Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 8. 2017 12:01:26

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 53

Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Zdravím, narazil jsem na takový problém. Tvořím nějaká data v calcu, který ukládám ve formátu .ods. Jde mi o to, že když mám například vyplněný sloupec A daty až třeba do řádku 100 a vzorcem například vkládám stejný obsah ze sloupce A do sloupce D viz: (= A98 & ""). Vložím tento vzorec resp: funkci do řádku D98, načte se mi bez problémů do buňky obsah A98. Až dosud je vše v pořádku, ale pokud tento vzorec zkopíruju resp: zkopíruju ctrl+c buňku do které je vložen D98 a vložím jí ctrl+v do buňky D99 a třeba D100, tak se mi v buňce nic nezobrazí, je prázdná, přestože po kliknutí na buňku se v řádku funkce zobrazí. Pro úplnost (když zkopíruju celý obsah do nového sešitu CSV, zobrazí se vše jak má. Do nedávna mi vše fungovalo správně ale přestalo a nevím proč.
Díky za odpovědi.

Editoval czsars (7. 8. 2017 17:33:34)

Offline

#2 7. 8. 2017 14:21:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Pravděpodobně je v těch buňkách nastavena ochrana - "skrýt vzorce". Podívejte se na formát buňky. Teoreticky by se to nemělo aktivovat samo od sebe.
     Také je teoreticky možné že je zvolena barva písma - bílá. To by asi uspokojivě vysvětlovalo vše. Tato bílá barva může mít podstatu v podmíněném formátu. Takže prověřte ochranu buňky, barvu písma a podmíněný formát. Něco by se mělo zjistit zejména na kartách FORMÁT > BUŇKY > EFEKTY PRO PÍSMO, barva písma a OCHRANA BUŇKY. Potom teprve prověřit podmíněné formátování.

Editoval neutr (7. 8. 2017 14:23:04)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 7. 8. 2017 16:21:19

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 53

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Děkuji za odpověď, ale nic z toho nijak nepomáhá. Barvu jsem samozřejmě zkoušel jako první, včetně barvy pozadí. V nastavení ochrany buňky je zaškrtnuto "zamknuto" ale ani po odemčení se nic nemění. Posílám v příloze náhled souboru .ods, kde v buňce S2 je vše, jak má být a když obsah rozkopíruju do S3 - S8 je výsledek neviditelný. Tedy alespoň u mě. Díky, vzor zde

Offline

#4 7. 8. 2017 17:11:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Zapněte si DATA > SPOČÍTAT > AUTOMATICKÝ VÝPOČET. Ale i tak je to chyba. Testoval jsem to na verzi LO 5.4.0.3.


     Tato funkce by se zobrazením neměla mít nic společného. Myslím že to nějak souvisí s původním dokumentem (Excel). Takže pokud to není chyba je to možné někde nastavit ale já jsem původně hledal formátování takže nevím. Nakonec jsem testoval skouknutí funkce a hopla - vzorec byl vidět.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 7. 8. 2017 17:33:23

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 53

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Perfektní, vypadá, že to funguje. Moc díky. Jinak není to převedeno z excelu ale děláno přímo v calcu. Jinak asi by to mělo být v jiném tématu ale netušíte, proč mi po nějaké době libre vždycky spadne (Neodpovídá a zavře se). Vím, že těch možností může být mnoho ale neukládá se někam nějaký log?, podle čeho bych to dohledal? Mám sice soubor o 4000 řádcích ale dělalo mi to i u 2000. Musím to vždy preventivně ukládat manuálně. Zkoušel jsem i jiné verze ale bez úspěchu.

Offline

#6 7. 8. 2017 17:44:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Vím že jste psal něco o CSV ale u podmíněného formátu to hlásí Excelovské hlášky.


     Je možné že tam máte nastaveno málo paměti na soubor. NÁSTROJE > MOŽNOSTI > LIBRE oFFICE (APACHE Oo) > PAMĚŤ. Když je tam hodně vzorců tak to může padat a možná se při tom vyřadí ten automatický přepočet. Máte tam 19 sloupců a mnoho vzorců v řádku. Takže 4000 x 20 = cca 80.000 buněk a to už je docela dost. Možná budete muset přepočítávat jednorázově.


     V nejhorším by se to muselo dělat makry (ten přepočet). Já mám zkušenost že sešit uveze půl milionu buněk (jen text nebo čísla) na starém stroji s 1GB operační pamětí. Ale se vzorci mnohem méně.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 7. 8. 2017 17:51:55

czsars
Člen
Registrace: 22. 1. 2016
Příspěvků: 53

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Díky moc za vše. Vyzkouším

Offline

#8 7. 8. 2017 18:04:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Ještě mne napadlo že by příčina mohla být dána časem automatického ukládání. V každém případě můžete nastavit ukládání s kopií : NÁSTROJE > LIBRE OFFICE > NAČÍTÁNÍ A UKLÁDÁNÍ > OBECNÉ > Zde je možné nastavit "Vždy vytvořit záložní kopií". To je pro všechny případy. Dokud to padá ale udrží to data - je to v pohodě. Ale existuje i předpoklad fatální ztráty dat. Proto kopii - nebo ukládaání změn ale to nepomůže při častých pádech.


     Tamtéž je možné upravit čas automatické obnovy (NÁSTROJE > LIBRE OFFICE > NAČÍTÁNÍ A UKLÁDÁNÍ > OBECNÉ). Já mám přednastaveno 10 minut ale Vy tam můžete mít něco jiného.

Editoval neutr (7. 8. 2017 18:06:06)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 9. 8. 2017 20:14:02

kantor
Člen
Registrace: 19. 10. 2008
Příspěvků: 12

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Dobrý den, zkusil jsem na vzorovém souboru kopírat a ÚPRAVY/VLOŽIT JINAK/ (Ctrl+Shit+V) a možnost VZORCE nebyla vybrána, vybral jsem a data se objevila. (Proč to tak funguje, nevím.)
Jiří

Offline

#10 10. 8. 2017 08:26:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Obsah zkopírovaného vzorce se nezobrazí v buňce ODS - VYŘEŠENO

Pro kantor :
     Problém který autor popisoval spočíval v tom, že sešit nepřepočítával vzorce. Takže aktivace pomocí přímého zápisu (=něco[třeba A1] & "" & ..) se při zapisování aktivuje správně. Výsledek je viditelný a je správně. Když se udělá kopie vzorce a vykopíruje se úsek (více nežli 1 řádek), vzorce se nepřepočítají, nejsou vidět jinak než v příkazové řádce. Například :
=A1 & "" & něco by ve druhém řádku mělo být načteno jako =B1 & "" & něco
=A1 & "" & něco by ve třetím řádku mělo být načteno jako =C1 & "" & něco
=A1 & "" & něco by ve čtvrtém řádku mělo být načteno jako =D1 & "" & něco
     Pokud máte zapnuty automatické přepočty vše se upraví a přepočítá správně. Problém souvisí například s nastavením dialogů - autor tam má nastavení typu Excel (primární volba pro sešity což je vidět například v podmínkách formátů). Stačí to ale změnit a chyba se neprojeví stejně. Závisí to také zřejmě na OS.
     Takže možná pod některým Linuxem a s jiným nastavením se popisovaný problém vůbec neukáže. To může být Váš případ. Může to být ale i jiným nastavením :
     Existuje implicitní, globální nastavení - nikdy Excel (i Calc) při otevření nepřepočítávat. Když se to nastaví jinak měly by se všechny dříve vložené a nepřepočtené vzorce zobrazit a přepočítat a to i v Linuxech či jiných OS. Toto nastavení je zřejmě ochrana proti přetížení z nastavených iterací a velkého množství vzorců. Jakmile by toto nebylo nastaveno, zřejmě by se už nikdy nedal otevřít přetížený sešit. Takže když dojde k přetížení sešit se přestaví na funkcionalitu "nepřepočítávat automaticky".
     Jenže vzorek který autor poslal už evidentně přetížený není. Proto jde snadno nastavit automatický přepočet. V některých případech se musí manuálně zadat, ale jiné nastavení to může asi udělat samo automaticky.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí