Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 10. 11. 2017 17:09:21

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Vynucené přepočítávání

Dobrý den všem,
lze v Calcu nastavit parametry automatického přepočítávání? Já jsem nic takového nenašel.
Pokud ne, lze spouštět "automatický ekvivalent" stisku klávesy F9 např. na základě měnícího se časového údaje - např. NOW(), nebo lépe ještě jemnějšího časového rozlišení? Jde mi o to, aby se po spuštění tlačítkem umístěným ve formuláři pro uživatele "automaticky" a viditelně měnila hodnota v buňce - např. jako běžící znázornění sekund.
Děkuji za odpověď.

Offline

#2 10. 11. 2017 17:19:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Ano pro Calc by to mělo být přednastaveno ve volbě DATA > SPOČÍTAT > AUTOMATICKÝ PŘEPOČET (musí být zaškrtnuto).


     Ta další otázka je celkem podivná ale vysvětlím oč jde. Funkce NOW je stále aktuální - nejde v podstatě o časové razítko. Vždy se znovu přepočítá. Podobně další časové funkce (i datumové). Spíš bývá opačný požadavek - nastavit 1x a zafixovat.


     Problém jemnějšího nastavení nežli NOW existuje. Jen je si třeba ucědomit, že NOW jde na vteřiny. Pokud jsou vteřiny příliš hrubou jednotkou existuje možnost "tick", ale jen v rámci programování a sice jako funkce GetSystemTicks(), což je cca 1/1000 sec.


     Lze to udělat jako například pro hlídání času odezvy - odpovědí studentů a podobně systému při sledovaných operacích. Originálně je to určeno k ladění procesů a nejedná se o exaktní vyjádření času.


PS :
     Asi jde o sledování průběhu tz. "ProgressBar" (pružek který se stále zaplňuje). Je to ovládací prvek který najdete ve stejné nabídce jako tlačítko. Je ale docela snadno možné udělat číselník v běžné buňce ap. Problém je v tom, že časy pod sekundu už jako číslo prakticky neuvidíte.
     Ještě existuje podobná funkce Wait XYZ která se zadává v tisícinách vteřiny pro přerušení. Například Wait 1000 je prodleva vteřiny. Je samozřejmé že se při takových funkcionalitách neobejdete bez programování.

Editoval neutr (10. 11. 2017 17:45:47)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 10. 11. 2017 17:44:26

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Asi si úplně nerozumíme, nebo mám starou verzi Calcu a tam to funguje jinak. Automatický přepočet zaškrtnutý mám. Ten však funguje (u mne) tak, že data v buňkách se přepočítávají při jakékoliv změně ale změna musí být iniciována uživatelem. Tedy údaj v buňce s vloženou funkcí SECOND(NOW()) se mění na pozadí a změna se projeví až při zmíněném zásahu uživatele. Já potřebuji, aby se měnily sekundy "samy".

Offline

#4 10. 11. 2017 17:49:06

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Tak na to jenom programování. Všechny přepočty byť automatické reagují na příkaz "obnovit" například Entrem a i jiné akce to umí včetně refresh.

Editoval neutr (10. 11. 2017 17:49:29)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 10. 11. 2017 17:50:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Popište jak by to mělo vypadat - není to složité - udělám vzor.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 10. 11. 2017 18:03:39

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Výsledkem by měl být údaj v buňce, který se mění tak, jak jsem popsal dříve, tedy po prvotním spuštění tlačítkem periodicky v nějakém (ideálně nastavitelném) časovém intervalu. Parametrem nastavení časového intervalu údaj v (jiné) buňce. Hodnota intervalu např. 1 - 10 000 ms. Důležité je, aby se současně se změnou údaje přepočítal celý formulář. Měla by to tedy být obdoba manuálního stisknutí F9 (jen manuálně 1000x za sekundu asi neumím).

Offline

#7 10. 11. 2017 18:28:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Ok jdu na to a snad to bude za chvíli. Udělám buňku s výběrem časů od 1000 do 10000 ms (po 1000-ci) a vedle buňku kde se bude zobrazovat číslo do stisknutí tlačítka (Start/Stop).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 10. 11. 2017 19:23:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Otestujte Odpočet


PS : - Test na obsluhu - pokud to bude dobré přidám příkaz na aktualizaci ale musíte popsat které tlačítko má spustit aktualizaci.

Editoval neutr (10. 11. 2017 19:31:26)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 10. 11. 2017 19:58:51

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Úžasné. Jen - pokud bych mohl poprosit - potřebuji mít nastavitelnou frekvenci odpočítávání, nikoliv konečnou hodnotu. Konečná hodnota v tomto nemusí vůbec (z mého hlediska) figurovat. Stačilo by mi, kdyby se periodicky (s nastavitelnou periodou) měnila hodnota v buňce střídavě na hodnotu 1 a hodnotu 0. Ukončení tlačítkem STOP.

Offline

#10 10. 11. 2017 20:05:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Ano to jsem celkem pochopil. Jde o tohle :
- Když se to má spustit tak je potřeba tlačítko start. Potom je potřeba také zastavit.
- Existuje ještě jiný systém. Musí se spustit služba Windows a pak je sešit v čekacím módu.


      Ten druhý případ je pro Vás celkem logičtější, ale má to zádrhel. Služba se musí také vypnout ale při pádu vznikají problémy.
      První případ je zase stále spuštěné makro. Dá se při tom zapisovat ale může to občas udělat něco nečekaného. Například při uložení a podobně.


PS : - Makro obnovuje jen "vzorce". Lze udělat makro které obnovuje i spojení DDE - například načítání z webových stránek. Mohu udělat i oboje najednou (ale za sebou).
      Respektive lze oba systémy spouštět například při startu, nebo na nějakou akci listu. Dále je možné nastavit aktualizaci více listů, ale pak bych potřeboval nejlépe názvy listů aby se aktualizovali správné listy. Nyní jsou listy přejmenované ale makra je možné nastavit i podle čísel od prvního listu. To má nevýhodu v pořadí které když změníte bude fungovat jinde (v jiném listu).

Editoval neutr (10. 11. 2017 20:14:55)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 10. 11. 2017 20:13:04

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Používám OS Linux Mint 17. Tam to asi bude jinak?

Offline

#12 10. 11. 2017 20:16:00

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Tlačítko START není problém. Naopak, vyhovuje mým potřebám. Spustit STRARTem, vypnout STOPem.

Offline

#13 10. 11. 2017 20:16:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Uf:
     Tam to musí jít také. Já používám Ubuntu a XP vedle něj ale také z hlavy nevím jak se taková služba zavolá. To celkem dohledám ale nebude to asi do hodiny :-(


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 10. 11. 2017 20:18:55

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Rozhodně nehoří. V tak rychlé vyřešení jsem ani nedoufal. Moc děkuji za Vaši snahu.

Offline

#15 10. 11. 2017 20:21:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

OK to je snadnější. Udělám to tak aby se to spustilo tlačítkem Start. Můžu to signalizovat barvou například v buňce s výběrem hodnot nebo tak jak požadujete pomocí 0/1. Je také možná dynamická hláška v buňce - např. Odpočet nastaven na XYZ vteřin, nebo něco vhodnějšího. To byste měl popsat.
     Já navrhuji vybarvit buňku s výběrem pokud bude start spuštěn. Pokud nebude, nebo se zastaví - odbarvím, nebo přebarvím tu buňku.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 10. 11. 2017 20:32:25

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Pokud si mohu vybrat, tak raději tu variantu měnící se 0/1 v jedné buňce a výběr hodnot periody v druhé buňce. Pokud bude signalizována aktivita procesu změnou podbarvení v buňce výběru hodnot periody, bude to názornější ale není to nutné.

Offline

#17 10. 11. 2017 20:35:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Ok - udělám to za "chvíli" počkejte. Obnova bude jen rámci vzorců - nebo také chcete odkazy na cizí zdroje?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#18 10. 11. 2017 20:43:17

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Zatím mi stačí jen obnova v rámci vzorců. Nevím ani, jak bych propojení otestoval.

Offline

#19 10. 11. 2017 20:57:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#20 10. 11. 2017 21:05:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Tam jde o to, že vložíte něco odkazem. Například z nabídky LIST > VLOŽIT LIST ZE SOUBORU | ODKAZ NA EXTERNÍ DATA. Nebo pomocí funkce sešitu =DDE(server;soubor;oblast;režim). Dále také funkcí Webservice ale jde to i u jiných příkazů z hlavní nabídky. Tedy lépe řečeno všude kde je napsáno "odkazem", "OLE" a podobně. Aktivní propojení lze najít ÚPRAVY > ODKAZY - které jsou "vysvícené" pokud nějaké propojení existuje.

Editoval neutr (10. 11. 2017 21:06:17)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#21 10. 11. 2017 21:19:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Musím přiznat že je to rychlou jehlou. Uvědomil jsem si chybovou redundaci kterou jsem zapoměl smazat i když to asi chodí bez viditelné chyby. Je to zralé na přepis. Já tam nechal hodně zbytečností z původní ukázky.
     Zejména by to bylo zralé na InputBox nebo dialog který by řešil ten výběr. Takhle obsazuji prostor který znamená nyní nový list, ale vždy sežere nějaký prostor. Takže když bych to udělal znovu udělám to jinak.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#22 10. 11. 2017 21:26:10

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

1. finální pokus mi nefunguje podle zadání. Tlačítkem START a STOP měním hodnoty v buňce na mezi 0/1. Je možné, pokud se mění v intervalu 1ms, že změnu nevidím. Ale asi to tak není, formulář se dle výsledků v buňce, kde je vložena funkce NOW(), ani nepřepočítává. Periodu také nelze nastavit.

Offline

#23 10. 11. 2017 21:30:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Chodilo mi to, ale nastavení na 1ms je velmi nesprávné. Je tam prodleva na cyklu 100ms. Ale i to je málo na samostatné testování. Podívám se na to ale raději popište v jakém intervalu to potřebujete. Takhle zablokujete všechny procesy. Nejspíš Vám to celé spadne.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#24 10. 11. 2017 21:42:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,710

Re: Vynucené přepočítávání

Nyní si myslím že potřebujete nějaké technologické testování - třeba nějaký logger, nebo nějaký analog napojený přes linux. To je možné ale úplně jinak. Muselo by se testovat "na krev" co stroj unese. Tedy z mého pohledu vymyslet nejprve protokol k cyklu za jak dlouho je stroj schopen opakovat operaci. To může záležet na mnoha věcech ale zejména na načítání.
    Lze to "urychlit" například vypnutím automatických přepočtů a obnovu terminálu (monitoru). Záleží ale na tom kolik toho je v sešitě. To obnovovací makro je trik který je rychlejší nežli vše co jsem kdy testoval, ale i tak nějaký čas spotřebuje.

Editoval neutr (10. 11. 2017 21:44:03)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#25 10. 11. 2017 22:18:29

Jaroslav_1
Člen
Registrace: 10. 11. 2017
Příspěvků: 33

Re: Vynucené přepočítávání

Co jsem testoval původní verzi - "Odpočet", režie v tomto případě byla max. asi 65ms. Zřejmě 100ms jako nejnižší hodnota by mohlo fungovat?

Offline

Zápatí