Ano chápu tedy správně že nejde ani tak o obnovu dat typu podle stisknutí tlačítka F9 (přepočítat) ale opravdu o digitální impulz 0/1 kde se v jediné buňce podle nastavení přepíná jednička s nulou?
Pokud by šlo opravdu jen o to, aby se podle frekvence spínání objevovala jednička jde o mnohem jednodušší případ bez vzorců. Musím dodat, že také mnohem nižší minimální hodnota. Respektive bych se vůbec nezabýval testováním nejnižší hodnoty.
Rozsah by začínal 1 milisekundou a končil by na 10.000 milisekundách. Mašina by se takto neměla zahltit načítáním příkazů z kumulace která by nebyly reálně akceptovatelné (překrývaly by se tak že první příkaz ještě není proveden a až je nastaveno opakování).
Tak jednoduché se mi to ale nezdá. Spíš jsem nesprávně pochopil ten požadavek na buňku s výrazem 0/1. Domníval jsem se, že jde o signalizaci stavu :
1 = generátor v provozu,
0 = generátor mimo provoz.
Proto jsem navrhoval barvu podle které by se to poznalo snadno a pro lidské vnímání mnohem lépe. Vlastní technická obnova přepočtu mi připadala logická z pohledu akzualizace výstupu do Calcu.
Tedy jednosměrné načítání do Calcu - například z loggerů, respektive načítání analogů připojených přes A/D převodníky. Proto jsem zmiňoval "protokolování" které by bylo logické. Jinak to dává smysl jen pro "lidské smysly" - vnímání optické změny současným pozorováním obrazovky a připojené periferie která nějak zobrazuje, nebo alespoň bliká (přes nějaké provizorní řešení pomocí univerzální desky ap).
Současné provedení spočívá v triku který ani ve skutečnosti nic neobnovuje - jen nahrazuje rovnítko za rovnítko. Je to velmi rychlé, ale musí být zapnut automatický přepočet, takže nejde ani o přesnou náhradu za funkci "přepočítat" (F9) jak jste specifikoval.
POZNÁMKA SPÍŠ PRO ZÁJEMCE O PROGRAMOVÁNÍ :
Existuje přímé řešení funkce "přepočítat" - tedy makro které nařídí vlastní přepočet. Ale to jsem testoval proti uvedenému "triku" a "trik" byl rychlejší. Technicky jde o to že přímý přepočet vychází jen z Basicu. Není to tak dlouho - makro sem postnul uživatel "lp.". Měl jsem i verzi z internetu, ale verze od "lp." je zjednodušena, takže raději používám tuto když bych to potřeboval.
Já jsem původně používal nahraný dialog "Najít a nahradit" což je ale verze pomocí UNO které je pomalejší nežli speciálně navržený descriptor. Takže většinou jsem jen nahrál makro a ani rychlou verzi neupravoval (nehledal). Tu používám jenom když na rychlosti záleží. Nahrané UNO používám pro aktivaci vzorců které jsou napsané jako text. Lze tak naprogramovat změny vzorců ve formě programu a postupně například vyhodnocovat různé parametry ve sloupcích. Některé funkce vytvořené jako vzorce lze "naprogramovat" jen obtížně. Stačí to k pokrytí prakticky všech dynamických potřeb - tedy nejen přepsat klasický vzorec, ale za běhu vytvořit napoříklad rozsahy polí, kombinace dotazů a proměnných. Je to postup i mimo běžné možnosti Basicu ".formula", nebo "ArrayFormula".
Původně jsem pro tyto účely používal převod "z" a "do" RTF ale toto se dá aplikovat velmi složitě - jde spíš o manuální postup. Pak jsem našel trik s tím dialogem "Najít a nahradit" který stačí nahrát pro určitý úsek a vzorce v řádech až tisíců naráz aktivovat. Při tom jsem si uvědomil, že dochází také k přepočítání. Náhradou nahraného dialogu za desriptor se dá "přepočítat" (aktualizovat) vše v Calcu.
KONEC POZNÁMKY
Domnívám se správně, že potřebujete jak vstup "přepočtem" tak řízení pro výstup pomocí 1/0, nebo jde jenom o řízení pro IO piny? Tohle byste měl upřesnit. Může to zajímat mnoho lidí například v budoucnu. Proto také dělám poněkud irelevantní popisy a komentáře.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ