Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 7. 2017 19:57:06

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 12

Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Dobrý den,

mám několik souborů, které mají vyplněná data do sloupce AD a na cca 550 řádcích, tedy středně velká tabulka.
V těchto souborech se mi ale velmi težce pohybuje... pokud pohnu kolečkem myši, tak čekám 2-3 vteřiny, než se mi tabulka posune dolů... když označuju data třeba ve sloupci, tak shift+PgDn opět vyvolá prodlevu...

Nemáte někdo, prosím, zkušenost s takovým chováním, tedy extrémně nízkou odezvou? HW mám velmi slušný...

Děkuji

Tomáš Drvota

Editoval tom_kladno (7. 7. 2017 10:27:20)


LO 5.2.7 CZ 64 na Fedora 25

Offline

#2 6. 7. 2017 20:50:52

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 63

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Zdravím, dle tvých informací jsem si vyplnil tabulku náhodnými daty v poli A1:AD550 a pohybuji se plynule všemi směry na monitoru 2560x1440. Procesor mám E8400 z roku 2008 nepřetaktovaný.

Offline

#3 6. 7. 2017 21:05:59

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 12

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Zkoušel jsem zvýšit paměť pro LO v nastavení, bez efektu.
Dodám jen, že v prvním řádku jsou nadpisy sloupců a u nich automatický filtr (když jsem ho odstranil, nepomohlo).
Dělá to na sobě nezávislých několik souborů, kde je více dat... tím jsem vyloučil chybu souborů.


LO 5.2.7 CZ 64 na Fedora 25

Offline

#4 6. 7. 2017 21:57:32

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 146

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Zkoušel jste taky čistý uživatelský profil, tj. zda není někde problém s uživatelským nastavením?

Offline

#5 7. 7. 2017 04:53:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

To co popisujete bude mít podstatu v ve struktuře dat a nejspíš v provázanosti na externí soubory.


     Když by to byla prostá data jako text a čísla, tak mám zkušenost že na starším stroji (minimálně 10 let) "uvezu" minimálně 500.000 buněk s 10-ti znaky na buňku. Vy tam máte cca 550 řádků * cca 30 sloupců tedy cca 15-20 tisíc buněk. S tím by neměl mít běžný stroj žádné potíže.
A - Jde tedy o to jak dlouhé řetězce jsou v buňkách,
B - Může jít o odkazy na síťové zdroje které se načítají na pozadí,
C - Je velice pravděpodobné, že to způsobují vzorce.


ad A : - Buňky by musely obsahovat velké objemy textů - tipnu cca 100 znaků a více na každou buňku. To by se mělo projevit na velikosti zavřeného souboru. Problémy se objevují podle velikosti a formátu otevřených dat (zavřený soubor je v ZIPu). Pokud jde o formát tak zřejmě bude problém se sešity typu XSLB - binární Excel který se otevírá do formátu XSLX. Četl jsem o problémech s formátem RTF, ale může být více formátů se kterými si Calc poradí, ale "nadře se". Jde například o typ písem, formáty jako je barva pozadí, podmíněné formáty ap.


ad B : - Pokud máte data provázaná jako DDE, nebo OLE tak by bylo pochopitelné, že načítání značně zpomaluje vše co děláte. Podobný problém je s nastavenou dobou ukládání. Odkazy mají přednastaveno jen pár sekund na aktualizaci. Totéž umí přednastavené ukládání souboru.
     Byl tady jednou případ, kdy si někdo nastavil ukládání práce každou vteřinu! Pak se divil, že se to nedá ovládat. Od určité velikosti dat by se už jen stále dokola ukládalo.
     Totéž umí udělat aktualizace odkazů. Ta se dá získat zřejmě i nechtěně. Objevilo se mi to v souvislosti s vkládáním dat z cizího zdroje. Běžně by se měla data jen zkopírovat, ale byly tam i internetové odkazy (hyperlinky). Při znovuotevření už se to dotazovalo zda se mají odkazy aktualizovat. To by ale měla být chyba - nic jako aktualizace jsem nenastavil.


ad C : - Problém Vámi popisovaného chování ve většině případů způsobují vzorce. Tam lze poradit jen málo. Otestujte aktalizaci přepočtu - vypněte ji. Ovšem potřebujete ji čas od času zapnout. Pak stačí jen jednorázově "přepočítat". Já s tím nerad pracuji protože si člověk hned neuvědomí že vzorce nefungují a nejdřív vystoupá krevní tlak dík "chybě" a chvilku na nebetyčných výšinách vydrží protože si uvědomím že jsem už zase zapoměl :-(


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 7. 7. 2017 09:54:29

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 12

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Děkuji za obsáhlé možnosti.
Prošel jsem jedno po druhém, žádné odkazy na zdroje v tabulkách nemám. Ano, v některých sloupcích mám vzorce, ale když jsem vypočítaná data vložil v pokusném souboru natvrdo místo výpočtů, pohyb v sešitu se nijak neurychlil. Když jsem se posouval na konec tabulky, tak jsem si všiml, že čím jsem níže a čím vyplněných řádků je méně vidět, tím rychlejší je pohyb tabulkou... Tedy musí to mít něco do činění se zobrazením - výkonem.

Podíval jsem se do nastavení, kde jsem měl zaškrtnuto "Použít hardwarovou akceleraci, Použít vyhlazení a Použít OpenGL pro veškeré vykreslování". Zkusil jsem tedy ještě zaškrtnout "Ignorovat seznam zakázaných pro OpenGL" a po restartu LO se zdá, že problém zmizel. Tabulkou se pohybuji bez potíží... v nastavení zmizelo zaškrtnutí u "Použít hardwarovou akceleraci".

Přiznám se, že netuším, co dělá toto nastavení "Ignorovat seznam zakázaných pro OpenGL", ale zdá se, že tam byl problém.

Každopádně děkuji na nasměrování.


LO 5.2.7 CZ 64 na Fedora 25

Offline

#7 7. 7. 2017 10:03:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Mělo mne to napadnout. Pro výpočty se používá jako externí pamět grafická karta. Ta musí být opravdu silná aby to nebylo na úkor obrazu. Podobné věci tady už byly ale většina lidí nemá tuto volbu po instalaci zaškrtnutou. Takže se to objevovalo ze začátku když to lidé testovali a zapoměli že mají volbu aktivní.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 7. 7. 2017 16:24:26

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 63

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Zdravím,
u sebe jsem se díval a mám zapnutou hardwarovou akceleraci,
OpenGL je vypnutá, a když ji zapnu, LibreOffice se restartuje, pak asi dvacet vteřin přemýšlí jestli jo, nebo ne, no a nakonec najede v původním nezměněném nastavení.
Znamená to, že obě položky nejde použít současně?

Hardwarová akcelerace znamená, že pro urychlení vykreslování se použije grafická karta, je to tak, ne?
A co znamená OpenGL? To by mělo být asi to samé, ale asi softwarově ne?

Teď mám NVidii, když jsem měl Atinu, tak jsem to měl nastavené obráceně. OpenGL zapnuté a hardwarová akcelerace nešla zapnout (chovalo se to podobně, ale obráceně).

Offline

#9 7. 7. 2017 16:42:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

OpenGL - (Open Graphics Library) je průmyslový standard specifikující multiplatformní rozhraní (API).

OpenCL - (Open Computing Language) je průmyslový standard ...


    Takže výpočty se odstavují jako OpenCL, ale OpenGl stačí také "odstavit". Jde zřejmě nejen o Grafickou kartu ale také CPU (matematický koprocesor) a monitor. Pokud vím tak tyhle věci dělají jen binec ať už je to GL, nebo CL. U starších strojů někdy nelze grafiku pro akceleraci použít vůbec, nebo to chodí nesprávně. Když to nejde vůbec - je klid a může být zapnuto co chcete.
    Bylo tady důst různých problémů které se vyřešily vypnutím a člověk by ani netipoval že to bude nějakou akcelerací. Kde zřejmě o testovací verze. Oni snad ani nemohou pokrýt všechny ovladače s různým firmware. Mimo toho by to mělo být multiplatformní - takže určitě stejný stroj a jiný OS bude dělat jinou rotiku.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 2. 10. 2017 21:07:34

Theimer
Člen
Registrace: 25. 5. 2006
Příspěvků: 5

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

mam stejny problem = pomale strankovani v calcu (od verze 5.3.1 az po aktualne nejnovejsi verzi 5.4.1) v souboru od 500 radku vyse. vyzkousel jsem veskere kombinace nastaveni OpenGl a OpenCl a porad pri strankovani cekam az nekolik sekund. jedna z testovanych kombinaci je ta, pri ktere mi LO 5.2.7 funguje bezvadne rychle. pri upgrade jsem nemenil zadne nastaveni a doslo ke zminenemu zpomaleni a po downgrade zpet na 5.2.7 opet vse funguje rychle jak ma a to aniz bych menil nejake nastaveni.

PC - skladacka:
W10 64b posledni update
Nvidia Quadro FX1800
Core 2 Quad 2.4 GHz
4 GB RAM

NB - Dell
W10 64b posledni update
Intel HD4000
Core I5 2.9 GHz
4 GB RAM

u obou stroju se calc (LO pouzivam v 64b verzi) chova stejne.

predem dekuji za kazdou radu
L

Offline

#11 3. 10. 2017 11:29:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

V takovém případě lze doporučit prohlédnout BugZillu zda je to tam uvedeno. Jistě tam nějaká zmíňka bude. Je to v angličtině. Ale pomocí Google to dáte pokud angličtinu neovládáte. Může tam být postup jak to odstavit, nebo opravit.


V takovém případě by to chtělo dát sem info.


     Jinak by to bylo na nahlášení chyby. To by se ale muselo potvrdit alespoň zde na fóru a mělo by to být po důkladné rešerši BugZilly.


     Možná by to šlo řešit přeinstalováním na verzi pro 32 bitů. Ta by měla na 64 bitových systémech také chodit. Není to sice řešení, ale proč ne když to bude fungovat.

Editoval neutr (3. 10. 2017 11:32:22)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 4. 10. 2017 18:14:46

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 12

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Přiznám se, že jsem sice označil příspěvek jako vyřešený, ale ani po změnách nastavení zobrazení už to nebylo tak jako dřív. Nyní jsem ve fázi, že novější verze od (5.3) na Windows nemůžu vůbec použít... Klik na jakékoli menu má odezvu v řádu sekund, otočení kolečka myši v Calcu pro posun rovněž. Jsem zoufalý... chová se tak 32 i 64bitová verze a verzi 5.2.7 jsem dnes už ke stažení nenašel sad


LO 5.2.7 CZ 64 na Fedora 25

Offline

#13 4. 10. 2017 19:31:39

Theimer
Člen
Registrace: 25. 5. 2006
Příspěvků: 5

Offline

#14 5. 10. 2017 08:27:25

tom_kladno
Člen
Místo Kladno
Registrace: 23. 4. 2007
Příspěvků: 12

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

Děkuji za odkaz. Verze 5.2.7 doslova lítá jako blázen. Ale teď co s tím... jak nahlásit takové chování verzí 5.3+ na Win (doma na Linuxu mi 5.3 běží naprosto v pořádku)?

Děkuji


LO 5.2.7 CZ 64 na Fedora 25

Offline

#15 5. 10. 2017 09:57:34

Theimer
Člen
Registrace: 25. 5. 2006
Příspěvků: 5

Re: Rychlost Calc - VYŘEŠENO

no specifikovat podobnou chybu bude asi dost problem, protoze asi zavisi na konkretnim HW a informace ze calc bezi pomalu asi vyvojarum uplne nepomuze. nevim jak z toho ven a asi se budu muset naucit zit s verzi 5.2.7 :-( ostatne protoze je 5.2.7 uz dost stara verze, takze jsem si uz asi zvykl. vzdy kdyz vyjde nova velka verze, tak ji prubnu jestli nahodou nenastalo zlepseni a pote co zjistim ze ne, tak se zase pokorne vratim k 5.2.7. nicmene pristi velka verze ma vyt 6.0, ktera se ma zbavit kompatibility se starsima Widlema, takze tam by to mohlo klapnout.... uvidime

Editoval Theimer (5. 10. 2017 09:57:53)

Offline

Zápatí