To co tam je není přímo pro praktické použití. Je to jen demonstrace možností snad až na vyjímku třídění. Mělo by to ukazovat množiny tak jak se učí, nebo využívají jejich vlastnosti.
Praktická řešení tam budu teprve dávat. Samozřejmě jsem našel v inspiraci zde na fóru. Souhlasím s tím, že maticové vzorce jsou podivné.
Sám jsem s nimi laboroval před několika lety, ale nenašel jsem to co bych potřeboval, nebo nějak využil. Matice jsem zatratil, ale byla to chyba. Na svou omluvu musím dodat, že od té doby se vlastnosti a možnosti značně rozšířili, což jsem už nesledoval a proto nevěděl.
Dnes už vím, že to byla chyba, na kterou jste mne upozornil právě Vy pane lp. Nakopnutí směrem k maticím jsem našel v Excelu, kde někdo vytvořil funkce pro generování kombinací, variací a tp. Je to sice také jen na demonstrační úrovni, ale funkční. Nic podobného ani za pomoci maker jsem nenašel. Stavím svá vlastní řešení a to jak makry, tak jen vzorci - což je vhodné pro tabulkové procesory víc. Maticové funkce z Excelu nejsou ideální, ale nadchla mne myšlenka, že do jedné buňky vložím něco takového =CombBody(k;n) a buňka vysype všechny kombinace do X-sloupců a každé číslo do samostatného sloupce. Proto jsem do matic začel zase vrtat.
Běžným uživatelům vůbec matice nedoporučuji, protže normálním vzorcům spíš porozumí. Těžko vysvětlovat, že pomocí funkce SUM děláme třeba náhradu za CountIf, nebo SumIf, a nebo úplně jinou funkci. Pro vlastní potřeby volím raději krkolomné konstrukce klasických vzorců, ale to už asi pro mne osobně nebude platit.
Proč anglické vzorce? Oni tedy původem anglické jsou, ale chystám šablonu kterou dám na Wiki.org spolu s řešením kombinací, variací, permutací variace(n z n) a všechny jejich podoby s opakováním. Anglicky slovo neumím, ale snadno vygoogluju. Pokud bych měl v anglických výrazech chyby, tak mne také někdo snad opraví. Protože se jedná o matematiku, jsou tam mezinárdní znaky pro množiny a z těch by mělo být zřejmé, zda výraz odpovídá. Kdo z Vás z hlavy ví, jak se značí průnik a sjednocení množin? Vždy jsem musel ověřovat, jestli jsem to zase nezašmoulil. Ale stačí si pamatovat, že sjednocení je anglicky (a nejn anglicky) "Union" a už se nepletu, protože průnik je obrácené "U". Pojmy z množin jsou důležité třeba pro programátory, kde jsou místo matematických symbolů užívány aritmetické operátory. Takže když něco hledáme, je potřeba znát anglický výraz. Takže je-li to určeno studentům jak zamýšlím, bez té angličtiny by to nebylo ono.
Ano je pravdou, že to zpomaluje, ale je to rychlejší, nežli zběsilá konstrukce klasických vzorců. Tedy v některých případech. Ale příklady ukazují k jakým účelům je možné vzorce použít.
Děkuji za příspšvek.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ