Udělal jsem to do vzorového sešitu. Je to s možností spuštění z hlavní nabídky, kam jsem vytvořil klikačku Posuň Buňku.
Tato nabídka dává možnost spustit makra myší, ale také klávesami (Podtržená písmenka v názvech). To znamená, že když podrříte klávesu Alt + podtržené písmenko - makro se spustí.
1. Hlavní nabídka se aktivuje Alt+b nebo velké (B) - a otevře se podnabídka kde pokračujeme. V rozbalené nabídce jsou vypsány klávesové zkratky - ale ty s nabídkou (náhradou za myš) nesouvisí.
2. DoLeva = Alt + l nebo velké (L)
3. DoPrava = Alt + p nebo velké (P)
4. Dolů = Alt + d nebo velké (D)
5. Nahoru = Alt + n nebo velké (N)
To jsou základní klávesové zkratky - ovládíní maker z klávesnice (bez myši). To je jakýsi nostalgický systém z dob, kdy myš ani Windows neexistovaly. Takže například spuštění makra "Dolů" vyžaduje Alt + b....držíme Alt + d (Držíme Alt a postupně stiskneme b a pak d).
V rozbalené nabídce Posuň Buňku ale vidíme ještě zapsané jiné klávesové zkratky :
- DoLeva = Alt+Shift+Left (Alt+Shift + šipka doleva)
- DoPrava = Alt+Shift+Right (Alt+Shift + šipka doprava)
- Dolů = Alt+Shift+Down (Alt+Shift + šipka dolů)
- Nahoru = Alt+Shift+Up (Alt+Shift + šipka nahoru)
Tyhle klávesové zkratky fungují na jediné stisknutí (trojhmat). Takže to je duplicitní přiřazení kláves. Fungují oba typy klávesových zkratek a samozřejmě také nabídka ovládaná myší. Podobnně by se to mohlo udělat pomocí ikon - to dělám nerad, protože to vyžaduje nejlépe vlastní ikony a to je to, co mne nebaví :-(
Ještě detail : Když jsem Vám popisoval, že není třeba jiné makro, nežli to s jedním "krokem" do určitého směru, tak jsem si to nepředstavil správně a proto jsem Vám také napsal nesmysl.
Když se na tomtéž místě spustí stejné makro 2x za sebou pozice (obsah buňky) se vrátí do výchozího bodu (stav je jakoby bez změny). To mi nedošlo, ale má to snadné řešení :
Po prvním přesunu (například doprava) musíte skočit doprava kurzorem a teprve pak znovu spustit stejné makro "Doprava", nebo se ihned postavit do buňky vpravo a zadat makro "Vlevo" a pak hned makro "Vpravo".
Otestujte a uvidíte :
Soubor je tady : Posun buňky
PS : Makra chodí v jakémkoliv listu a buňce, pokud tato není u "nesprávného okraje". Tedy například když budete stát kurzorem v buňce A1, tak Vás to nepustí "DoLeva", ani "Nahoru". Můžete spustit jen "Doprava" a "Dolů".
Makra přesouvají i vzorce. Takže dejte pozor - může nastat chyba. To se může stát například když po přesunu bude ukazovat vzorec sám na sebe. Podobně by se to chovalo když byste to přesunul do vyhledávacího vektoru (vzorce typu LOOKUP, OFFSET ...) a podobně.
Editoval neutr (11. 10. 2014 10:27:02)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ