Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 11. 2013 07:16:34

Fantasyk
Člen
Registrace: 17. 11. 2009
Příspěvků: 9

Problem s instalaci či načtením JRE

Dobrý den,
prosím vás, mohl by jste mi někdo poradit s instalací JRE ? Nainstaloval jsem JRE 1.7.45 aji jiné verze a pořád mi to píše...
LibreOffice vyžaduje pro vykonání této úlohy běhové prostředí Javy (JRE). Zvolené běhové prostředí je vadné. Zvolte jinou verzi, nebo nainstalujte nové běhové prostředí a vyberte jej v nabídce Nástroje - Možnosti... - LibreOffice - Java.
Děkuji Fantasyk

Offline

#2 16. 11. 2013 08:53:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,967

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

To co popisujete se někdy stává. Bylo to například v AOO s Javou verze 5 (1.0.7..) V Libre je to jinak. Když v tom dialogu možnosti > LibreOffice > pokročilé vysvítíte všechny Javy co tam máte (chvíli to trvá než se načtou), tak si vyberete tu, která chybu nehlásí.
- To, že nejsou knihovny ještě načteny poznáte podle toho, že z dialogu "pokročilé" nemůžete vyskočit. Teprve až se načtou uvidíte, jestli se Vám zobrazoly všechny Vámi nainstalované. Ono je někdy potřeba zadat adresář. Mně bez problémů chodí Java 1.6.0_30 a také 1.7.0_45. Mám v tom okénku celkem 5 různých verzí Javy a mohu přepínat.
- Většina věcí Javu nepotřebuje. Tedy například databáze by bez toho asi nechodila, protože HSQL je postavená na Javě. Můžete ale použít databáze :
textový soubor, Microsoft Access nebo Microsoft Access 2007, LDAP, ADO,  Oracle, nebo MySQL.
- Některá makra také vyžadují Javu, zejména pokud jsou z rozšíření, které se o Javu opírá. Ale obecně makra v Basic chodí bez Javy. Java je potřeba opravdu jen výjímečně.
- Je možná otázkou, zda správně hledáte Javu na domovské stránce. Je tam plno různých aplikací. Hledet musíte JRE nejlépe samostatně, protože bývá součástí také jiných aplikací a to Vám Libre asi nenajde.

Editoval neutr (16. 11. 2013 08:59:54)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 30. 3. 2014 22:42:28

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 191

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Dobrý den,
připojuji se k tomuto tématu, protože mám stejný problém. Účetní systém ABRA exportuje některé výkazy buďto do Excelu nebo OO/LO. Excel zatím nepoužíváme a rád bych zůstal u LO. Jenže ouha. V LO výkazy nefungují.
Nelze zjistit jednoduše proč, LO nic nehlásí pouze nejsou výkazy vypočítané.
JRE mám nainstalované (1.8) a vybrané v LO, nicméně pokud se pokouším zjistit proč výkaz nefunguje, otevřu ho jako formulář pro úpravy a pokouším se otevřít makro, předtím, než se otevře (pak se otevře ) LO nahlásí "LibreOffice potřebuje pro vykonání této úlohy ..JRE... Zvolené běhové prostředí je vadné...".
LO jeden na Win7 64bit; JRA 1.8; LO 4.1.3.2.

Nedokážete mi někdo poradit jak problém odstranit?
Děkuji.

Offline

#4 31. 3. 2014 05:15:06

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,967

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Nedávno jsem instaloval LO 4.2.2 na Win 8.1 - 64bitů a když jsem chtěl stáhnout jre, tak mi portál Javy nabídl jen jednu verzi - nebyla to Java s označením které je běžné pro 32 bitů (název 3 písmena - ale už nevím jaká :-).
     Ale s Javou mám problémy i doma na 32 bitů (XP). Když spouštím makro ze systémové nabídky dostávám hlášku, že jre je vadné. Nicméně po odkliknutí vše funguje. Podobně když makro spustím například přes tlačítko - nic se neděje, makro běží a žádnou hlášku nedává.
     Já jsem už dlouho žádná makra z Excelu netestoval, ale pokud vím, tak je OOo (AOO i LO) pouze "trpí" s tím, že je neodmítají, ale kód neakceprují. Ignorují ho jako poznámky. Lo má sice podle zpráv umět pracovat s některými VBA makry, ale zřejmě zatím jen s Access2Base, což jsou deklaračně podobné záležitosti s Excelem - ale není to plná akceptace, ani úplná. Netestoval jsem to (nemám ani čas ani chuť), ale mám dojem že jsou to jen přístupy k databázi - což usuzuji jen podle názvu. Běžně se například užívá označení P2P, nebo v jiné souvislosti B2G. Ta dvojka je zkratka pro anglické "TO", takže si to vysvětluji jako "Access To Base". Z toho se asi nedá dovodit úplná funkčnost VBA kódu v LO. Půjde asi jen o SQL a volání ovládacích prvků.


     Takže můj result, ač ne zcela fungovaný a možná ani věcně správný : Zřejmě musíte makra přepsat do našeho Basicu. Je také možné, že po importu se z čísel stal "text", a vy ho musíte přeformátovat.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 31. 3. 2014 08:23:56

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 191

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Díky za odpověď. Jen upřesňuji, že výkazy jsou psány nativně pro OO/LO a nejedná se tedy o import z excelu.

Offline

#6 31. 3. 2014 08:49:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,967

Re: Problem s instalaci či načtením JRE

Také se jedná o to v jaké verzi OOo to ABRA vypouští. Já mám dojem, že LO novější verze už nepodporují ODF verze 1.x.x. Možná by pomohlo pokusit se to otevřít v AOO.
     Také by to chtělo sem asi postnout ukázku. Je pravděpodobné, že v tom exportu také žádná makra ani nejsou, a vy musíte doinstalovat nějaké rozšíření, nebo knihovnu.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí