonečně mnoho podmínek". Toto směrování udělejte vždy na A11, ale můžete také zadávat jen předchozí buňku (potom by se dalo kopírovat z B11 až do H11).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí