Acronis
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 9. 7. 2018 18:13:57

radee
Člen
Registrace: 4. 7. 2018
Příspěvků: 9

Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Dobrý den,

chtěl bych se Vás prosím zeptat, jak udělat, aby se mi automaticky ohraničil řádek, až po určenou buňku a to na základě toho, jestli něco napíšu do sloupce A.

Mám tabulku např od A1 do H10. Dále k ní přidávám údaje a to řádek po řádku pod sebe. Každý nový řádek začíná datumem ve slopci A a končí ve sloupci H. Já bych potřeboval udělat, aby se mi daný řádek ohraničil, ale to jen v případě, že začnu zadávat nejaké data do tohoto řádku, tj např do sloupce A11 zadám právě datum.

Něco ve smyslu : IF A11<0 potom ohranič celý řádek od A11 do H11, v opačném případě nedělej nic
                 =IF(A11<0;potom ohranič celý řádek od A11 do H11;v opačném případě nedělej nic)

nebo : ohranič B11 jen v případě, že v A11 jsou data.....   a to bych pak rozkopíroval až po sloupec H
                 =IF(A11<0;potom ohranič B11;v opačném případě nedělej nic)

Předem moc děkuji

Editoval radee (9. 7. 2018 19:38:34)

Offline

#2 9. 7. 2018 18:24:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,133

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Jestli tomu dobře rozumím tak jde právě o podmíněný formát odkázaný na jinou buňku. Takže například v buňce B11 podmínka zda v A11 něco je. V buňce C až H totéž s tím, že odkážete vždy na A11 které obsahuje datum (nebo cokoliv co potřebujete).
     Návod jsem uvedl ve Vašem předchozím příspěvku. Jde jen o to co chcete detekovat. Musí to být provedeno vzorcem - tedy volba v podmíněném formátu "vzorec je".

Například jednoduše do podmínky (vzorec je) pro každou buňku B11 až H11 napsat A11 <> ""


PS :
Pokud budete potřebovat něco speciálního doporučuji zadat více podmínek pod sebe pro každou buňku:
např : 1. Podmínka - vzorec ISTEXT(A11), 2. Podmínka - vzorec ISNUMBER(A11) a podobně můžete zadat "nekonečně mnoho podmínek". Toto směrování udělejte vždy na A11, ale můžete také zadávat jen předchozí buňku (potom by se dalo kopírovat z B11 až do H11). Podívejte se na funkce sešitu pod volbou KATEGORIE > INFORMACE, ale může to být jakýkoliv vzorec.
     Vždy se vyhodnotí od první podmínky a když nevyhovuje testuje se další podmínka. Musíte sice nejprve manuálně vypsat podmínky do prvního řádku buňku po buňce, ale pak už jen buňky s formátem (B11:H11) zkopírujete a vložíte jinak do dalších řádků (Dialog Vložit jinak) a zaškrtnout pouze formát.
     Doporučuji kopírovat formáty a nikoliv je otrocky vypisovat. Kdysi kopírování tímto způsobem zlobilo. Nyní u mne na poslední verzi LO je vše OK, ale nevím jak je to v AOO. Pokud máte AOO tak byste měl tuto skutečnost uvést - zejména když by to zlobilo, nebo nefungovalo.

Editoval neutr (9. 7. 2018 18:59:23)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 9. 7. 2018 19:10:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,133

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Mezi tím jste maličko upřesnil dotaz o příklady. Já bych chtěl jen upozornit že do podmínky formátu se rovnítko nezadává. Vysloveně zadáte jen ISNUMBER(A11) a podobně to rovnítko není potřeba.
     Vzorec pro podmíněný formát vyhodnocuje zadanou podmínku jen jako TRUE, takže není potřeba žádné =IF(A11<0;potom ohranič B11;v opačném případě nedělej nic). Stačí podmínka IF(podmínka) a právě proto většinou stačí jen jen zadání př: A11<>"" to IF je jakoby automatické a akce se provede jen když A11 není prázdná. To rovnítko je platné jen v sešitě kde odlišuje vzorec od ostatních typů formátů.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 9. 7. 2018 19:26:46

radee
Člen
Registrace: 4. 7. 2018
Příspěvků: 9

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

neutr a všichni ostatní

děkuji moc! za Vaši reakci a pomoc, jak zde v této otázce tak v té předcházející.

Hodně času jsem pracoval v exelu a teď nově začínám v Open office, proto u vzorců začínám rovnítkem a ptám se na pro Vás asi triviální věci.

Věc jsem vyřešil přes podmíněné formátování, kde jsem zadal do buňky např B11 vzorec A11>0 (mohl by být i jiný vzorec, jak jste vysvetlil)  a pak jsem to rozkopíroval až po sloupec H11.

Jediné v čem jsem to musel udělat jinak bylo právě to kopírování. Pokud jsem např. chtěl zkopírovat - vložit jinak jen formát do jiné buňky v řádku, tak se pak vzorec odkazoval na posunutou buňku a né na buňku v sloupci A. Proto jsem to rozkopíroval po sloupcích a vše funguje.

Ještě jednou děkuji !

Editoval radee (9. 7. 2018 19:37:31)

Offline

#5 9. 7. 2018 20:11:42

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

radee napsal(a)

Jediné v čem jsem to musel udělat jinak bylo právě to kopírování. Pokud jsem např. chtěl zkopírovat - vložit jinak jen formát do jiné buňky v řádku, tak se pak vzorec odkazoval na posunutou buňku a né na buňku v sloupci A. Proto jsem to rozkopíroval po sloupcích a vše funguje.

Příště to zkuste jako v Excelu, klidně tam i to rovnítko napište, Calcu to nevadí: =$A1>0
A můžete formát kopírovat v řádku i ve sloupci.

Offline

#6 9. 7. 2018 20:27:47

radee
Člen
Registrace: 4. 7. 2018
Příspěvků: 9

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

lp. napsal(a)

Příště to zkuste jako v Excelu, klidně tam i to rovnítko napište, Calcu to nevadí: =$A1>0
A můžete formát kopírovat v řádku i ve sloupci.

Palec nahoru  Díky díky !

Offline

#7 9. 7. 2018 20:46:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,133

Re: Podmíněné formátování - ohraničení buňky/řádku- VYŘEŠENO

Možná jste se v návodu ztratil dělám často moc ukecané návody - psal jsem to takto :
Například jednoduše do podmínky (vzorec je) pro každou buňku B11 až H11 napsat A11 <> ""
nebo také v dalším odstavci :
1. Podmínka - vzorec ISTEXT(A11), 2. Podmínka - vzorec ISNUMBER(A11) a podobně můžete zadat "nekonečně mnoho podmínek". Toto směrování udělejte vždy na A11, ale můžete také zadávat jen předchozí buňku (potom by se dalo kopírovat z B11 až do H11).


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí