Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 9. 10. 2014 18:52:23

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Prosím o radu, jak posouvat vyplněnou buňku vždy o jedno pole nahoru/dolu/doleva/doprava klávesovou zkratkou nebo tlačítkem v liště. Aby se při tom automaticky posunuly všechny přeskočené buňky o jedno pole na opačnou stranu.

Děkuji předem za všechny konstruktivní nápady.

Editoval ataman7 (15. 10. 2014 21:45:48)

Offline

#2 10. 10. 2014 00:04:27

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Vyber buňku, buňky, řádek, ... Chyť ji myší stiskni alt a táhni. Až bude na mástě tak ji pusť.

Offline

#3 10. 10. 2014 07:46:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Požadujete dle všeho řešení makrem (jak píšete klávesovou zkratkou nebo tlačítkem v liště). To lze nahrát záznamníkem jako 4 různá makra.
     Problém může být s makry LO - zjistil jsem, že někdy z nějakého důvodu nahraná makra nefungují. Fungují ale bez problému v AOO. Problém by nemělo být ani přiřazení tlačítek makrům, nebo lépe kurzorovým klávesám s Ctrl(nebo něco takového).
     Pokud byste s tím potřeboval pomoct, uděláme to. Ale nahrát tato makra je zcela triviální. Vložíte prázdnou buňku do směru, vystříhnete, nebo zkopírujete tu přesouvanou a dáte do té nové prázdné buňky a následně musíte odstranit tu prázdnou (původní).

Editoval neutr (10. 10. 2014 07:53:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 10. 10. 2014 10:57:41

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Dobrý den, děkuji za odpovědi, psal jsem "klávesovou zkratkou nebo tlačítkem v liště", myší (s altem) to zvládám, ale je to jen nouzovka.
Makro jsem podle Vaší rady vytvořil, ale funguje jen na dané souřadnici (mezi dvěma buňkami), potřeboval bych docílit, aby fungovalo kdekoliv v dokumentu (když kliknu dvakrát na tlačítko, aby se posunula buňka o dvě nahoru atp.)

Offline

#5 10. 10. 2014 11:52:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Asi jste nahrál absolutní adresu buňky (makro funguje stále na stejném místě - na tom nahraném)?!
     Udělám Vám to, ale potvrďte, že chcete makro které když se spustí (kdekoliv v dokumentu - kde je kurzor) posune se o jednu buňku do určitého jednoho směru ze čtyř možných.
     Pokud byste chtěl také volbu o kolik se má buňka posunout, tak to musíte upřesnit. Není to velký problém.


PS
   Pokud byste chtěl opravdu jen o jednu, nebo 2, tak stačí makro ihned zopakovat. Postačí pak jen makro o jednu buňku. Když by to bylo s volbou, tak buď jen 2 různá makra, nebo provolba s dotazem "posun 1, nebo o dvě"? A to už je pak víc kroků, nebo 2x víc tlačítek(zkratek). Takže o jednu, nebo s volbou o libovolný počet buněk?

Editoval neutr (10. 10. 2014 12:02:52)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 10. 10. 2014 22:47:08

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Používám ten Libre Office, ale normálně to makro šlo, jen stále na stejném místě.
Pouze o jednu buňku, úplně nejjednodušeji, kliknu na to kdyžtak vícekrát. Jste velice laskavý.

Offline

#7 11. 10. 2014 09:28:58

Hades
Člen
Registrace: 1. 5. 2014
Příspěvků: 3

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

lp. napsal(a)

Vyber buňku, buňky, řádek, ... Chyť ji myší stiskni alt a táhni. Až bude na mástě tak ji pusť.

DD
jak vyberu buňku?
přesuny bloků buněk, sloupců a řádků OK, ale přesunout jednu buňku (obsah) se mi jaksi nedaří.
AOO 4.1.1
díky

Offline

#8 11. 10. 2014 10:01:57

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Udělal jsem to do vzorového sešitu. Je to s možností spuštění z hlavní nabídky, kam jsem vytvořil klikačku Posuň Buňku.
     Tato nabídka dává možnost spustit makra myší, ale také klávesami (Podtržená písmenka v názvech). To znamená, že když podrříte klávesu Alt + podtržené písmenko - makro se spustí.
1. Hlavní nabídka se aktivuje Alt+b nebo velké (B) - a otevře se podnabídka kde pokračujeme. V rozbalené nabídce jsou vypsány klávesové zkratky - ale ty s nabídkou (náhradou za myš) nesouvisí.
2. DoLeva = Alt + l nebo velké (L)
3. DoPrava = Alt + p nebo velké (P)
4. Dolů = Alt + d nebo velké (D)
5. Nahoru = Alt + n nebo velké (N)


     To jsou základní klávesové zkratky - ovládíní maker z klávesnice (bez myši). To je jakýsi nostalgický systém z dob, kdy myš ani Windows neexistovaly. Takže například spuštění makra "Dolů" vyžaduje Alt + b....držíme Alt + d (Držíme Alt a postupně stiskneme b a pak d).
     V rozbalené nabídce Posuň Buňku ale vidíme ještě zapsané jiné klávesové zkratky :
- DoLeva = Alt+Shift+Left (Alt+Shift + šipka doleva)
- DoPrava = Alt+Shift+Right (Alt+Shift + šipka doprava)
- Dolů = Alt+Shift+Down (Alt+Shift + šipka dolů)
- Nahoru = Alt+Shift+Up (Alt+Shift + šipka nahoru)
     Tyhle klávesové zkratky fungují na jediné stisknutí (trojhmat). Takže to je duplicitní přiřazení kláves. Fungují oba typy klávesových zkratek a samozřejmě také nabídka ovládaná myší. Podobnně by se to mohlo udělat pomocí ikon - to dělám nerad, protože to vyžaduje nejlépe vlastní ikony a to je to, co mne nebaví :-(


     Ještě detail : Když jsem Vám popisoval, že není třeba jiné makro, nežli to s jedním "krokem" do určitého směru, tak jsem si to nepředstavil správně a proto jsem Vám také napsal nesmysl.
    Když se na tomtéž místě spustí stejné makro 2x za sebou pozice (obsah buňky) se vrátí do výchozího bodu (stav je jakoby bez změny). To mi nedošlo, ale má to snadné řešení :
    Po prvním přesunu (například doprava) musíte skočit doprava kurzorem a teprve pak znovu spustit stejné makro "Doprava", nebo se ihned postavit do buňky vpravo a zadat makro "Vlevo" a pak hned makro "Vpravo".
    Otestujte a uvidíte :


    Soubor je tady : Posun buňky


PS : Makra chodí v jakémkoliv listu a buňce, pokud tato není u "nesprávného okraje". Tedy například když budete stát kurzorem v buňce A1, tak Vás to nepustí "DoLeva", ani "Nahoru". Můžete spustit jen "Doprava" a "Dolů".
    Makra přesouvají i vzorce. Takže dejte pozor - může nastat chyba. To se může stát například když po přesunu bude ukazovat vzorec sám na sebe. Podobně by se to chovalo když byste to přesunul do vyhledávacího vektoru (vzorce typu LOOKUP, OFFSET ...) a podobně.

Editoval neutr (11. 10. 2014 10:27:02)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 12. 10. 2014 12:03:17

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Fíha, to teda koukám. To muselo dát spoustu práce.
Jal jsem se to hned otestovat s následujícími výsledky:

- klávesové zkratky alt+shift+kurzor nefungují
- po posunutí není označena buňka, kterou posouvám (chtěl bych posunovat i vícekrát)
- díval jsem se na ikonky a daly by se použít ikonky s šipkami nahoru dolu doleva doprava, které všechny jsou v LO nativně
- jinak perfektní

Offline

#10 12. 10. 2014 13:04:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Klávesové zkratky alt+shift+kurzor musíte ve svém systému nastavit. To se dělá NÁSTOJE > PŘIZPŮSOBIT > karta KLÁVESNICE > v okénku KATEGORIE vybrat MAKRA LIBRE OFFICE > rozkliknout makra sešitu (posun bunky - je to úplně dole) > vybrat makro a z okénka KLÁVESOVÉ ZKRATKY vybrat příslušnou zkratku. Jakomile máte správně vybráno stiskněte tlačítko ZMĚNIT. V okénku KLÁVESY se objeví vybraná zkratka na úrovni přiřazeného makra.
     Klikačky z hlavní nabídky jdou navolit jen pro sešit a fungují pod cizím systémem, ale klávesové zkratky ne. Ty si musíte navolit sám. Problém je v tom, že cizí klávesové zkratky mohou přepisovat Vaše původní. "Nostalgické" klávesové ovládání je zapsáno v sešitě a drží i v cizím systému. Proto jsem udělal obojí, ale zapoměl jsem připsat, že je musíte navolit sám.


     Že by se měla přesouvaná buňka označit je požadavek, který je vyjádřen až zde v posledním Vašem příspěvku. Vím, že se ztrácí orientace. Nemohl jsem ale dovodit, zda obarvit jen buňku, nebo celou původní cestu. Například poslední krok modře a všechny předcházející zeleně, nebo žlutě.
     Ale bez problémů si ji můžete obarvit - například na žluto ještě před prvním posunutím. Barva jde s buňkou. Když se podíváte na paletu tak tam se i po vypnutí a restartu drží poslední použitá barva. Stačí 1 klik a je po problému. V nejhorším případě by se musela barva navolit.
     Já to můžu obarvit snadno, ale co když budete hýbat různými buňkami a chtěl byste na každé jinou barvu? Stejně byste asi nakonec chtěl tuto buňku odbarvit - a to už půjde jen ručně. Makrem by se musel odbarvit celý list, nebo posuny protokolovat a to je dost pracné a celkem zbytečné.


     Jestli chcete ještě i panel ikon, tak Vám to udělám, ale postup je podobný jako pro přiřazení klávesových zkratek. NÁSTOJE > PŘIZPŮSOBIT > karta NÁSTROJOVÉ LIŠTY > v okénku VYBRAT KAM JE CHCETE PŘIDAT (na jakou lištu), nebo si vytvoříte lištu vlastní. Je to také v nápovědě. Myslím ale že to byla z Vaší strany jen poznámka k ikonám a ne požadavek :-)

Editoval neutr (12. 10. 2014 13:19:59)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 12. 10. 2014 22:57:21

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Paráda, zkratky už jsou OK,
úplně si nejsem jist, jestli si rozumíme s tím označením:
"po posunutí není označena buňka, kterou posouvám (chtěl bych posunovat i vícekrát)"
tím jsem nemyslel barevné podbarvení buňky, ale to, že když dám klávesovou zkratku (šestkrát doprava), tak aby se mi posunula výchozí buňka o šest sloupců doleva (aby se posouval vždy výchozí obsah, pokud neoznačím myší novou buňku)
Panel ikon v žádném případě nedělejte, už tak toho děláte až až. Měl bych to zvládnout.

Offline

#12 13. 10. 2014 07:01:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Ano už asi rozumím. Chcete aby se kurzor držel přesouvané buňky. Znamená to, že posouvaná buňka bude "vymodřena"? Nebo stačí jen posunout "rámeček" kurzoru bez "vymodření"? Raději mi potvrďte variantu.

Editoval neutr (13. 10. 2014 07:07:17)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 14. 10. 2014 12:07:51

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

vymodření vůbec není důležité, jen aby bylo funkční přesouvání obsahu buňky třeba o 3 doprava na 3x aplikování klávesové zkratky (bez dalšího)

Offline

#14 14. 10. 2014 13:51:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 14. 10. 2014 22:55:56

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Hades napsal(a)

jak vyberu buňku?
přesuny bloků buněk, sloupců a řádků OK, ale přesunout jednu buňku (obsah) se mi jaksi nedaří.
AOO 4.1.1
díky


Vyber myší buňku, drž levé tlačítko, popotáhni někam mimo a vrať zpět.

Offline

#16 15. 10. 2014 21:44:02

ataman7
Člen
Registrace: 13. 12. 2009
Příspěvků: 32

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

Oh yeah, mistr Neutr to dokázal! Děkuji moc, klobouk dolů.

> Ip. - nemám problém přesouvat buňky drag&drop. Chtěl jsem přesně to, co dokázal tady kolega a za což mu vzdávám respekt.

Offline

#17 26. 10. 2014 12:49:29

Hades
Člen
Registrace: 1. 5. 2014
Příspěvků: 3

Re: Přesouvání buňky s obsahem klávesovou zkratkou 100% VYŘEŠENO

lp. napsal(a)
Hades napsal(a)

jak vyberu buňku?
přesuny bloků buněk, sloupců a řádků OK, ale přesunout jednu buňku (obsah) se mi jaksi nedaří.
AOO 4.1.1
díky


Vyber myší buňku, drž levé tlačítko, popotáhni někam mimo a vrať zpět.

jo tak tohle je dobrý... Dík za nakopnutí...

Ale stačilo stisknout Shift a klepnout na buňku. Pak lze Drag & Drop ...

Editoval Hades (26. 10. 2014 12:50:44)

Offline

Zápatí