Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 11. 2013 07:16:34

Fantasyk
Člen
Registrace: 17. 11. 2009
Příspěvků: 9

Problem s instalaci či načtením JRE

Dobrý den,
prosím vás, mohl by jste mi někdo poradit s instalací JRE ? Nainstaloval jsem JRE 1.7.45 aji jiné verze a pořád mi to píše...
LibreOffice vyžaduje pro vykonání této úlohy běhové prostředí Javy (JRE). Zvolené běhové prostředí je vadné. Zvolte jinou verzi, nebo nainstalujte nové běhové prostředí a vyberte jej v nabídce Nástroje - Možnosti... - LibreOffice - Java.
Děkuji Fantasyk

Offline

#2 16. 11. 2013 08:53:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,949

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

To co popisujete se někdy stává. Bylo to například v AOO s Javou verze 5 (1.0.7..) V Libre je to jinak. Když v tom dialogu možnosti > LibreOffice > pokročilé vysvítíte všechny Javy co tam máte (chvíli to trvá než se načtou), tak si vyberete tu, která chybu nehlásí.
- To, že nejsou knihovny ještě načteny poznáte podle toho, že z dialogu "pokročilé" nemůžete vyskočit. Teprve až se načtou uvidíte, jestli se Vám zobrazoly všechny Vámi nainstalované. Ono je někdy potřeba zadat adresář. Mně bez problémů chodí Java 1.6.0_30 a také 1.7.0_45. Mám v tom okénku celkem 5 různých verzí Javy a mohu přepínat.
- Většina věcí Javu nepotřebuje. Tedy například databáze by bez toho asi nechodila, protože HSQL je postavená na Javě. Můžete ale použít databáze :
textový soubor, Microsoft Access nebo Microsoft Access 2007, LDAP, ADO,  Oracle, nebo MySQL.
- Některá makra také vyžadují Javu, zejména pokud jsou z rozšíření, které se o Javu opírá. Ale obecně makra v Basic chodí bez Javy. Java je potřeba opravdu jen výjímečně.
- Je možná otázkou, zda správně hledáte Javu na domovské stránce. Je tam plno různých aplikací. Hledet musíte JRE nejlépe samostatně, protože bývá součástí také jiných aplikací a to Vám Libre asi nenajde.

Editoval neutr (16. 11. 2013 08:59:54)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 30. 3. 2014 22:42:28

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 191

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Dobrý den,
připojuji se k tomuto tématu, protože mám stejný problém. Účetní systém ABRA exportuje některé výkazy buďto do Excelu nebo OO/LO. Excel zatím nepoužíváme a rád bych zůstal u LO. Jenže ouha. V LO výkazy nefungují.
Nelze zjistit jednoduše proč, LO nic nehlásí pouze nejsou výkazy vypočítané.
JRE mám nainstalované (1.8) a vybrané v LO, nicméně pokud se pokouším zjistit proč výkaz nefunguje, otevřu ho jako formulář pro úpravy a pokouším se otevřít makro, předtím, než se otevře (pak se otevře ) LO nahlásí "LibreOffice potřebuje pro vykonání této úlohy ..JRE... Zvolené běhové prostředí je vadné...".
LO jeden na Win7 64bit; JRA 1.8; LO 4.1.3.2.

Nedokážete mi někdo poradit jak problém odstranit?
Děkuji.

Offline

#4 31. 3. 2014 05:15:06

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,949

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Nedávno jsem instaloval LO 4.2.2 na Win 8.1 - 64bitů a když jsem chtěl stáhnout jre, tak mi portál Javy nabídl jen jednu verzi - nebyla to Java s označením které je běžné pro 32 bitů (název 3 písmena - ale už nevím jaká :-).
     Ale s Javou mám problémy i doma na 32 bitů (XP). Když spouštím makro ze systémové nabídky dostávám hlášku, že jre je vadné. Nicméně po odkliknutí vše funguje. Podobně když makro spustím například přes tlačítko - nic se neděje, makro běží a žádnou hlášku nedává.
     Já jsem už dlouho žádná makra z Excelu netestoval, ale pokud vím, tak je OOo (AOO i LO) pouze "trpí" s tím, že je neodmítají, ale kód neakceprují. Ignorují ho jako poznámky. Lo má sice podle zpráv umět pracovat s některými VBA makry, ale zřejmě zatím jen s Access2Base, což jsou deklaračně podobné záležitosti s Excelem - ale není to plná akceptace, ani úplná. Netestoval jsem to (nemám ani čas ani chuť), ale mám dojem že jsou to jen přístupy k databázi - což usuzuji jen podle názvu. Běžně se například užívá označení P2P, nebo v jiné souvislosti B2G. Ta dvojka je zkratka pro anglické "TO", takže si to vysvětluji jako "Access To Base". Z toho se asi nedá dovodit úplná funkčnost VBA kódu v LO. Půjde asi jen o SQL a volání ovládacích prvků.


     Takže můj result, ač ne zcela fungovaný a možná ani věcně správný : Zřejmě musíte makra přepsat do našeho Basicu. Je také možné, že po importu se z čísel stal "text", a vy ho musíte přeformátovat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 31. 3. 2014 08:23:56

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 191

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Díky za odpověď. Jen upřesňuji, že výkazy jsou psány nativně pro OO/LO a nejedná se tedy o import z excelu.

Offline

#6 31. 3. 2014 08:49:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,949

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Také se jedná o to v jaké verzi OOo to ABRA vypouští. Já mám dojem, že LO novější verze už nepodporují ODF verze 1.x.x. Možná by pomohlo pokusit se to otevřít v AOO.
     Také by to chtělo sem asi postnout ukázku. Je pravděpodobné, že v tom exportu také žádná makra ani nejsou, a vy musíte doinstalovat nějaké rozšíření, nebo knihovnu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí