Tohle není dobře popsaný problém.
1. mám problémeček s vytištěním tabulky: - Dotaz na tisk vloženého objektu.
2. Dokument odt- záhlaví, zápatí (protože v calcu to neumím) a v něm tabulku calc. - co neumíte? Záhlaví a zápatí při tisku tabulky Calc? To tam ale jde nastavit, nebo obejít.
3. Tabulka je ale větší (někdy) než stránka writeru a vytisnkout lze pouze viditelné buňky. - Jde o ohraničení prázdných buněk? Nebo máte také buňky neviditelné - tedy skryté originál v Calcu? A nebo se Vám jedná o tisk mřížky obecně (aby bylo poznat, že to je tabulka)?
4. Nedokázal jsem přes to projít ani horem, ani spodem. - Tohle dává smysl jen v určitém dost speciálním případě.
Předně jde asi o to vytištění vložené tabulky ve Writer. Podle dotazu z bodu '1.' je to ale ve Writer jen proto, že Writer má záhlaví a zápatí (kam lze vkládat speciální pole jako je číslo stránky ap?). - To se dá nastavit, nebo velice snadno nasimulovat, takže jako důvod je to divné.
Pokud jde jen o to, rozeznat jednotlivé buňky tak to je možné řešit vícero způsoby. Například v originál zdroji (Calc) buňky barevně ohraničit rámečky. Po překopírování (exportu) jsou buňky vidět i ve Writer(u). Jiný způsob je udělat (zese v Calcu) například barevnou 'šachovnici' která bude také ve Writer(u) vidět (tohle je často řešením v HTML). Jako poslední možnost bych uvedl podmíněný formát prázdných buněk. Buď rámečky, nebo i s pozadím ap. Faktem je, že pravidelné rámečky, nebo šachovnice jsou asi lepším (hezčím) řešením.
V dotazu je ale určitá a dost nezřetelná narážka : Tabulka je ale větší (někdy) než stránka writeru a vytisnkout lze pouze viditelné buňky. Nedokázal jsem přes to projít ani horem, ani spodem..
Z toho usuzuji, že vložená data ignorují formát stránky a 'rostou' přes záhlaví i zápatí. Tohle mělo být lépe popsáno. Problém buněk je také popsán nedostatečně, ale tohle lze jen obtížně fabulovat, zatímco problém buněk lze dovodit.
Takže pokud jde o to, že vložená data z Calcu rostou přes záhlaví a zápatí máme zhruba 3 možnosti řešení. Ta jsou ale dost odlišná a mají i více variant :
A : - Vložíme do Writeru Calc jako OLE objekt. Velikost můžeme upravit podle libosti a takto vložený
Calc lze pomocí listů přepínat, respektive procházet pomocí posuvníků.
B : - Vkládat jako obrázek - nejlépe nepřímo. Ten pak upravovat ve smyslu velikosti. Tento postup je vhodnější například pokud budete odesílat soubor poštou a OLE by nefungovalo - nanejvýš jako odkaz.
C : - Upravit formát stránky.
Pokud budete vkládat jako OLE, můžete zvolit spojení k odstavci a upravit například podle výšky. Tím se tabulka proporciálně zmenší. Podobně lze totéž udělat s šířkou.
Doporučil bych vložit tabulky do samostatných listů (jiné dokumenty Writer), tam je upravit ap, a následně je tagovat jako SEKCE dokumentu finálního. Po dopilování lze sekce rozpojit a tím se vše stane součástí dokumentu, který už žádné odkazy nepoužívá (vše je embedding).
Lze tak například rozdělit tabulky podle stránek, nebo je podle potřeby zmenšit - prostě napasovat podle potřeby.
Jinou metodou je naformátovat stránku Writer. Například na šířku. Ovšem lze také zadat mnohem větší formát, nežli A4. Takže například na formát A0 s toho vejde......Ovšem pro tisk to není nejlepší způsob. Já jsem to používal pro export velkých tabulek do PDF.
Při testování řešení Vašeho problému na nejnovějším LO jsem zjistil určitou nekorektnost při volání OLE (zlobí zřejmě rozdílnost mezi obecnějším DDE a OLE). Ještě to budu testovat jako chybu. Právě proto bych doporučil otestovat vše také v AOO.
Editoval neutr (2. 9. 2014 06:33:33)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ