To co popisujete bude mít podstatu v ve struktuře dat a nejspíš v provázanosti na externí soubory.
Když by to byla prostá data jako text a čísla, tak mám zkušenost že na starším stroji (minimálně 10 let) "uvezu" minimálně 500.000 buněk s 10-ti znaky na buňku. Vy tam máte cca 550 řádků * cca 30 sloupců tedy cca 15-20 tisíc buněk. S tím by neměl mít běžný stroj žádné potíže.
A - Jde tedy o to jak dlouhé řetězce jsou v buňkách,
B - Může jít o odkazy na síťové zdroje které se načítají na pozadí,
C - Je velice pravděpodobné, že to způsobují vzorce.
ad A : - Buňky by musely obsahovat velké objemy textů - tipnu cca 100 znaků a více na každou buňku. To by se mělo projevit na velikosti zavřeného souboru. Problémy se objevují podle velikosti a formátu otevřených dat (zavřený soubor je v ZIPu). Pokud jde o formát tak zřejmě bude problém se sešity typu XSLB - binární Excel který se otevírá do formátu XSLX. Četl jsem o problémech s formátem RTF, ale může být více formátů se kterými si Calc poradí, ale "nadře se". Jde například o typ písem, formáty jako je barva pozadí, podmíněné formáty ap.
ad B : - Pokud máte data provázaná jako DDE, nebo OLE tak by bylo pochopitelné, že načítání značně zpomaluje vše co děláte. Podobný problém je s nastavenou dobou ukládání. Odkazy mají přednastaveno jen pár sekund na aktualizaci. Totéž umí přednastavené ukládání souboru.
Byl tady jednou případ, kdy si někdo nastavil ukládání práce každou vteřinu! Pak se divil, že se to nedá ovládat. Od určité velikosti dat by se už jen stále dokola ukládalo.
Totéž umí udělat aktualizace odkazů. Ta se dá získat zřejmě i nechtěně. Objevilo se mi to v souvislosti s vkládáním dat z cizího zdroje. Běžně by se měla data jen zkopírovat, ale byly tam i internetové odkazy (hyperlinky). Při znovuotevření už se to dotazovalo zda se mají odkazy aktualizovat. To by ale měla být chyba - nic jako aktualizace jsem nenastavil.
ad C : - Problém Vámi popisovaného chování ve většině případů způsobují vzorce. Tam lze poradit jen málo. Otestujte aktalizaci přepočtu - vypněte ji. Ovšem potřebujete ji čas od času zapnout. Pak stačí jen jednorázově "přepočítat". Já s tím nerad pracuji protože si člověk hned neuvědomí že vzorce nefungují a nejdřív vystoupá krevní tlak dík "chybě" a chvilku na nebetyčných výšinách vydrží protože si uvědomím že jsem už zase zapoměl :-(
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ