Zadání moc nerozumím. Databáze je poměrně neurčitý pojem. Jako databázi používáme nejčastěji přímo Calc. Zde by formátování tak jak popisujete mělo smysl. Mělo by smyslu také psaní s více uvozovkami, nebo například psaní Char(34) = horní uvozovky. Ale v klasické databázi mi smysl nějak uniká. Tam přece lze nadefinovat textové pole. (Tedy databází je více druhů DB2, Adabas, MySQL, Postgre, nebo jen text - csv a další.) Za databázi je vydáváno často i úložiště - tedy sklad, který nemá s databázovými mechanizmy nic společného. problémem klasické databáze bývá import, nebo hromadná úprava sloupců. Zde právě někde je řešení Vašeho problému? Tedy je to export z Calcu do databáze? Možná lze zvolit místo exportu import. Jde o to, jestli "databázi" definujete v Calcu (z nabídky DATA), nebo jestli uložíte například text (sešit jako CSV) a ten potom načítáte do databáze jako hotovou strukturu tabulky.
V Calcu lze zadefinovat typ pole "textové". Při správné volbě nebude buňka upravována jako výpočet. Problémem mohou být znaky ASCII od CHAR(0) do Char(31) a pak Char(127), Char(129) a ještě asi pět dalších. Ty se při nevhodném řetězení chovají jako viry - a to i v případě, že jde o textové pole.
Vzhledem k tomu, že to píšete do diskuse věnované Calcu soudím, že databáze je definovaná v Calcu. Psaní vzorců s textem se dělá pomocí rovnítka. například : ="text". V takové podobě se to dá nahrát do makra, které jiným způsobem text nenahraje. Podobně se dělají i vzorce složené z textu a načtených údajů v jiných buňkách. Problém je, že i text ="text" v Calcu vypadá jako bez uvozovek, ale je to vzorec, který se dá načíst a například zpětně vložit jako "text" - nyní už bez rovnítka a uvozovek. Na tohle bych doporučil =FORMULA(buňka). Toto vám zapíše skutečný obsah vzorce, a ten stačí zkopírovat a vložit zpět jen jako text, a v buňce zůstane i rovnítko + uvozovky (a jsou vidět).
Mám ale tušení, že to asi nebude právě to, co potřebujete. Uvozovky jsou potřeba zejména ke zpětné konstrukci "vzorce", a pokud je to tak, pak je to zase úplně jiná problematika.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ