Dobrý den
OpenOffice Calc využívám primárně jako výrobní šablony výrobků, kde se snažím zautomatizovat výpočty nářezového plánu pro dílnu a tak nějak se to učím za pochodu a prakticky jen pomocí tohoto fóra. Ze vzorců používám pouze matematické výpočty a výrazy IF, OR a CONCATENATE. Přestože se dá s těmito výrazy udělat docela solidní formulář a časová úspora je obrovská, hledám na fóru nějaké příklady a uvažuji, jestli je nemohu použít, protože se občas ve vzorcích ztrácím.
Příklad některých vzorců:
=CONCATENATE(D18;" x ";D19;IF(G10=1;IF(G9=1;" / Levé";" / Pravé");
IF(G10=2;IF(G9=1;" / Souměrné / Levé";" / Souměrné / Pravé");
IF(G10=3;CONCATENATE(" / ";D20;IF(G9=1;" / Levé";" / Pravé")))));
IF(G8=1;" - Nepožární";" - Požární"))
nebo
=IF(D31="Ner. Lesklá 0,8mm";1;IF(D31="Ner. Kartáč 0,8mm";2;
IF(D31="Ner.brus 320 0,8";3;IF(D31="Ner. Brus 240 0,8mm";4;
IF(D31="Ner. Brus 320 0,8mm";5;IF(D31="Ner. Matná 0,8mm";6;""))))))
Opravy, nebo úpravy těchto vzorců jsou pro mne docela pohroma.
V tuto chvíli ale řeším jakýsi výběr správného rozměru materiálu v závislosti na rozměru výrobku (vzorový příklad zasílám v příloze). Prakticky se jedná o vyřešené, protože mi to pravděpodobně dělá to, co jsem od toho požadoval. Přesto bych se rád zeptal, zda to neřeším nějak složitě, protože jsem koukal na výrazy, které mi OO nabídne při zadávání vzorců a je jich tam velmi mnoho. Neřeším to zbytečně a není vhodnější jiná funkce?
Příklad:
Jsou uvedeny tři rozměrové řady plechů, ze kterých vyrábíme a 4 rozměrové řady výrobků, které potřebuji vyrobit z plechů. Tento příklad by měl najít vždy nejmenší použitelný formát plechu pro daný výrobek a výstup je takový, že dostanu informaci, kolik a jakých formátů mám vyskladnit.
Situace je jednodušší v tom, že se jedná o dveřní křídla, takže rozměr výrobku je velice vyjímečně menší, než 1500 mm, takže nemusím řešit natáčení plechů. Složitější ale je, že v jedné šabloně je těchto výpočtů šest a jedná se i o různé druhy formátů, takže zde je jednoduchý příklad se třemi formáty, ale řeším i vzorce s šesti plechy. V takovém případě je pole se vzorci opravdu velké.
Řeším to primárně kvůli přehlednosti. Bude-li pro tohle použití nějaký vhodnější nástroj, budu jen rád za tipy. I v případě, že by jiná možnost nebyla, děkuji všem přispěvatelům tohoto fóra za zodpovídání všech otázek. Ušetřilo mi to a ušetří mnoho času. Děkuji, Goo
Příklad výběru formátu