Tak jsem to asi popsala špatně, byl to pouze příklad jedné "operace"
Se soubory (ať ve Write nebo v Calc, jiné nepoužívám) pracuji tak, že mám na ploše několik složek (zástupců, jejichž kmenové, originální složky jsou v Dokumentech). V každé složce je určitý počet souborů. Chci-li nějaký nový soubor, vytvořím ho tak, že otevřu nějaký starý (vlastně ten, který chci "předělat" na nový, nyní aktuální a dělám to takto proto, abych celý tem dokument nemusela dělat celý nový, popřípadě ho nemusela celý kopírovat a vkládat nakopírované do nového, právě vytvořeného dokumentu), v něm upravím to, co potřebuji, třeba počet něčeho nebo datum a poté dám "uložit jako", dám mu nový název a chci, aby mi program nabídl tu složku, odkud jsem ho otevřela a ne nějakou jinou. Když to teď zkouším, tak upřesňuji, že mi nabízí k uložení ne vždy Plochu, ale tu složku, kam ukládal předešlý soubor, prostě si pamatuje, "kam ukládal minule", ale tak to já nechci, já chci ukládat tam, odkud jsem ho otevřela.
Ještě doplním, že mám přeinstalovaný PC, zde mám nově nainstalovaný OpeOffice.
Před instalací PC mi to "nedělalo" a fungovalo to tak, jak jsem chtěla. Proto usuzuji, že tam mám "někde" něco špatně zaškrtnuto.