Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 12. 2016 11:00:38

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Dobrý den,
moc prosím o radu, jak nastavit ukládání dokumentů.

Mám nově nainstalovaný OpenOffice a při ukládání dokumentů (jak textového, tak i tabulkového) se mi při "uložit jako" nenabízí "původní uložení", ale Plocha, což mi nevyhovuje.
Ráda bych, aby mi bylo nabízeno "to místo", kde je ten původní dokument uložen.

Myšleno tak, že - vyberu složku Rok a zde nějaký dokument, např. leden a otevřu ho. Tento dokument chci ponechat jak je (nebo v něm něco změnit), ale chci ho "přeuložit s názvem únor. Dám tedy "uložit jako" a k uložení se mi nabídne ta původní složka (zde tedy složka Rok), odkud byl ten původní dokument otevřen.
Nyní se mi nabídne Plocha a já tu složku musím hledat, což mi nevyhovuje.

Je mi jasné, že mám někde něco špatně nastavené, ale nejsem schopná najít CO a KDE.

Předem děkuji za radu a pomoc

Editoval Zirafka (27. 12. 2016 08:51:44)

Offline

#2 22. 12. 2016 12:33:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

S tím nastavením se to odehrává jinak. Nabízí se poslední adresář. Takže když je to i nově přeinstalované tak se tyto záležitosti převedou ze starší verze. Bohu žel takové pamatování si je jednotné pro všechny různé dokumenty.
     Rozdíl je jen při ukládání nového dokumentu. Já nejsem doma a nemohu to otestovat, ale v LO i v AOO to tak funguje. Prostě by mělo pomoci na "otevřít soubor" (například z historie) a hned ho uložit tak jak je. Následně zavolat uložit jako.
     Může to být ovlivněno OS (operačním systémem). Pokud Vám to ale před tím nedělalo, nemělo by to dělat ani nyní. Myslím že by Vám pomohlo toto :


- Udělejte si nový adresář. Otevřete například Writer a vytvořte si na tento adresář "Hyperlink". Z hyperlinku vynechejte název a bude se vám zobrazovat cesta podle které se můžete řídít. Ten sešit samozřejmě mějte stále otevřený na liště.
- Jediné nastavení je v NÁSTROJE > načítání/ukládání > OBECNÉ > ULOŽIT > ZAŠKRTNUTÍ - RELATIVNĚ K SYSTÉMU SOUBORŮ. Otestujte zaškrtnuté i nezaškrtnuté.


     Myslím že chcete dělat něco jako kopie měsíců pro rok 2017. Například směnové grafy, nebo kalendáře a podobné věci. Potom bych doporučil zkopírovat v adresáři celou složku roku 2016 a uložit ji pod názvem 2017. Z tohoto místa pak stačí jen otevírat a ukládat, nebo pokud je rok v názvu, přepsat naráz (souborovým manažerem) rok. Jinak se to může udělat i ručně po jednom - je to jen 12 souborů. (Kliknout pravým tlačítkem na soubor a z kontextového menu vybrat PŘEJMENOVAT". Vysvícený název přepíšete snadno.)


     Tím myslím otevřít složku a upravit ve složce. Teprve pak otevírat soubory které jsou v ní. Opakuji - otevřít složku bez OpenOffice - z OS - nejspíš Windows a tam přepsat potřebné. Takže ještě jednou alternativy postupu :
A - Zkopírovat vše do nového adresáře, přejmenovat adresář, otevřít ho a přejmenovat soubory pokud je to potřeba.
B - Když se Vám to otevírá na plochu, tak udělejte na ploše nový adresář a ukládejte do něj. Následně když máte hotovo vystříhněte adresář z plochy a dejte ho tam kam patří.

Editoval neutr (22. 12. 2016 12:42:44)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 22. 12. 2016 13:30:31

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Tak jsem to asi popsala špatně, byl to pouze příklad jedné "operace"

Se soubory (ať ve Write nebo v Calc, jiné nepoužívám) pracuji tak, že mám na ploše několik složek (zástupců, jejichž kmenové, originální složky jsou v Dokumentech). V každé složce je určitý počet souborů. Chci-li nějaký nový soubor, vytvořím ho tak, že otevřu nějaký starý (vlastně ten, který chci "předělat" na nový, nyní aktuální a dělám to takto proto, abych celý tem dokument nemusela dělat celý nový, popřípadě ho nemusela celý kopírovat a vkládat nakopírované do nového, právě vytvořeného dokumentu), v něm upravím to, co potřebuji, třeba počet něčeho nebo datum a poté dám "uložit jako", dám mu nový název a chci, aby mi program nabídl tu složku, odkud jsem ho otevřela a ne nějakou jinou. Když to teď zkouším, tak upřesňuji, že mi nabízí k uložení ne vždy Plochu, ale tu složku, kam ukládal předešlý soubor, prostě si pamatuje, "kam ukládal minule", ale tak to já nechci, já chci ukládat tam, odkud jsem ho otevřela.

Ještě doplním, že mám přeinstalovaný PC, zde mám nově nainstalovaný OpeOffice.
Před instalací PC mi to "nedělalo" a fungovalo to tak, jak jsem chtěla. Proto usuzuji, že tam mám "někde" něco špatně zaškrtnuto.

Offline

#4 22. 12. 2016 13:34:11

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Kopie: "S tím nastavením se to odehrává jinak. Nabízí se poslední adresář. Takže když je to i nově přeinstalované tak se tyto záležitosti převedou ze starší verze. Bohu žel takové pamatování si je jednotné pro všechny různé dokumenty.
     Rozdíl je jen při ukládání nového dokumentu. Já nejsem doma a nemohu to otestovat, ale v LO i v AOO to tak funguje. Prostě by mělo pomoci na "otevřít soubor" (například z historie) a hned ho uložit tak jak je. Následně zavolat uložit jako"
...........
Ano, přesně tak - nabízí se poslední adresář, ale to já právě nechci.
Na "starém PC" mi to nabídlo ten adresář, odkud byl dokument otevřen a tak bych to chtěla mít i na novém PC. To hledání toho správného adresáře je dost zdlouhavé a hlavně na to nejsem zvyklá a uložím si to do toho nabídnutého (a nevšimnu si kam to bylo) a pak ten dokument hledám

Editoval Zirafka (22. 12. 2016 14:40:10)

Offline

#5 22. 12. 2016 16:02:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Já jsem psal vícero postupů - Jediné nastavení je v NÁSTROJE > načítání/ukládání > OBECNÉ > ULOŽIT > ZAŠKRTNUTÍ - RELATIVNĚ K SYSTÉMU SOUBORŮ. Otestujte zaškrtnuté i nezaškrtnuté. - tohle jste testovala ?
----------------------------------------------------------------------------
Tohle je nejsnadnější řešení pokud jde o jednorázovou akci (zavedení dalšího roku) viz :
B - Když se Vám to otevírá na plochu, tak udělejte na ploše nový adresář a ukládejte do něj. Následně když máte hotovo vystříhněte adresář z plochy a dejte ho tam kam patří. - jen dodám, že si z něj pak udělejte odkaz na plochu tak jak to máte u ostatních složek.

Editoval neutr (22. 12. 2016 16:03:08)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 22. 12. 2016 16:43:59

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Já jsem psal vícero postupů - Jediné nastavení je v NÁSTROJE > načítání/ukládání > OBECNÉ > ULOŽIT > ZAŠKRTNUTÍ - RELATIVNĚ K SYSTÉMU SOUBORŮ. Otestujte zaškrtnuté i nezaškrtnuté. - tohle jste testovala ?
----------
... RELATIVNĚ K SYSTÉMU SOUBORŮ - já tam ale tuto větu nemám
----------------------------------
----------------------------------
viz B - nejedná se o jednorázovou akci, ráda bych toto měla na pořád, tak jak jsem to měla u starého PC
..................................
předpokládám, že je to špatným nastavením, které se mi nedaří najít, protože u minulých PC s OpenOfficem mi to fungovalo tak, jak jsem potřebovala a vyhovovalo mi to.
Nyní mám nový PC (resp. přeinstalovaný) a nejsem s nastavením spokojená. Protože jsem "lama" a ne IT, tak nevím, co s tím :-).

----------------------
----------------------
----------------------
Doma nemám OpenOffice, ale Word + Excel a to ukládání mám také to, co mi vyhovuje.

Offline

#7 22. 12. 2016 17:17:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Nevím zda v Apache OpenOffice je toto vynecháno - zjistím to až zítra, ale když tam není doslovně toto bude tam něco hodně podobného. Mimochodem napadá mne zda se nejedná o nějakou starší verzi.
      Napiště číslo verze vašeho OpenOffice. Napadá mne že "nově nainstalovaný" nemusí být totožný s "nejnovější verzí", a že se nemusí jednat ani o Apache OpenOffice, ale o původní OpenOffice před rozdělením na LO a AOO. Také by mne asi zajímal operační systém - vy tam máte Linux, nebo něco jiného? Ta přeinstalace může znamenat spuštění stejného OpenOffice na novém (jiném) operačním systému.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 23. 12. 2016 08:18:39

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Apache Open Office 4.1.3
Windovs 7 Profesional
Service Pack 1
64 bitový os
------------------------------
Nastavení, které radíte hledám zde:
Nástroje -- Volby -- Načítání/ukládání -- Obecné -- zde možnost "RELATIVNĚ K SYSTÉMU SOUBORŮ" nemám

Offline

#9 23. 12. 2016 14:03:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Ale je to tam :
Nástroje > Volby > Načítání/ukládání > Obecné > tato karta obsahuje několik základních pojmů :
NAČÍST - 2 volby
--------------------------------
ULOŽIT - 5 položek voleb a ta předposlední je právě UKLÁDAT URL relativně k souborivému systému.
--------------------------------
VÝCHOZÍ FORMÁT - ten nás nezajímá.


     Mimo toho je dobré otestovat volbu Nástroje > Volby > Obecné > Dialogy Otevřít/ulořit > volaba POUŽÍVAT DIALOGY OPENOFFICE.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 27. 12. 2016 08:50:34

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: Nastavení ukládání dokumentů - VYŘEŠENÝ

Tak nakonec pomohlo: --- "Mimo toho je dobré otestovat volbu Nástroje > Volby > Obecné > Dialogy Otevřít/ulořit > volba POUŽÍVAT DIALOGY OPENOFFICE.", ale vyskakuje mi k tomu okno "Vlastnosti, což se pokusím ještě nějakým nastavením "zlikvidovat" nebo si na něj zvyknu, to mi zas tak nevadí.
--------------------
Nastavení "Vlastnosti" jsem zlikvidovala zrušením zátržítka v první nabídce u ULOŽIT - "upravit vlastnosti"
--------------------
Díky za  radu a pomoc, už mi to funguje tak, jak jsem si přála, sláva

Offline

Zápatí