Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 9. 2014 19:28:52

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Dobrý den,
mám problémeček s vytištěním tabulky:
Dokument odt- záhlaví, zápatí (protože v calcu to neumím) a v něm tabulku calc. Tabulka je ale větší (někdy) než stránka writeru a vytisnkout lze pouze viditelné buňky. Nedokázal jsem přes to projít ani horem, ani spodem. Prosím o radu.

Editoval luka7 (2. 9. 2014 19:51:53)

Offline

#2 2. 9. 2014 06:19:21

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

záhlaví a zápatí se v calcu nastavuje ve formátu stránky (formát - stránka: záložky záhlaví / zápatí)

Offline

#3 2. 9. 2014 06:27:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Tohle není dobře popsaný problém.
1. mám problémeček s vytištěním tabulky: - Dotaz na tisk vloženého objektu.
2. Dokument odt- záhlaví, zápatí (protože v calcu to neumím) a v něm tabulku calc. - co neumíte? Záhlaví a zápatí při tisku tabulky Calc? To tam ale jde nastavit, nebo obejít.
3. Tabulka je ale větší (někdy) než stránka writeru a vytisnkout lze pouze viditelné buňky. - Jde o ohraničení prázdných buněk? Nebo máte také buňky neviditelné - tedy skryté originál v Calcu? A nebo se Vám jedná o tisk mřížky obecně (aby bylo poznat, že to je tabulka)?
4. Nedokázal jsem přes to projít ani horem, ani spodem. - Tohle dává smysl jen v určitém dost speciálním případě.


     Předně jde asi o to vytištění vložené tabulky ve Writer. Podle dotazu z bodu '1.' je to ale ve Writer jen proto, že Writer má záhlaví a zápatí (kam lze vkládat speciální pole jako je číslo stránky ap?). - To se dá nastavit, nebo velice snadno nasimulovat, takže jako důvod je to divné.
     Pokud jde jen o to, rozeznat jednotlivé buňky tak to je možné řešit vícero způsoby. Například v originál zdroji (Calc) buňky barevně ohraničit rámečky. Po překopírování (exportu) jsou buňky vidět i ve Writer(u). Jiný způsob je udělat (zese v Calcu) například barevnou 'šachovnici' která bude také ve Writer(u) vidět (tohle je často řešením v HTML). Jako poslední možnost bych uvedl podmíněný formát prázdných buněk. Buď rámečky, nebo i s pozadím ap. Faktem je, že pravidelné rámečky, nebo šachovnice jsou asi lepším (hezčím) řešením.


     V dotazu je ale určitá a dost nezřetelná narážka : Tabulka je ale větší (někdy) než stránka writeru a vytisnkout lze pouze viditelné buňky. Nedokázal jsem přes to projít ani horem, ani spodem..
     Z toho usuzuji, že vložená data ignorují formát stránky a 'rostou' přes záhlaví i zápatí. Tohle mělo být lépe popsáno. Problém buněk je také popsán nedostatečně, ale tohle lze jen obtížně fabulovat, zatímco problém buněk lze dovodit.


     Takže pokud jde o to, že vložená data z Calcu rostou přes záhlaví a zápatí máme zhruba 3 možnosti řešení. Ta jsou ale dost odlišná a mají i více variant :
A : - Vložíme do Writeru Calc jako OLE objekt. Velikost můžeme upravit podle libosti a takto vložený
Calc lze pomocí listů přepínat, respektive procházet pomocí posuvníků.
B : - Vkládat jako obrázek - nejlépe nepřímo. Ten pak upravovat ve smyslu velikosti. Tento postup je vhodnější například pokud budete odesílat soubor poštou a OLE by nefungovalo - nanejvýš jako odkaz.
C : - Upravit formát stránky.


     Pokud budete vkládat jako OLE, můžete zvolit spojení k odstavci a upravit například podle výšky. Tím se tabulka proporciálně zmenší. Podobně lze totéž udělat s šířkou.
     Doporučil bych vložit tabulky do samostatných listů (jiné dokumenty Writer), tam je upravit ap, a následně je tagovat jako SEKCE dokumentu finálního. Po dopilování lze sekce rozpojit a tím se vše stane součástí dokumentu, který už žádné odkazy nepoužívá (vše je embedding).
     Lze tak například rozdělit tabulky podle stránek, nebo je podle potřeby zmenšit - prostě napasovat podle potřeby.
     Jinou metodou je naformátovat stránku Writer. Například na šířku. Ovšem lze také zadat mnohem větší formát, nežli A4. Takže například na formát A0 s toho vejde......Ovšem pro tisk to není nejlepší způsob. Já jsem to používal pro export velkých tabulek do PDF.


     Při testování řešení Vašeho problému na nejnovějším LO jsem zjistil určitou nekorektnost při volání OLE (zlobí zřejmě rozdílnost mezi obecnějším DDE a OLE). Ještě to budu testovat jako chybu. Právě proto bych doporučil otestovat vše také v AOO.

Editoval neutr (2. 9. 2014 06:33:33)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 2. 9. 2014 10:42:58

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Já vím, že se dá nastavit záhlaví i zápatí, jenže když to dělám ve writeru "přímou editací" na stránce- je to sranda. V calcu musím neustále do formáru stránky a to je horší. Úplně jsem ale pohořel na pokusu přizpůsobit obrázek v záhlaví stránce. Nepovedlo se mi jej "natáhnout" o cca centimetr tak, aby překrýval celou stránku (bez okrajů). A když změním velikost v GIMPU, celé se mi to rozhodí, z obrázku je vidět jen kousek uvězněný v původním prostoru.

Jinak nejde o mřížku, ale o výpočty. Z databáze vyexportuji dokument do csv (objednávka, nabídka, faktura...). Ten načtu, vytvořím content.xml, dodám do složky s ostatními soubory, pomocí 7-zip zabalím a spustím. Udělat to pro calc je jednodušší, ale to záhlaví mi neprošlo. Proto jsem to dal do writeru. Jenže při překročení stránky mám zase smůlu.
Celé to provádím proto, že v našem IS není možnost upravit dokumenty, ale pouze vytisknout sestavy již vytvořené. A to je chyba.

Offline

#5 2. 9. 2014 11:27:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Zase tomu nějak nerozumím. Potřebujete vložit obrázek do tiskové strany z Calcu? nebo se jedná opět o nejakou kompilaci Writer - Calc?
     Nevím přesně co tím obrázkem myslíte - celé pozadí nebo jen hlavičku jako logo? Ono se jedná o to, zda ho máte jako pozadí stránky, nebo jen vlepený do listu (Calc, Writer).
     Možná pomůže udělat klasickou editací vzor (z Calcu) a ten pak zpětně rozebrat jako ZIP. Tam se správné nastavení pozadí musí nějak projevit stejně jako složka s výpočty.
     Přizpůsobení fyzického tiskového výstupu na velikost stránky by neměl být problém a je tak jedno jak se to nafukuje.


     Testoval jste šablony s pozadím nebo s logem? A co to je proboha za stupidní 'IS' systém? Že by nějaký Windows sh.. který neumožní instalaci LO (AOO) na lokální disk? Pokud máte jen terminální periferie (monitor, myš a klávesnici) tak jsou takové postupy zřejmě záměrně znemožněny, nebo správce sítě neumí nastavit rozšířené přístupy. A jen tak mimochodem v čem se dělají ta originál data z databáze? Takhle systematizované jsou jen asi banky a pošty - ale ne firma, která provádí běžné účetní operace.

Editoval neutr (2. 9. 2014 11:29:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 2. 9. 2014 13:16:32

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Špatně jsem se vyjádřil- první odstavec je vysvětlení toho, proč nemám dokument jen v calcu, ale calc ve writeru- kvůli obrázku v záhlaví.
Druhý odstavec - nepotřebuji mřížku, potřebuji výpočty v tabulce, ale tabulku neumím vytisknout.
A třetí- náš informační systém (velmi starý) není schopen upravovat dokumenty(objednávky, faktury...)- má pouze tiskové sestavy (nevyhovující) a ty nemohu nijak editovat. Jinak sedím u PC a mám nainstaolvané OO.

Editoval luka7 (2. 9. 2014 13:17:31)

Offline

#7 2. 9. 2014 14:39:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

V tom vidím problém. Řešením je zřejmě jenom export tabulky do obrázkového formátu. Tam lze totíž dodrřet rozměrové parametry i když to asi znamená ruční úpravy, nebo makro (zalamování řádků s dlouhým textem) a zachovat konstantní šířku - cca 180 - 190 mm.
     Obrázek pak potřebuje 100% průhlednosti pozadí (pokud se překrývá tabulka s logem firmy ap). V důsledku bych to viděl na práci v DRAW kde se slepí obrázek pozadí a obrázek tabulky.
     Stejně vždy nějakou úpravu musíte udělat - například zpracování databáze. Pří tom je otázkou zda by nešlo upravit přímo databázi na pevný rozměr. To je ale otázka kde a čím se to generuje.
     Pokud děláte úpravy v Calcu tak postačuje nastavit správnou šířku sloupců (pevnou) a povolit zalamování řádků (buněk). Tohle dáte do schránky beze všeho vlepíte do Draw. (K úpravám obrázků používám IrfanView ale v rímci OpenOffice postačuje Draw).
     Místo takovéto hektické editace lze udělat makro které pracuje s DrawPage - podobně se řešilo orámování QR kódu. Takže zase bych doporučil udělat si obrázek celé strany A4 s logem a ten dát do Calcu. Na to nalepit nejlépe makrem obrázek tabulky i když by měl fungovat obrázek na pozadí který tabulka normálně překrývá. Pomocí klasického definování tiskové oblasti pak "vytisknout". Možná do souboru a pak klasicky HW tiskárnou.


     Stejně to ale vidím tak, že musíte vše dělat sám. Ti ostatní jen tisknou to co Vy uděláte. Spíš to vidím na archivaci, kterou snad někdy někdo bude kontrolovat. Aktuálně to snadno vytisknete sám a založíte. Pomalu by se mi chtělo napsat, abyste to ukládal v PDF - jenže Váš 'IS' asi PDF nespolkne. A Další věc :
     Nešlo by to celé postavit pro Base? Tedy to je standard kterým by se firma měla zabývat v prvé řadě zejména když už má data uložená jako databázi. Stačí udělat typickou sestavu. Vše je přizpůsobené právě takovému postupu jaký popisujete - včetně podkladov=ho obrázku.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 2. 9. 2014 19:51:29

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Takže, pokud to chápu, vytisknout calc tabulku vloženou ve writeru na dvou stranách nejde.
Úpravy v databázi nejsou reálné a operaci s draw bych opravdu musel dělat já- a to nebudu.
   Aktuálně celý proces importu, překopání až po finální spuštění calcu ovládá makro (bavilo mě to psát)- trvá to cca 10 vteřin a dělají to všichni zaměstnanci. Jen jsem chtěl, aby dokument vypadal líp.
Použít base není možné- přístup pro 10 lidí, několik tisíc zákazníků (aktivní i neaktivní) a pár tisíc skladových karet není v mých silách...
Ten IS je docela fain, jediné co mi vadí, jsou právě ty tvrdé tiskové sestavy, bez možnosti ovlivnění toho, co vyleze z tiskárny.
Neva. Vrátím se zpět pouze ke calcu a záhlaví holt bude končit o chvíli dřív než text pod ním.
Děkuji a značím jako vyřešené.

Editoval luka7 (2. 9. 2014 19:53:03)

Offline

#9 3. 9. 2014 06:16:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

Stejně to nějak nechápu. Otestoval jsem Calc na tisk s pozadím a jde to normálně tak jako ve Writer(u), i když LO trošku zlobí.
     Nastavení FORMÁT > STRÁNKA > karta POZADÍ (jako obrázek), dále nastavíte na kartě STRÁNKA okraje a na kartě LIST uspořádání a měřítko.


     LO zlobí v tom smyslu, že obrázek se zobrazuje jenom v těch buňkách kde něco je. Takže jsem tam dal do všech buněk sloupce 'A' vzorec s výsledkem nula respektive do A1 - IF(A1="";"";""). To stačilo a celá stránka podkladového obrázku se zobrazila. Totéž jsem udělal pro poslední sloupec tiskové stránky a pro všechny definované tiskové strany podle karty LIST.
     Ovšem ten podklad je pro všechny stránky stejný, což se nemusí vždy hodit. Takže jsem otestoval také obyčejné (jednorázové) vložení obrázku a to funguje dokonce bez problému.


     Postup: VLOŽIT > OBRÁZEK (ze souboru). Následně klepnout na objekt obrázku a v kontextovém menu vybrat USPOŘÁDAT > NA POZADÍ (poslední nabídka pod čarou). Ihned vyskočí mřížka přes obrázek a je hotovo. (Zrušit se to dá jen jako vymazání objektu - nedá se to jinak zachytit - to je právě trik pozadí.)
     Takže oba tyto 'triky' lze dobře zkombinovat. Udělat všem stránkám stejné pozadí a první stránce dát přes toto pozadí ještě hlavičkový obrázek.
     Proto bych doporučil udělat šablonu firemních dopisů - v Calcu a je po starostech. Nevím o lepší možnosti, ale šlo by udělat makro, kterým se tam pozadí nakopne. Je to ale zbytečné - od toho existují šablony.

Editoval neutr (3. 9. 2014 06:18:09)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 9. 9. 2014 13:06:47

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Tisk tabulky calc ve writeru Vyřešeno

neutr napsal(a)

LO zlobí v tom smyslu, že obrázek se zobrazuje jenom v těch buňkách kde něco je.

AOO 4.01 se chová stejně. Je fakt, že vložení obrázku a jeho "upozadění" je lepší- hezký trik.

Offline

Zápatí