On ten Váš dotaz vyzněl původně jinak. Tedy jako Pokyho citace "Používám často některé funkce (např. průměr) v Calcu. Uvítal bych možnost tuto funkci (vybrané funkce...) zobrazit jako tlačítko do (nově vytvořeného) panelu, abych nemusel pořád mačkat "funkce-rolovat myší nahoru-naposledy použitá-average-ok."
- Proto jsem se domníval, že hledáte řešení pomocí panelu ikon, kde bude tlačítko například "průměr". Lze tak obejít veškeré volby z nabídky vložit vzorec. Ta cesta kterou uvádíte naposled umožňuje zkrátit volbu o výběr podle abecedy, nebo také podle kategorie, a to, že Excel umožňuje dostat se k požadovanému o 2 kroky rychleji asi není podstatné.
Existují potřeby - ale asi jen u profesionálů s pravidelnou činností určité operace, kteří potřebují například 3-4 vzorce, které se obměňují, ale zato často. Takže i kopírování vzorce je obtížnější, nežli makro s dialogem, nebo bez dialogu.
Například ten průměr může mít několik variant - aritmetický, geometrický, harmonický, a "ořezaný" - trimean. Každý může mít svou vlastní ikonu a ke spuštění stačí vybrat úsek a stisknout tlačítko na panelu (který si sami vytvoříme). Výsledek se automaticky vloží na následující místo pod vybraným úsek. Takže stačí vybrat úsek a stisknout ikonu - a je hotovo. Je také možné například automaticky přiřadit pod průměr například odchylku a rozptyl (pak je třeba smazat. Dokonce je možné pod jediným výběrem úseku stisknout po sobě různé vzorce a ty se vloží pod sebe.
Pokud jste to myslel tak jak popisujete v posledním příspěvku, tak bych očekával dotaz poněkud jiný. Například jak usnadnit volbu vzrorce aby se nemuselo provádět moc kroků. Určitě bych tam ale nečekal slovo "ikona" ve spojení se vzorcem. Ale z názvu jasně plyne, že požadujete ekvivalent k ikoně "Suma", který je vedle ikony volby vzorce. Zase opakuji, že s Excelem kamarád nejsem, ale pochybuji, že lze přidávat ikony na nástrojovou lištu se vzorci bez makra. Prostě přetáhnout z programové nabídky například "průměr", přiřadit mu ikonu a umístit například mezi "Suma" a "vzorce". Možná to jde, ale pomocí volaného makra, které dělá něco podobného jako popisuji (popřípadě psané makro, nebo funkci).
V tom návodu je právě k těmto účelům ad C: - přidání makra do programové nabídky kamkoliv. Podobné je to s ikonami - dá se přidávat do existujících panelů, nabo si vytvořit svůj vlastní. Já si dovolím pochybovat, že Excel takovou možnost vůbec nabízí, ale možná ano - nebo částečně. Zato Open Office to zcela určitě umožní, i když je potřeba mít nějaké znalosti. Dokonce jak jsem pochopil původní Pokyho dotaz se týkal jiného dotazu - nabídky že autor vytvoří rozšíření podle požadavku a ptal se, co by bylo potřeba. Nevím nevím, jestli by toto mohl nabídnout pro Excel.
Pro Vaši informaci - nahrávané vzorce značně rozšiřují možnosti programovat. Existují také funkce jako programové moduly suplující explicitní. A to jen z toho důvodu, aby se zadávání nedělalo ručně, ale kódem.
Běžně se používá deklarace v programovém kódu
Cell.Formula = "=SUM(A1:A10)"
, a jakýkoliv jiný vzorec také. Pokud tak je více argumentů, či parametrů, dají se nadefinovat jako proměnné string, nebo integer ap. Tyto se zadávají dialogem, nebo Inputboxem. Předem vybraná oblast se načítá jako CellArray. Tyto psané Formula´s jsou plně nahraditelné právě nahravanými vzorci.
Návod jak úplný začátečník "vyrobí" nahrávané makro jsem postnul, a i když jsem od Vás dostal v podstatě hezké poděkování, tak mne mrzí zejména, že pokud jste opravdu (a nejen obrazně) začínající student, nepochopil jste potenciál této možnosti.
Pro studenta je to určitě přínosnější, nežli se naučit kvaltem zadávat vzorce. Také je to mnohem rychlejší, nežli jakákoliv systémová volba. Pokud Vám šlo opravdu o čas a ne o opěvování Excelu, který za peníze nabízí jen relativně intuitivnější orientaci, tak jste si nevybral nejlépe.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ