Co to je ten XML formulář? Asi jsem zmaten ale nevím o čem mluvíte. Ale můj požadavek je na vytvoření vyplnitelného PDF (bude jej vyplňovat hromada lidí a zdaleka ne každý má nainstalovaný LO, Adobe Reader po nich požadovat mohu :-)). Pokud chceme diskutovat o tom, proč považuji za nutné mít jako výstup PDF formulář, tak doporučuji založit na to jiné vlákno.
Formuláře ve formátu MS je problém, sice všichni mají MS Office ale každá jinou verzi a různé verze přeformátují stránku jinak (občas to vyjde na jednu stránku, občas na dvě a to JE problém). LO jednak nemusí mít každý ale očekávám podobné problémy. Dalším požadavkem je aby vyplňující osoba mohla měnit pouze některé políčka (Office dokument sice lze zamknout ale jsou s tím problémy).
Co myslíte pod "přímým převodem"? Vytvořím dokument, zapnu lištu "Ovládací prvky formuláře", nakreslím si políčka. Soubor, Exportovat do PDF, zde zaškrtnu "Vytvořit PDF formulář" a uložím PDF. Zaškrtnout PDF/A-1a (to vloží všechny použité fonty) nelze, tento subformát nepodporuje formuláře. Jinou relevantní volbu tam bohužel nevidím :-(.
Předpokládám, že problém je s tím, že ve výsledném PDFku je z potřebného fontu jen podmnožina, t.j. že hledám nějaký trik, který donutí LO vložit do PDF celý font popř. alespoň dostatečně velký subset. Popř. použít pro políčka nějaký font, který je stoprocentně vždy k dispozici na všech PC - zkoušel jsem font "Helvetica" ale to nepomohlo.