Je to sice možné, že to pod Vistama nechodí - nevím já mám XP, ale tady u těch vícehmatů někdy záleží na pořadí stisknutých kláves - tedy na určité variaci. To se dá zjistitkdyž se najíšdí na menu přes Alt, který špatně stiskneme :-)
Je možné, že u Linuxu záleží na kombinaci, ta je jediná. Variace se má ke kombinaci k!Combinace. V tomto případě jde o n!(faktoriál) - tedy kombinaci C(k=4 z celku 4) = 1. Pak je to 4! = 24 možností.
O to asi přímo nejde - dělám si trochu legraci. Ale půjde možná o dvě možnosti čtyřhmatu.
Když se podíváte na možné klávesové zkratky, tak tam je u trojhmatu
Alt+Shift+"něco". Pak je tam
Ctrl+Alt+"něco", dále
Ctrl+Shift+"něco" a pak už jen 4 hmat
Ctrl+Alt+Shift+"něco".
Jako "vizuální" jedinečná kombinace by to mělo fungovat vždy, ale
Alt+Shift+"něco" má Alt na začátku.
Ctrl+Alt+"něco" je na druhém místě
zatímco Ctrl+Alt+Shift+"něco" je "podruhé" na druhé pozici. Při tom Alt-y nejsou "stejně funkční". Každý dělá trošku něco jiného. Je možné, že by to bylo důvodem proč je "po druhé" na "druhé" pozici myšleno "Pravý Alt"?.
Totiž to poprvé na "druhé pozici" a po druhé na "druhé pozici" je vždy shodně za Ctrl. Teoreticky tak možná vyřadili možnou chybu mezi trojklikem Ctrl+Alt+"něco" a Ctrl+Alt+Shift+"něco".
Možná jsou odblokovány čtyřhmaty vždy když mají trojhmaty obsazené obě protivariany ve trojhmatu, respektive blokace proti dvojici může být i u trojic směrem ke dvojicím.
Pak nejspíš čtyřhmat s oběma ve trojici odblokovanými klávesami funguje. Není logické, aby člověk udělal vác, nežli dvě chyby.
Například:
Ctrl+něcoA - funguje
Alt+něcoA - funguje
Ctrl+Alt+něcoA - nefunguje
Ctrl+Alt+Shift+něcoA - funguje
Bylo by to logické. Čtyřhmat je hodně daleko v zadu a moc se to nepoužívá. Nemám ani chuť testovat, zda něco proti něčemu je zablokováno - když...
Takže mohlo by to být benevolencí mezi počtem stisknutých kláves a obsazených kombinací(nebo i pořadím kláves atd.). Pak je také možné, že to používá systém a není to jen "zašedlé".
Samozřejmě je to ku prospěchu LO. Visty mají odzvoníno stejně jako moje XP - takže nyní zjišťovat jejich nedostatky je totéž co promlouvat k mrtvému.
Jenže mně stačí Ctrl+Shift+V tedy volba "vložit jinak". Pak stačí vybrat - je to pouze o 2 úkony více (vybrat a Entr) a tak často nevkládám neformátovaný text. Spíš častěji RTF (jsou v něm psané vzorce) a ty se po vložení naráz aktivují, což jde jinak z prostého textu jen po jednom a dost blbě.
To je případ, kdy třeba postavíme vzorec pomocí Concat. Trik je v tom udělat vzorce v Calcu - vložit je do Writer, nebo Basic a i jinam a pak je znovu načíst zpět a vložit do Calku jako RTF - fungují hned. Ale ani na tohle si zkratky nedělám.
Když bych po tom toužil, udělám si makro a spojím ho na nějakou dvojici kláves vedle sebe, nebo jen jedinou "eFkovou" klávesu. Čtyřhmatem bych se asi nikdy nezabýval a trojhmatem opravdu svátečně. Já bych stejně nikdy nevěděl kdy stisknout Ctrl+Alt+C, a kdy zase Ctrl+něco jiného :-(
Jo když bych byl klavírista, tak bych zahodil myš a otevíral jen postaru - to s Altem znamená opravdu nejvíc čtyčhmat (alt + 3) - víc jich být nemá.
Zase musím ocenit Vaši zvídavost. Takovéhle "triky" se vyskytují jako informace opravdu vzácně. Přestože mají naše "W" odzvoníno, tak příště se tato informace hodí k otestování podobného problému na jiných systémech.
Editoval neutr (11. 1. 2014 19:32:47)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ