Stále častěji narážím na problém kopírování ať už textu nebo formátu při spojených buňkách. Tím se pro mne stává OpenOfice zcela nepoužitelný. Bohužel je to v práci na počítači, kde se s Calcem (či Excelem) pracuje tak málo, že se nevyplatí kupovat nějaký lepší program. Problém je následující:
Mám např. udělánu tabulku s formátováním. Na prázdné obrazovce jsou spojeny buňky dejme tomu A1:A2 (zdrojové buňky). Tam mám napsán text včetně příslušného formátování (barva písma a pozadí, zarovnání na střed).
Teď mám jinde spojeny buňky dejme tomu C1:C2 (cílové buňky - ve skutečnosti je to třeba jinde, ale tady dávám příklad, aby bylo na první pohled vše jasné a začal jsem prázdnou obrazovkou, abych měl jistotu, že není problém v něčem jiném).
Chci do cílových buněk vložit obsah zdrojových buněk, tedy stejná dvojice pod sebou ležících buněk jako cílové buňky. Při pokusu o vložení to hlásí "Sloučení buněk není možné, buňky už jsou sloučené!". Já vím, že jsou buňky sloučené. Stejně jako byly sloučené zdrojové buňky. Ani ve snu mě nenapadlo chtít po programu, aby buňky sloučil. Já jsem chtěl do těchto již připravených buněk jen vložit jiné.
Je samozřejmě možné v každém takovém případě cílové buňky nejdříve rozdělit a pak tam vložit to co jsem si zkopíroval ze zdrojových. Naštěstí mi to v rámci vkládání i sloučí. Ale potřeboval jsem to najednou udělat asi 5-6x a rád pracuji s klávesnicí než pořát lovit myš (nebo zejména přeskakovat z práce s myší na klávesnici a zpět) a v tomto případě to znamenalo najet na jeden sloučený cíl, myší zrušit sloučení, CTRL+V, najet na další cíl (ať už klávesnicí nebo myší), opět myší zrušit sloučení atd. Když to máte dělat několikrát, tak Vás to za chvíli přestane bavit. Navíc se mi to jeví jako škrábání pravou rukou za levým uchem.
Zkoušel jsem to přetahovat myší, ale nestalo se nic ani se mi nic nezobrazilo, jen počítač pípnul.
Další problém byl s kopií formátu.
Tentokrát jsem měl již vytvořenu tabulku a v ní jsem potřeboval některé (opět sloučené) buňky obarvit podle toho jak jsem si to připravil na krátkém vzorovém kousku. Byly to jakési přehledy, kde byl čas od času mezisoučet, který bylo třeba podbarvit žlutě (resp. jen název toho mezisoučtu, který byl psán přes několik sloupců a využíval toho, že mohl zasáhnout do několika sloupců, kde byl v jiných řádcích datum, zkrácený název položky a poznámka).
Zase udělám vzorový příklad na prázdnou tabulku:
Ve sloučených buňkách A1:C1 (zdroj) mám text, který má žluté pozadí. V buňkách A5:C5 (cíl - opět 3 buňky vedle sebe) mám jiný text a potřebuji mu udělat žluté pozadí stejné barvy. Označím zdroj, vezmu štětec, klepnu na cíl. Opět se ozve stejná hláška "Sloučení buněk není možné, buňky už jsou sloučené!" Opět: nepotřebuji slučovat, to mám, potřebuji přenést barvu! Opět se to samozřejmě dá udělat rozdělením sloučených buněk a následovným použitím štětce, ale opět je to jak s tím škrábáním. A když tak máte dělat toto 5-6x na jednom listě tak klesá produktivita a stoupá nebezpečí omylu, že se někdy netrefíte.
Když jsem tento poslední bod chtěl obejít tím, že bych si holt tu spojenou buňku obarvil ručně, narazil jsem na jiný a to podle mne zásadní problém. Nevím, žda je to jen na mém počítači, ale nedovedu zjistit kterou barvou jsem obarvil tu zdrojovou buňku. Kliknu na ni a klepnu na plechovku. Tam se mi rozbalí paleta, ale není nijak zvýrazněno, kterou žlutou barvu jsem použil (čistě žlutá je pro mně příliš tmavá, používám obvykle takovou tu světlejší jen tak pro podbarvení na obrazovce) a nepamatuji si jméno té barvy. Nakonec jsem musel projít celý sešit a nastavit si znovu nějakou žlutou, abych to měl všude stejně barevné.
Na toto jsem narazil už dříve, kdy jsem měl několik různých políček s různým dalším formátováním (např. série tří sloupců s jedním silným orámováním kolem celé skupiny a potřeboval jsem různé políčka z nich zvýraznit obarvením na žluto) zde se nedal jednoduše použít štětec, protože mi to samozřejmě kopírovalo i orámování. Nakonec jsem to řešil tak, že jsem zlikvidoval celé orámování, obarvil jsem postupně všechna políčka a znovu vytvořil systém orámování. Ale místo celkem rychlého doplnění podkladu mi to zabralo daleko více času.
A když jsem u toho kopírování - mám další problém nebo spíše zdržování. Vyberu několik buněk (tady není žádné slučování a jiné problémy). Použiji samozřejmě klávesnici (ale funguje to tak i když označím myší) a pak to potřebuji vložit o řádek níže. Klepnu na klávesu "šipka dolů" a chci vložit, ale ono mi to vloží pod poslední políčko.
Tedy opět příklad - označím A1:C1, zkopíruji, posunu se dolů a vloží mi to C2:C5 místo A2:C2, jak jsem zvyklý. Takže musím nejen posunou o řádek dolů, ale i posunout se zpět pod první buňku. Neexistuje někde nějaké nastavení, aby se to chovalo tak, jak jsem zvyklý? Obecně mám někdy pocit, že byl tento program programován tak, aby nemohl nikdo říct, že kopíruje zvyklosti zavedené u Microsoft office. Občas je to k prospěchu, ale většinou se tím program jen dostává daleko do překonané historie.
Už se mi několikrát stalo při složitější tabulce, že jsem si radši celé zadání vzal na počítač kolegy po jeho pracovní době a tam to během několika minut nebo maximálně čtvrthodiny v pohodě vyřešil, než bych si s tím hrál v Open office třeba trojnásobnou dobu. Nejsou to problémy jen zde popisované, ale i řada dalších drobností, které si ani nepamatuji. A které znepříjemňují práci.