Memart ad 1 napsal(a)Ted jste se dostali do zajimave vymene nazoru a ja doufam, ze z toho budu jen dobra zjisteni. Ale je to na mne az moc odborne, neumim ji hodnotit strucne, ale kazdy ma sve zablesky, zajimave to je...
Memart ad 2 napsal(a)Jinak, my zakaznikum posilame PDF, ale do firmy posilame Excell a ten po nacitani uz dostaval ty viditelne vzorce.
A : - Na tento "export do verejneho etheru" jsem myslel. Hned jak nactu objednavku (zpracuji je v OO nebo v LO a ulozim jako Excel .XLSX nebo .XLS)
B : - a dam ji v Seznamu zobrazit, tak hned vidim exportni problem.
Memart ad 3 napsal(a)Zajimave je, ze MS Excel exportuje do PDF jen aktuelni stranu, kdyz OO exportuje cely dokument. To nam ale nevyhovuje, protoze exportuje pak celou databazi a kody.
Memart ad 4 napsal(a)Tak, ted nevim co, nechci Vam to tady uzavirat v diskusi?
Víte ona se diskuse mezi mnou a "kabim" otevřela už dávno před tímto Vaším příspěvkem. Ten kdo "si začal" jsem byl já - přiznávám. Problém je v tom, že "kabi" je opravdu dobrý v tom co dělá, ale už se mi vůbec nelíbí jak to dělá. Celkem také pochybuji proč dělá. Otáčí řešení problémů LO, AOO na postupy s Microsoft Office tak aby to vypadalo, že nejlepším řešením problému v LO (AOO) je MSO.
Vy jste se jen náhodou dostal tímto příspěvkem do výměny názorů. Stačilo k tomu jen málo - já jsem nevěřil, že by hláška #NENÍ_K_DISPOZICI mohla být systémovou hláškou Excelu. Proto jsem předpokládal že je to výsledek vzorce.
Excel běžně umí pracovat se stejnými vzorci jako Calc a platí to i obráceně. Problém je právě s tím hlášením které by mělo být také normalizované jako #N/A. Takže když se otevře problémový sešit v Calcu, mělo by tam být vidět právě #N/A.
Já jsem Vám doporučil vzorec který testoval buňky sloupce F na chybu ve vzorci. Neměl jsem od Vás kopie sešitu kde bych se přesvědčil jak se to má. Důvod jsem měl jednoduchý.
Viděl jsem, že existuje více listů s nadpisem "dodací list" proto jsem se domníval, že slouží reálně k nějakému úkolu - například k načítání a úpravám pomocí vzorců nebo i maker.
V buňkách sloupců E a F mohli být "neviditelné" vzorce. Nepochyboval jsem, že poslední sloupec dodacího listu - tedy "Q" má vzorce které jsou nejspíš neviditelné (tedy správně napsané). Mohly být také jen dodatečně kopírované. Na tyto dotazy jsem od Vás nedostal včas, nebo vůbec odpověď. Při tom by mi stačila kopie vzorců v prázdném sešitu (1 list jen se vzorci - nic jiného) Excel, nebo Calc.
Kabi pochopil, že Excelu nerozumím - pro něho to bylo snadno pochopitelné a tak uvedl,
kabi napsal(a)stále si myslím, že hledáte "špatnou" chybu. Opakuji se, viz příspěvek #6, že jestliže jsou vzorce zapsané tak, jak je vidíme a Memart to potvrdil, tak ten text "#NENÍ_K_DISPOZICI" je tam v Excelu správně a v pořádku - to za předpokladu, že ve sloupci F není nic vyplněné. Zbývá vyřešit, proč se tedy v Calcu neukazuje text "#N/A" a to byxl můj dotaz v příspěvku #6 - co je v "prázdných" buňkách ve sloupci F.
Jinak by se to dalo samozřejmě vyřešit úpravou vzorců, např. do G zapsat
=if(isna(VLOOKUP(F16;$'Kód zboží'.$A$1:$D$1048576;2;0));"";VLOOKUP(F16;$'Kód zboží'.$A$1:$D$1048576;2;0))
V tomto okamžiku ještě i "kabi" pochyboval o tom co je ve sloupcích E a F, ale věděl, že jsou nejspíš prázdné. Další diskuse už byla kontraproduktivní.
Já bych v takovém případě navrhl jiný vzorec konkrétně :
= IF(F10 = "";"";VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$a1:$d1048000;2;0)
Tento vzorec je můžné použít dvěma způsoby, ale není úplně dokonalý. Když by byla zadáno neexistující zboží, vrátil by chybu #N/A, respektive #NENÍ_K_DISPOZICI. Takže úplně správně by vzorec měl vypadat například takto :
=IF(F10 = "";"";IF(ISNA(VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$A1:$D1048000;2;0))=1;"TAKOVÉ ZBOŽÍ NEEXISTUJE";VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$A1:$D1048000;2;0)))
Vzorce mohly být řetězeny 2 způsoby. Buď v řádku navázané všechny na buňku F takto (pro přehlednost jednoduché vzorce :
Sloupce Verze 1.
= IF(F10 = "";"";VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$a1:$d1048000;3;0)
= IF(F10 = "";"";VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$a1:$d1048000;4;0)
Nebo jinak - navazovat na sebe navzájem (sériové řazení jako řetězení) přestože všechny čtou základní buňku ze sloupce F. Předřazená podmínka umí vyblokovat celý řádek dat,
Sloupce Verze 2.
= IF(G10 = "";"";VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$a1:$d1048000;3;0)
= IF(H10 = "";"";VLOOKUP(F10;$'kód zboží'.$a1:$d1048000;4;0)
V důsledku jsou ale oba postupy stejně dobré. Jen je potřeba použít rozšířenou verzi vzorce buď podle příkladu uvedeného výše, nabo pomocí ISERROR a nebo i jiným vhodným postupem.
Takže když by ve Vašem sešitě byla určena jedna jediná tisková oblast tak se bude exportovat jen tato jedna. Zase je pro mne záhadou jestli je to v Excelu také tal volitelné a proč to Calc neakceptuje - ale to už jsme jinde. Jednoduše to jde v Calcu také tak - jen jednu oblast, či stránku chcete-li i když je tam více listů.
PS
ad 4 : Vaše rozhodnutí - pokud pokládáte za vyřešené tak to označte do názvu příspěvku. Pro mne by byl úspěch když byste setrval u LibreOffice a problém se skutečně vyřešil, pro "kabiho" je úspěchem právě asi opak - tedy současný stav. "Zatoulaná ovečka se vrátila ke stádu MSO" - omlouvám se je to myšleno v dobrém i když s maličkatou invektivou. Ta ale nesměřuje k Vám.
Editoval neutr (3. 3. 2018 08:00:11)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ