Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 8. 2017 12:01:26

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 52

Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Zdravím, narazil jsem na takový problém. Tvořím nějaká data v calcu, který ukládám ve formátu .ods. Jde mi o to, že když mám například vyplněný sloupec A daty až třeba do řádku 100 a vzorcem například vkládám stejný obsah ze sloupce A do sloupce D viz: (= A98 & ""). Vložím tento vzorec resp: funkci do řádku D98, načte se mi bez problémů do buňky obsah A98. Až dosud je vše v pořádku, ale pokud tento vzorec zkopíruju resp: zkopíruju ctrl+c buňku do které je vložen D98 a vložím jí ctrl+v do buňky D99 a třeba D100, tak se mi v buňce nic nezobrazí, je prázdná, přestože po kliknutí na buňku se v řádku funkce zobrazí. Pro úplnost (když zkopíruju celý obsah do nového sešitu CSV, zobrazí se vše jak má. Do nedávna mi vše fungovalo správně ale přestalo a nevím proč.
Díky za odpovědi.

Editoval czsars (7. 8. 2017 17:33:34)

Offline

#2 7. 8. 2017 14:21:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Pravděpodobně je v těch buňkách nastavena ochrana - "skrýt vzorce". Podívejte se na formát buňky. Teoreticky by se to nemělo aktivovat samo od sebe.
     Také je teoreticky možné že je zvolena barva písma - bílá. To by asi uspokojivě vysvětlovalo vše. Tato bílá barva může mít podstatu v podmíněném formátu. Takže prověřte ochranu buňky, barvu písma a podmíněný formát. Něco by se mělo zjistit zejména na kartách FORMÁT > BUŇKY > EFEKTY PRO PÍSMO, barva písma a OCHRANA BUŇKY. Potom teprve prověřit podmíněné formátování.

Editoval neutr (7. 8. 2017 14:23:04)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 7. 8. 2017 16:21:19

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 52

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Děkuji za odpověď, ale nic z toho nijak nepomáhá. Barvu jsem samozřejmě zkoušel jako první, včetně barvy pozadí. V nastavení ochrany buňky je zaškrtnuto "zamknuto" ale ani po odemčení se nic nemění. Posílám v příloze náhled souboru .ods, kde v buňce S2 je vše, jak má být a když obsah rozkopíruju do S3 - S8 je výsledek neviditelný. Tedy alespoň u mě. Díky, vzor zde

Offline

#4 7. 8. 2017 17:11:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Zapněte si DATA > SPOČÍTAT > AUTOMATICKÝ VÝPOČET. Ale i tak je to chyba. Testoval jsem to na verzi LO 5.4.0.3.


     Tato funkce by se zobrazením neměla mít nic společného. Myslím že to nějak souvisí s původním dokumentem (Excel). Takže pokud to není chyba je to možné někde nastavit ale já jsem původně hledal formátování takže nevím. Nakonec jsem testoval skouknutí funkce a hopla - vzorec byl vidět.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 7. 8. 2017 17:33:23

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 52

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Perfektní, vypadá, že to funguje. Moc díky. Jinak není to převedeno z excelu ale děláno přímo v calcu. Jinak asi by to mělo být v jiném tématu ale netušíte, proč mi po nějaké době libre vždycky spadne (Neodpovídá a zavře se). Vím, že těch možností může být mnoho ale neukládá se někam nějaký log?, podle čeho bych to dohledal? Mám sice soubor o 4000 řádcích ale dělalo mi to i u 2000. Musím to vždy preventivně ukládat manuálně. Zkoušel jsem i jiné verze ale bez úspěchu.

Offline

#6 7. 8. 2017 17:44:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Vím že jste psal něco o CSV ale u podmíněného formátu to hlásí Excelovské hlášky.


     Je možné že tam máte nastaveno málo paměti na soubor. NÁSTROJE > MOŽNOSTI > LIBRE oFFICE (APACHE Oo) > PAMĚŤ. Když je tam hodně vzorců tak to může padat a možná se při tom vyřadí ten automatický přepočet. Máte tam 19 sloupců a mnoho vzorců v řádku. Takže 4000 x 20 = cca 80.000 buněk a to už je docela dost. Možná budete muset přepočítávat jednorázově.


     V nejhorším by se to muselo dělat makry (ten přepočet). Já mám zkušenost že sešit uveze půl milionu buněk (jen text nebo čísla) na starém stroji s 1GB operační pamětí. Ale se vzorci mnohem méně.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 7. 8. 2017 17:51:55

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 52

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Díky moc za vše. Vyzkouším

Offline

#8 7. 8. 2017 18:04:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Ještě mne napadlo že by příčina mohla být dána časem automatického ukládání. V každém případě můžete nastavit ukládání s kopií : NÁSTROJE > LIBRE OFFICE > NAČÍTÁNÍ A UKLÁDÁNÍ > OBECNÉ > Zde je možné nastavit "Vždy vytvořit záložní kopií". To je pro všechny případy. Dokud to padá ale udrží to data - je to v pohodě. Ale existuje i předpoklad fatální ztráty dat. Proto kopii - nebo ukládaání změn ale to nepomůže při častých pádech.


     Tamtéž je možné upravit čas automatické obnovy (NÁSTROJE > LIBRE OFFICE > NAČÍTÁNÍ A UKLÁDÁNÍ > OBECNÉ). Já mám přednastaveno 10 minut ale Vy tam můžete mít něco jiného.

Editoval neutr (7. 8. 2017 18:06:06)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 9. 8. 2017 20:14:02

kantor
Člen
Registrace: 19. 10. 2008
Příspěvků: 10

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Dobrý den, zkusil jsem na vzorovém souboru kopírat a ÚPRAVY/VLOŽIT JINAK/ (Ctrl+Shit+V) a možnost VZORCE nebyla vybrána, vybral jsem a data se objevila. (Proč to tak funguje, nevím.)
Jiří

Offline

#10 10. 8. 2017 08:26:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Pro kantor :
     Problém který autor popisoval spočíval v tom, že sešit nepřepočítával vzorce. Takže aktivace pomocí přímého zápisu (=něco[třeba A1] & "" & ..) se při zapisování aktivuje správně. Výsledek je viditelný a je správně. Když se udělá kopie vzorce a vykopíruje se úsek (více nežli 1 řádek), vzorce se nepřepočítají, nejsou vidět jinak než v příkazové řádce. Například :
=A1 & "" & něco by ve druhém řádku mělo být načteno jako =B1 & "" & něco
=A1 & "" & něco by ve třetím řádku mělo být načteno jako =C1 & "" & něco
=A1 & "" & něco by ve čtvrtém řádku mělo být načteno jako =D1 & "" & něco
     Pokud máte zapnuty automatické přepočty vše se upraví a přepočítá správně. Problém souvisí například s nastavením dialogů - autor tam má nastavení typu Excel (primární volba pro sešity což je vidět například v podmínkách formátů). Stačí to ale změnit a chyba se neprojeví stejně. Závisí to také zřejmě na OS.
     Takže možná pod některým Linuxem a s jiným nastavením se popisovaný problém vůbec neukáže. To může být Váš případ. Může to být ale i jiným nastavením :
     Existuje implicitní, globální nastavení - nikdy Excel (i Calc) při otevření nepřepočítávat. Když se to nastaví jinak měly by se všechny dříve vložené a nepřepočtené vzorce zobrazit a přepočítat a to i v Linuxech či jiných OS. Toto nastavení je zřejmě ochrana proti přetížení z nastavených iterací a velkého množství vzorců. Jakmile by toto nebylo nastaveno, zřejmě by se už nikdy nedal otevřít přetížený sešit. Takže když dojde k přetížení sešit se přestaví na funkcionalitu "nepřepočítávat automaticky".
     Jenže vzorek který autor poslal už evidentně přetížený není. Proto jde snadno nastavit automatický přepočet. V některých případech se musí manuálně zadat, ale jiné nastavení to může asi udělat samo automaticky.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí