Díky. Řešení dle Schinagl je skutečně jednoduché, nicméně celkem efektivní, jakkoli je to jen obejití problému a nikoli řešení. Použil jsem to, je to "dostatečné" :-), díky. Řešení pomocí přepsání makrem na začátku, na konci nebo průběžně je fajn, ale nezkoušel jsem - ale určitě to ještě vyzkouším, možná v jiných případech, kdy je potřeba vkládat řádky a podobné operace, které mohou rozhazovat nastavení vzorců (v tomto mém aktuálním dokumentu to za takovou práci nestojí.) (Mimochodem například funkci ctrl x/v jsem si už dávno zakázal - ta je pro chování odkazů ve vzorcích úplně katastrofální.) Ale nadefinoval jsem si ctrl+d = vlož bez formátů - to je praktické, nic to nerozhodí tedy ani podmíněný formát, bohužel je to jen obtížně přenositelné na jiné uživatele.
Téma nechám ještě otevřené, pokud by někdo znal odpověď na otázku přímo "zámek podmíněného formátu". Ostatně zjistil jsem, že by mi obecně vyhovovala existence něčeho jako "zámek formátu" zkrátka libovolná práce s dokumentem (hlavně vkládání z externích zdrojů) aniž bych měl strach že se pokazí nastavené formáty buněk.