Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 21. 3. 2014 01:16:42

jadd
Člen
Registrace: 3. 3. 2013
Příspěvků: 19

Lze přidat tlačítko průměru tak jako součtu (operace na 1 stisk)?

V této diskuzi http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=436 je požadavek který hledám.

Poky napsal(a)

Používám často některé funkce (např. průměr) v Calcu. Uvítal bych možnost tuto funkci (vybrané funkce...) zobrazit jako tlačítko do (nově vytvořeného) panelu, abych nemusel pořád mačkat "funkce-rolovat myší nahoru-naposledy použitá-average-ok...).

Abych nemusel pořád datlovat v dialogovém okně, ale mohl jen označit buňky a hned dostat výsledek.
Tak jako funguje tlačítko součtu. Hledal jsem v možnostech přizbůsobit lišty a přidat tlačítko, když už to nejde jako v MSO v rozevírací nabídce, ale ..

Offline

#2 21. 3. 2014 08:18:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,525

Re: Lze přidat tlačítko průměru tak jako součtu (operace na 1 stisk)?

Poslední věta schází - asi zrovna děláte obrázek a budete pokračovat. Posílám návod, který jsem zpracoval k jinému účelu, ale snad poslouží :

nahrávání vzorců :
    Někde si uděláte vzorec a otestujete. Po otestování se
    postavíte kurzorem na buňku se vzorcem.
    Zapnete záznam makra stisknete INSERT a pak ENTR
    Zastavíte záznam makra, dáte mu jméno a uložíte.
    Takové makro se spustí kdekoliv stojí kurzor, což je
    právě výhoda i nevýhoda. Když to uložíte do knihovny
    Moje – STANDARD, přiřadíte spuštění pro všechny
    Calcy (Nabídkou,nebo  ikonou, klávesovou zkratkou)
    spustíte ho v každém sešitě – i ve starých dříve udělaných.
    ale musí to být nejlépe ve stejné verzi AOO, LO
    Když to uložíte jen pro jediný sešit musíte zvolit knihovnu
    Jméno sešitu – STANDARD a také jen pro tento
    sešit udělat spouštění. Při ukládání makra v tom
    musíte mít dopředu jasno – kam to uložit.
        první makro v novém sešitě:   
    Při nahrávání a ukládání prvního makra v novém
    sešitě vám program nabídne uložit hned do
    knihovny MOJE STANDARD – vytvořit nový modul1
        a makro se jménem MAIN. Pokud chcete makro
        pro všechny sešity – klidně vše odklikejte.
        Když však jde o makro pro jediný sešit, musíte
        nejprve rozkliknou jméno sešitu, potvrdit knihovnu
        STANDARD a pak zadat nový Modul (také někdy vyskočí
    sama, ale spíš) musíte stisknout tlačítko NOVÝ.
    Dialog nabídne název MODUL1 a to můžete klidně nechat.
    Jenže také s vytvořením se nabídne název MAIN.
    To se dá u prvního makra také akceptovat, ale tohle
    zrovna nedoporučuji. V jednom modulu nesmí být dvě
    makra se stejným názvem a navíc makro MAIN je
    nepsanou konvencí dáno jako hlavní makro, kterým
    se spouští celý program složený z podprogramů.
    Když se za pár let vleze do Basicu, není vidět právě
    to, který program vše spouští a může tam být i mnoho
    SUB a Function – všechny vypadají stejně. Takže dle
    konvence (nepovinné) – je li tam MAIN – je spoušťové.
    - Také je lepší dát své jméno které trochu vystihne
    vlastní funkci makra. Je to o zkušenostech.



ad C -  karta NABÍDKY – SOUBOR – buď existující, ale lépe NOVÁ..
    a) – když zvolíme existující můžeme svou nabídku umístit
    v jakékoliv základní nabídce př SOUBOR, ÚPRAVY, NÁPOVĚDA....
    Vložit kamkoliv například nad pod šablony, nebo tisk ap ...
    b) – když zvolíme hned novou (doporučuji) dáme ji v dialogu
    která hned vyskočí jméno a šipkami posuneme kam libo.
    Jakmile máme někde vytvořenou nabídku, přiřadíme
    pomocí dolní části dialogu „položky" ZMÉNIT.konkrétní
    podnabídku (k hlavní nabídce se makro přímo nedává jen
    PŘIDAT..(přidává podnabídka)). Vaše nová Nabídka je prázdná,
    pokud ne tak v okně hlavní nabídky nemáte zvolenu tu svou novou
    nabídku, ale nějakou existující (jen pro volbu podle a)
    Přidáte podnabídku tlačítkem ZMĚNIT – PŘIDAT PODNABÍDKU
    Dáte podnabídce jméno a pomocí tlačítka PŘIDAT..
    vyberete správné makro – postup je graficky dost
    podobný postupu z bodu „B" - ale je funkčně úplně stejný
    POZOR :
    Nesmíte zapomenout na volbu v posledním řádku.
    ULOŽIT DO...a vybrat jméno konkrétního sešitu.

    Jinak se to projeví ve všech sešitech nově otevřených
    i starých. Vše musí být jen pro ten který sešit,
    ale také můžete některé makro vytvořit pro všechny
    sešity a pak ho do všech Calců budete chtít umístit.
    Jenže to co ve vašem sešitě je jako makro, nebude
    v jiném sešitě fungovat – a nechcete asi, aby v sešitu
    Inventura byla volba „Uložit do inventury" - navíc nefunkční
    a když by jste makro dal do „Moje makra – STANDARD"
    to jest bylo by to funkční spuštění – ale vrátilo by chybu
    a sešit Inventura by se seknul jako „jen pro čtení".
    - Zase nezapomenout uložit a pak testovat.
ad D – karta NÁSTROJOVÉ LIŠTY (což jsou ikony)
    Postup je téměř shodný jako v případě „C", ale
    jsou tady volby malinko rozšířené. Myslím, že to
    nějak extra komentovat nemusím, ale jen orientačně:
    Zvolíte si novou nástrojovou lištu kam můžete
    vložit určitou ikonu z nabídky. To se Vám nemusí
    moc zamlouvat a proto můžete nějakou importovat.
    Možná byste si mohl udělat úplně originální – svou
    vlastní ikonu – nejlépe 16x16 v některém grafickém
    Editoru – například v v některé bitmapovém editoru příklad
    „Windows" > „programy" >"příslušenství" > „malování"
    (Ooo nemá vlastní bitmapový editor Draw je vektorový)
    - Nová lišta se objeví - nebo skryje po zavolání
    „Zobrazit" > „nástrojové lišty" > VAŠE JMÉNO lišty

Editoval neutr (21. 3. 2014 08:40:10)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 21. 3. 2014 14:20:20

jadd
Člen
Registrace: 3. 3. 2013
Příspěvků: 19

Re: Lze přidat tlačítko průměru tak jako součtu (operace na 1 stisk)?

ad. věta: to bylo ukončeno schválně, doufal jsem, že je to jasné.
ad. rada: Jsi moc ochotný, ale tohle je editor, pokud to opravdu nejde, který se přívětivosti začínajícímu studentovi nevyrovná staršímu MSO 2007 (který naštěstí mám). A nedivím se, že ho většina škol nepoužívá. To neznamená, že LO dám pryč, ale trávit u dokumentu min. 2x více času než je potřeba, nehodlám. Nechce se mi věřit, že to nejde jednoduše.
On ten panel vzorců je koukám pevně daný, a přizpůsobit nejde.

Offline

#4 21. 3. 2014 20:47:55

jadd
Člen
Registrace: 3. 3. 2013
Příspěvků: 19

Re: Lze přidat tlačítko průměru tak jako součtu (operace na 1 stisk)?

Tak jsem na to konečně přišel, ale je to krkolomný.
MSO k tomu potřebuje 5kroků a LO i AOO potřebují 7kroků.

Postup: pro průměr čísel 2 a 10
1. napsat čísla
2. klep na buňku kde chci výsledek (narozdíl od MSO kde označím buňky a ponechám místo pro výsledek, rozevřu nabídku cca 5 nepoužívanějších funkcí, a tam na ni klepnu a výsledek je vložen)
3. stisknu tlačítko = (funkce)
4. vyberu v rozevírací nabídce funkci
5. když je vidět musí se stisknout klávesa ENTER poté co je naní klepnuto myší, dvojklik nepomáhá    (to, že je vidět nestačí) musí se promítnout do lišty vzorců s ohraničením složených závorek.
6. vybere se rozsah před výsledkovou buňkou (tj. jen buňky které chci spočítat)
7. klepnu na tlačítko šipky (přijmout) nebo stisknu ENTER.

Aktualizace: Postup2 je příjemnější
1. napsat čísla
2. Vložit->Seznam funkcí (pokud už není panel přístupný po startu programu)
http://www.openoffice.cz/dve-klicove-fu … Words=calc
3. klep na buňku kde chci výsledek
4. dvojklep na funkci
5. vybere se rozsah před výsledkovou buňkou (tj. jen buňky které chci spočítat)
6. ENTER

No, přece jen to jde. Díky za ty dary. Jen se mi přidávají duplikáty v tom seznamu nejpoužívanějších funkcí.

Editoval jadd (22. 3. 2014 20:16:40)

Offline

#5 22. 3. 2014 13:49:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,525

Re: Lze přidat tlačítko průměru tak jako součtu (operace na 1 stisk)?

On ten Váš dotaz vyzněl původně jinak. Tedy jako Pokyho citace "Používám často některé funkce (např. průměr) v Calcu. Uvítal bych možnost tuto funkci (vybrané funkce...) zobrazit jako tlačítko do (nově vytvořeného) panelu, abych nemusel pořád mačkat "funkce-rolovat myší nahoru-naposledy použitá-average-ok."
- Proto jsem se domníval, že hledáte řešení pomocí panelu ikon, kde bude tlačítko například "průměr". Lze tak obejít veškeré volby z nabídky vložit vzorec. Ta cesta kterou uvádíte naposled umožňuje zkrátit volbu o výběr podle abecedy, nebo také podle kategorie, a to, že Excel umožňuje dostat se k požadovanému o 2 kroky rychleji asi není podstatné.
      Existují potřeby - ale asi jen u profesionálů s pravidelnou činností určité operace, kteří potřebují například 3-4 vzorce, které se obměňují, ale zato často. Takže i kopírování vzorce je obtížnější, nežli makro s dialogem, nebo bez dialogu.
      Například ten průměr může mít několik variant - aritmetický, geometrický, harmonický, a "ořezaný" - trimean. Každý může mít svou vlastní ikonu a ke spuštění stačí vybrat úsek a stisknout tlačítko na panelu (který si sami vytvoříme). Výsledek se automaticky vloží na následující místo pod vybraným úsek. Takže stačí vybrat úsek a stisknout ikonu - a je hotovo. Je také možné například automaticky přiřadit pod průměr například odchylku a rozptyl (pak je třeba smazat. Dokonce je možné pod jediným výběrem úseku stisknout po sobě různé vzorce a ty se vloží pod sebe.


      Pokud jste to myslel tak jak popisujete v posledním příspěvku, tak bych očekával dotaz poněkud jiný. Například jak usnadnit volbu vzrorce aby se nemuselo provádět moc kroků. Určitě bych tam ale nečekal slovo "ikona" ve spojení se vzorcem. Ale z názvu jasně plyne, že požadujete ekvivalent k ikoně "Suma", který je vedle ikony volby vzorce. Zase opakuji, že s Excelem kamarád nejsem, ale pochybuji, že lze přidávat ikony na nástrojovou lištu se vzorci bez makra. Prostě přetáhnout z programové nabídky například "průměr", přiřadit mu ikonu a umístit například mezi "Suma" a "vzorce". Možná to jde, ale pomocí volaného makra, které dělá něco podobného jako popisuji (popřípadě psané makro, nebo funkci).
      V tom návodu je právě k těmto účelům ad C: - přidání makra do programové nabídky kamkoliv. Podobné je to s ikonami - dá se přidávat do existujících panelů, nabo si vytvořit svůj vlastní. Já si dovolím pochybovat, že Excel takovou možnost vůbec nabízí, ale možná ano - nebo částečně. Zato Open Office to zcela určitě umožní, i když je potřeba mít nějaké znalosti. Dokonce jak jsem pochopil původní Pokyho dotaz se týkal jiného dotazu - nabídky že autor vytvoří rozšíření podle požadavku a ptal se, co by bylo potřeba. Nevím nevím, jestli by toto mohl nabídnout pro Excel.


      Pro Vaši informaci - nahrávané vzorce značně rozšiřují možnosti programovat. Existují také funkce jako programové moduly suplující explicitní. A to jen z toho důvodu, aby se zadávání nedělalo ručně, ale kódem.
      Běžně se používá deklarace v programovém kódu

Cell.Formula = "=SUM(A1:A10)"

, a jakýkoliv jiný vzorec také. Pokud tak je více argumentů, či parametrů, dají se nadefinovat jako proměnné string, nebo integer ap. Tyto se zadávají dialogem, nebo Inputboxem. Předem vybraná oblast se načítá jako CellArray. Tyto psané Formula´s jsou plně nahraditelné právě nahravanými vzorci.


      Návod jak úplný začátečník "vyrobí" nahrávané makro jsem postnul, a i když jsem od Vás dostal v podstatě hezké poděkování, tak mne mrzí zejména, že pokud jste opravdu (a nejen obrazně) začínající student, nepochopil jste potenciál této možnosti.
      Pro studenta je to určitě přínosnější, nežli se naučit kvaltem zadávat vzorce. Také je to mnohem rychlejší, nežli jakákoliv systémová volba. Pokud Vám šlo opravdu o čas a ne o opěvování Excelu, který za peníze nabízí jen relativně intuitivnější orientaci, tak jste si nevybral nejlépe.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 22. 3. 2014 17:09:06

jadd
Člen
Registrace: 3. 3. 2013
Příspěvků: 19

Re: Lze přidat tlačítko průměru tak jako součtu (operace na 1 stisk)?

Pochopil jsi dobře, chtěl jsem ikonu stejnou jak pro součet, jenže to tak nešlo. Opravdu jsem začátečník, proto odpověď vytvoř si makro a ikonu si namaluj,...
Ona ta ikona není ani v MSO ale je tam rozevírací nabídka funkcí které jsou vždy vidět, tady tomu tak není. Proto ty funkce hned nevidí, pokud neudělá kroky, které autor požaduje, aby splnil jeho podmínku pro zobrazení těch funkcí v nabídce (není to intuitivní) a vyžaduje to zkoušení jak u mě. Nebo hledání někde hluboko v nápovědě, protože když zadám průměr v nápovědě, dostanu popis dialogového okna...
A také mate ta zobrazená funkce (než člověk přijde na to, že to nestačí a musí se naní klepnout). V MSO se nezobrazuje a proto se na ní klepnout musí (nemate).

Ne opěvování čehokoli bez argumentů, ode mě neuslyšíte. Ale je poznat, že MS má armádu programátorů, kteří počkají na návrh od návrháře který rozumí ergonomii. Open Source má bohužel jen armádu programátorů, kteří málokdy vědí co je to ergonomie. Projekt Gnome je v tomhle vyjímka.
Je ale zajímavé, že weby projektů vypadají lépe než samotné produkty.
To jen k tomu opěvování MSO, já s tím nezačal, jen jsem řekl jak to tam je a že je to intuitivnější, a to je zkrátka fakt.

Ty návody jak píšeš se určitě budou někomu hodit, pokud to pochopí bez nějakých ukázek. Neříkám, že bych to nezvlád ale z toho textu se mi točí hlava.
Važím si toho, že jsi chtěl pomoci, ale myslím, že takové sálodlouhé návody tu jsou v diskuzích zbytečné, blbě se to z toho dá pochopit.

Tak ještě ten obrázek na přání, ..
?di=1139550811315
Postup pro jiné funkce bez zadávání hodnot v dialogu, jsem nenašel. Je tam také něco o Liště vzorců, ale poznat z toho nic nelze. Pak se musím ptát na takové jednoduché věci online.
Jinak za http://www.openoffice.cz/stahnout/karty-rychle-napovedy, děkuju za všechny.
Vzpoměl jsem si, že byla k DVD Mandrivy přibalená dokumentace jako Prechod_z_Microsoft_Office_na_OOo.pdf
Sdileni_dokumentu_OOo_a_MSO.pdf
texty-open_office_org.pdf
jsou sice starší ale hodí se stále, mohly by tam být také k dispozici..
Tento doplněk http://www.openoffice.cz/stahnout/doplnky/openoffice-cz je super.

Editoval jadd (22. 3. 2014 19:33:40)

Offline

Zápatí