Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 2. 2018 23:08:21

pkilian
Člen
Registrace: 26. 2. 2018
Příspěvků: 5

Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Dobrý večer,
v Calcu jsem celkem lama a tak prosím o radu. Snažím se vytvořit tabulku, která by počítala odpracovanou dobu s různými začátky a konci pracovní doby v nepřetržitém provozu a dále stravné při cestách v CR a zahraničí. I přes dlouhé hledání zde na fóru se mi nedaří vyřešit následující problém: v buňce C4 mám rozbalovací nabídku s pracovními výkony s pevně stanovenou pracovní dobou. Dle vybraného výkonu potřebuji aby se do buněk D4,E4 kopírovaly doby začátku a konce z listu Zdroj z buněk B4:C14. To by samo o sobě nebyl problém. Já ale navíc potřebuji abych do buněk ve sloupcích D,E mohl kdykoliv "ručně" dopsat libovolný čas nepravidelného začátku nebo konce, tedy tyto buňky zřejmě nemohou obsahovat vzorce že? Nebo snad ano? Je prosím nějaké řešení. Díky moc.


https://uloz.to/!tesRI6acNMVF/provozni- … -test-xlsx

Editoval pkilian (24. 5. 2018 19:12:33)

Offline

#2 27. 2. 2018 04:50:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

ad A - Načtení relace z listu ZDROJ pro buňku D4 :

=VLOOKUP(C4;Zdroj.A2:C15;2;1)

ad B - Načtení relace z listu ZDROJ pro buňku E4 :

=VLOOKUP(C4;Zdroj.A2:C15;3;1)

     Tyto základní vzorce by měly být ošetřeny proti chybě pomocí ISERROR :

=IF(ISERROR(VLOOKUP(C4;Zdroj.A2:C15;2;1))=1;"";VLOOKUP(C4;Zdroj.A2:C15;2;1))
=IF(ISERROR(VLOOKUP(C4;Zdroj.A2:C15;3;1))=1;"";VLOOKUP(C4;Zdroj.A2:C15;3;1))

ad C - Přepisovat vzorce lze pouze 1x a pak už vzorec samozřejmě neexistuje, ale pro Váši potřebu můžete udělat podobnou roletku například v buňce C5 kde se bude výběrem zadávat počet hodin a v buňce D5 začátek také výběrem. Konec E5 se dopočítá.
     Vzorec v C4 může například větvením přejít na Tuto variantu - například při TV (zřejmě technologické volno - povinná přestávka) načte buď z buněk na řádku C5:D5:E5, nebo se výsledky pošlou do volby v listu kde bude vzorec který načte údaje z listu Leden2018.
     Samozřejmě budete potřebovat pro každý podobný údaj samostatný vstup. TV je tam 2x a potom jsou tam ještě odpolední a dovolená.


     Když si představím, že takto by mělo být pod sebou 20 chlapů tak každý potřebuje svoje zadání z listu Zdroj tak to vidím na šablonu pro každý měsíc. Ta se ale vzhledem k potřebám vsouvat mimořádné údaje musí předělat. Cest je ale víc.


     Dovolím si ještě poznámku - Za sebe mohu mluvit, za druhé ne, ale většina se mnou asi bude souhlasit. My tady nepomáháme uživatelům MSO aby uměli lépe pracovat s Excelem. Pomáháme jim aby si uvědomili, že mohou přejít na LibreOffice, nebo Apache OpenOffice které je zdarma.
     V některých případech jsou vstupy Excelem dané, ale u Vás tyto záznamy nejsou podmíněny formátem XLS. Takže příště se doptávejte na pomoc v rámci Calcu - Excel tu nemá nic moc co pohledávat. Je také pravděpodobné, že jste si popletl fórum.


     Za předchozí odstavec se omlouvám - jsem přímo alergický na Excel. Pravda je taková, že zde Excel stejně jako celé MSO strpíme zejména kvůli migraci na naše systémy, ale podporujeme a propagujeme pouze naše Office - tedy Libre a Apache.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 27. 2. 2018 12:28:50

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Problém automatického a ručního zadaní řeším pomocí zvláštních sloupců. Dva jsou vyplněny automaticky a dva jsou v nabídce pro ruční zadání (např. D a E se bude vyplňovat automaticky a F a G budou nabídnuté pro případné ruční zadání. Vyhodnocení pak bude probíhat =if(F;F;D) a if(G;G;E), takže pokud vyplníte hodnoty ručně vezmou se ruční hodnoty jinak automatické. Tím máte obě nabídky stále aktivní. Nenapsal jste co chcete s těmi časy pak dělat.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#4 28. 2. 2018 00:00:58

pkilian
Člen
Registrace: 26. 2. 2018
Příspěvků: 5

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

neutr:

Ad A,B

Moc děkuju za rychlou reakci na můj dotaz. Ad A,B – no to je to co bych přesně potřeboval, ale vložím-li vzorce do buněk D4,E4, nemohu do nich posléze „ručně" zapisovat takže to neřeší můj problém. Nešlo by např. vzorec použít  v nějakém pomocném sloupci a ten by „posílal" data do D4,E4, které by byly bez vzorců? Pomocný sloupec bych potom pro přehlednost tabulky skryl, stejně, jako to hodlám udělat u dalších sloupců – přepočty času apod.

Ad C

- jsem úplně nepochopil, zde asi dochází k problému mezi židlí a klávesnicí :-) a také jsem v předchozím dotazu dostatečně nepopsal co by tabulka měla dělat a jak vypadat (viz. níže)

Ad Poznámka:

Za poznámku se vůbec neomlouvejte. Na vysvětlenou: tabulku si tvořím pouze pro vlastní potřebu (případně poskytnu kolegům, kteří budou mít zájem), protože mě po každé směně nebaví počítat odpracovanou dobu (ta se u každé směny může výrazně lišit, pouze u několika je stále stejná) porovnávat jí s měsíční normou a řešit jestli mám nárok na „české" nebo „německé" stravné. Sešit má mít listy s jednotlivými měsíci a každý list řádky odpovídající počtu dnů v měsíci. Takže zjednodušeně řečeno do sloupců „začátek", „konec" by se v ideálním případě přepisovaly časy směn s pravidelným začátkem a koncem nebo by se sem dopisovaly ručně časy směn s nepravidelnými začátky a konci. Ve sloupci „výkon" se vypočte odpracovaná doba za směnu. V posledním řádku se budou odpracované doby sčítat a v případném dalším řádku dopočítávat, kolik chybí odpracovat do stanovené měsíční pracovní doby (norma) případně počítat celkový odpracovaný přesčas. V dalších sloupcích řeším české/německé stravné a jeho výši – to mi celkem maká, ikdyž je mi jasné že by se to asi dalo řešit elegantněji.
Nějakou jednoduchou tabulku už jsem měl zpracovanou dříve, začátky a konce jsem všechny zadával „ručně", počítal jsem jen české stravné apod. Chtěl jsem si jí ale nějak vylepšit, tak jsem lecos zkoušel a ono to třeba zafungovalo a znáte to – s jídlem roste chuť; zřejmě jsem však narazil na svoje limity :-). Možná sloupce D,E budu řešit ručním zadáváním a nebudu doma poslouchat, že stále čumím do počítače :-).
Za odkaz na soubor XLS se naopak omlouvám já. Tabulku tvořím od počátku v Calcu ale z důvodu konzultace jsem potřeboval soubor otevřít na cizím počítači s excelem, formát jsem pak už neměnil.  Nejsem už několik let uživatelm nehorázně drahého MSO, naopak Libre považuji za perfektní nástroj, který uživatelé mojí úrovně ani nedokáží využít. Je mi jasné, že vývoj takové „věci" není zadarmo a sám vážně uvažuji o tom, že Libre finančně podpořím. Z výše uvedeného vyplývá, že fórum jsem si nepopletl – pravidla fóra, se přiznám, jsem nestudoval. Polepším se :-)


ludviktrnka:

Děkuji i za vaší reakci.  Takové řešení mě nenapadlo. Vyzkouším. Trochu mi na něm vadí, že přibydou další sloupce a trochu to sníží přehlednost. Co se týče časů, tak viz. moje reakce výše.

Ještě jednou mnohokrát děkuji

Offline

#5 28. 2. 2018 07:51:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Podívejte se na tento návrh Provozní záznam leden 2018
     Je tam popsáno jak to lze řešit. Důležité je spíš co s takto odlišeným záznamem bude potřeba udělat následně. Domnívám se že jde o "zbytkové" časy, které se do normy nevejdou, ale přepočítají se ze součtu za celý měsíc na normovaně "honorované" časy.
     Z toho důvodu Předpokládám buď načtení takových zbytků pomocí SUMIFS - podle kódu který se teprve musí určit, nebo využití pomocných sloupců v listu Zdroj. To je celkem nejsnadnější řešení zejména proto, že takových záznamů nebudou tisíce v jednom měsíci - nejvýš několik desítek....


     Doufám že jsem to popsal srozumitelně - nejde o jediné kontinuální řešení, ale o jednotlivé možnosti - jak dál postupovat. Při tom je asi nejdůležitější co má být na konci s těmi "manuálními" zápisy pod standardním řádkem vkladu času - žluté na řádku 5.

Editoval neutr (28. 2. 2018 07:51:49)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 7. 3. 2018 15:47:47

pkilian
Člen
Registrace: 26. 2. 2018
Příspěvků: 5

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci na váš příspěvek, ale neměl jsem kdy.
Takže ano, takto vámi naznačené řešení by splňovalo mojí představu. Tedy upřesnění: ve sloupci C-označení výkonu by měla být možnost výběru vámi naznačeným způsobem dle mnou pojmenovaných výkonů a časů z listu zdroj s tím, že TV = volno = rovná se nejsem v práci = odpracovaná doba rovná se 0, tedy sloupec F-odpracovaný výkon by měl být prázdný (omylem jsem na listu zdroj uvedl TV dvakrát); v případě Dovolená by se rovnou do sloupce F-odpracovaný výkon měla zapsat hodnota 5:05 (to je doba, kterou mi zaměstnavatel započítá do celkové odpracované doby; jak k této době přišel s tím nebudu zatěžovat), stejně tak u položky Odp. výkon=odpadlý výkon opět do sloupce F zapsat hodnotu 5:05 (je to výkon zrušený jednostranně zaměstnavatelem, který byl plánován; blíže opět nebudu zatěžovat), jinak ostatní položky sedí, možná v budoucnu některé přibydou. Ve sloupci F se tedy má:
buď 1. vypočítat odpracovaná doba z hodnot začátku a konce dle výběru z listu Zdroj
nebo 2.  vypočítat odpracovaná doba z „ručně"  zadaných hodnot začátku a konce
nebo 3. rovnou přepsat doba 5:05 (v případě výběru Dovolená, Odp. výkon)
Takto v měsíci postupně vyplním každý den (dvojřádek). Pod posledním dnem měsíce bude řádek Celkem, kde se bude průběžně provádět prostý součet odpracovaných směn – hodnot ve sloupci F. V dalším řádku bude „ručně" vložena stanovená hodnota měsíční normy. (tuto normu na začátku každého měsíce stanoví zaměstnavatel – bude se vždy lišit  – opět nebudu rozvádět). Na posledním řádku se bude od stanovené normy průběžně odečítat celková odpracovaná doba (pro orientaci kolik má být ještě odpracováno a na konci měsíce zda byla norma splněna nebo byl přesčas=záporná hodnota-to ještě nemám přesně vymyšlené). Hodnoty se mezi jednotlivými měsíci nijak nepřevádějí. Každý měsíc se bude počítat samostatně. Pro představu posílám odkaz na původní jednoduchou tabulku z tohoto února.
Ten ruční zápis začátků a konců směn je důležitý, protože neexistuje žádná přesně stanovená denní pracovní doba (jeden den může být odpracováno např. 9:32 hod., jiný den 12:51 hod…..).
Tabulka má, kromě výpočtů odpracované doby za jednu směnu, celkové odpracované doby za měsíc a určení výše stravného, sloužit také pro mojí rychlou orientaci v tom zda ke konkrétnímu dni mám přibližně odpracovanou normu či nikoliv (vztaženo k průměru normy ve sloupci H).

https://uloz.to/!BwAj5TyPTO4L/provozni- … or2018-ods

Offline

#7 7. 3. 2018 19:32:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Podívejte se jestli je to dobře Únor 2018. Udělal jsem vše do jednoho listu. Je tam navíc sloupec pro načítání těch nadnormativních časů (Pomocný - sloupec M). Nevěděl jsem jak to potřebujete sečíst tak je to jen v té základní formě převzaté ze vzorců ve sloupci F. Nyní lze zapsat klasický normovaný čas plus tento pomocný - nadnormativní. Když zadáte v roletce výběr O6-D nebo O6-N tak bude sloupec F prázdný stejně jako když zde bude TV.
     Sazba 5:05 je udělána jako konstantní hodnota absolutně adresované buňky (buňka N3). Stačí změnit tuto jedinou a vzorce načtou správnou (novou) hodnotu. Také jsem udělal místo 'oblasti buněk' opět seznam.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 12. 3. 2018 18:24:01

pkilian
Člen
Registrace: 26. 2. 2018
Příspěvků: 5

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Dobrý den,

Pomocný sloupec M a N– výborně

-„Také jsem udělal místo 'oblasti buněk' opět seznam" - znamená to tedy opětovně vytvořit nějaký zdroj ze kterého se budou načítat časy normovaných výkonů? Protože nyní se načítají do sloupců D,E pouze Dovolená, Od. výkon ,TV, O6-D a O6-N. A ještě k roletce – kde je teď definována, jak se k ní dostanu, pro případné budoucí přidání/odebrání položek/změny časů?

Sloupec G - „ o tomto přepočtu mám pochybnosti…..." - potřeboval jsem provádět součet časů a nějak jsem nemohl přijít na to, jak sečítat přes 24 hodin, tak jsem to řešil tímto způsobem …..

Offline

#9 12. 3. 2018 20:01:12

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

pkilian napsal(a)

A -„Také jsem udělal místo 'oblasti buněk' opět seznam" - Dotaz - znamená to tedy opětovně vytvořit nějaký zdroj ze kterého se budou načítat časy normovaných výkonů? Protože nyní se načítají do sloupců D,E pouze Dovolená, Od. výkon ,TV, O6-D a O6-N.

B - ještě k roletce – kde je teď definována, jak se k ní dostanu, pro případné budoucí přidání/odebrání položek/změny časů?

C - Sloupec G - „ o tomto přepočtu mám pochybnosti…..." - potřeboval jsem provádět součet časů a nějak jsem nemohl přijít na to, jak sečítat přes 24 hodin, tak jsem to řešil tímto způsobem


ad A Ne to neznamená vytvářet nějaký zdroj. Zatím víme jen o jediném normovaném času ten je 5:05 (5 hodin a 5 minut). Tento čas je dán pro všechny vzorce na jediném místě - konkrétnš v buňce N3. Pokud se tento normativ změní (dle Vás je to proměnlivé a určuje to zaměstnavatel podle nějakých pravide - tak se přepíše pouze obsah buňky N3.
     Dříve se musely přepsat všechny vzorce. To už se vůbec nemusí. Všechny vzorce čtou jen tu buňku N3. Pokud by se objevily 2 různé normativy, je možné podobně udělat druhý, nebo i třetí normativ do buněk N4, N5,... Je otázkou, že těch normativů současně poplatných asi víc nebude, ale je možné že existují náhradní práce s jinými normativy (náhradní práce aj). To ale poskytnutý vzor neobsahuje. Také není problém přidělat jiný druh činnosti s jinými normativy, respektive časy nebo sazbami aj.


ad B Roletka je nyní dána jen seznamem. Původně jsem tam zadával oblast buněk která byla v pomocném listu. Vy jste tam měl původně opravdu seznam. Ten není problém upravit. Udělejte si kamkoliv do sloupce nový seznam, Vyberte jej tak aby tam byla na začátku prázdná buňka. Zkopírujte a vložte přímo do okénka seznam.
     Otestujte si to. Otevřete si DATA > PLATNOST > SEZNAM. Smažte některou položku, nebo nějakou připište. Oblast buněk je dobrá věc, ale v tomto případě celkem zbytečná. Když byste ji chtěl, není problém ji vytvořit někde bokem. Následně DATA > PLATNOST > OBLAST BUNĚK. Tu musíte vybrat. Když tam dáte 1 sloupec - bude tam 1 sloupec. Když zadáte 3 sloupce jak jsem to udělal původně já - budou tam ve sloupci řádky za sebou. To přichází v úvahu pokud byste chtěl zobrazit název a pod ním například položku.


ad C Toto jsem zmínil jen tak mimo. Je tam počítáno až na sekundy i když zobrazovaný formát jsou jen hodiny a minuty. Tam lze přepočítat například čas před půlnocí převést na minuty a totéž po půlnoci. Následně minuty sečíst [sumu minut=SM] :

=INT([SM]/60) = počet hodin


a potom dále :

=MOD([SM];60) = zbytek minut

     Myslím že vteřiny se počítat nemusí. To by bylo maličko složitější ale myslím že to potřeba není. Tady jse spíš asi určení od kdy do kdy se platí příplatky za práci v noci. Ale šlo by to také vypočítat dobře i když by to bylo více sloupců.


     Napište když tak co byste chtěl ještě udělat nebo jak to změnit. Je mi jasné, že je to docela důležité - jde o chleba a nevědět znamená možná utáhnout si opasek. Tady má rodina přednost a ne zaměstnavatel. Ale já samozřejmě nevím jak se to vše odvíjí takže nemohu správně posoudit co je potřebné.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 22. 4. 2018 10:50:47

pkilian
Člen
Registrace: 26. 2. 2018
Příspěvků: 5

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Dobrý den,
tak po čase jsem se k tomu zase na chvíli dostal. Zkušebně jsem si doplnil reálné údaje za měsíc březen a vypadá to, že to chodí podle mých představ. Ještě připojím část tabulky s cestovným a trochu to zkrášlím a myslím, že téma budu moci označit za vyřešené. Mnohokrát děkuji za pomoc.

https://uloz.to/!D779MKuRk7l0/provozni- … en2018-ods

Offline

#11 22. 4. 2018 14:31:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Jak přenést data do buňky aniž by obsahovala vzorec-VYŘEŠENO

Rádo se stalo. Jenom nevím jak získáváte jeden ze souhrnných ukazatelů, ale to asi není potřebné řešit. Jenom by se asi měl finální soubor vytvořit jako šablona která se automaticky vygeneruje po zadání roku a měsíce.
     Trochu potíží by bylo jen se svátky. Ty jsou sice k dispozici na netu, ale často se to mění. Když byste ale měl konkrétní oblíbený zdroj, mohl by se načíst na celý rok - vždy šablonu upravit pro každý různý rok 1x - například v prosinci. Pak už by žádná starost o svátky nebyla - až do konce roku by vše chodilo automaticky.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí