Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 12. 11. 2024 08:38:50

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009

Lámání textu v buňkách

Ahoj, nemáte někdo nějakou fintu na problém, kdy v buňce je delší text (200 a více znaků) a v každém zobrazení (tzn. v různých % velikosti obrazovky) a také při tisku resp. exportu se text láme v jiných místech. Tzn. např. při zobrazní 120% text z buňky přetéká, ale při zobrazení 140% se text do buňky vleze. V jiné buňce jiný text to má zase naopak (ve 140% přetéká a ve 120% je v pořádku). V tisku (exportu) je to pak také všelijak. Existujel nějaká finta jak ukotvit text (tedy jinak než tvrdým odřádkováním, to se mi taky nelíbí - text potřebuji editovat, tohle by byla hrozná práce) tak aby se odstavec jevil stále stejně? (Writer, pokud vím, tento problém nemá) (navíc text mám v buňce přidaný pomocí vzorce, což může být další komplikace. nevím. Pevné odstavce i pevné mezery vzorec přebírá ze zdroje, v tom by problém nebyl)

LibreOffice 5.4.

#2 Dnes 12:54:04

kamowski
Člen
Registrace: 29. 3. 2013

Re: Lámání textu v buňkách

- označ bunku, skupinu buniek, celý list
- Formát - Text - Zalomiť text

buď si budeš pri písaní nastavovať šírku stĺpca alebo to budeš musieť zalamovať ručne
univerzálny postup asi neexistuje

#3 Dnes 14:47:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Technicky to lze udělat pomocí makra. Počet znaků (podle druhu fontu) zabere na určitou šířku sloupce určitý počet znaků. Stačí postavit funkci, která zadá počet znaků k zalomení - nejlépe jako "modulo x" aplikované na celý řetězec, ale mělo by stačit i jediné zalomení na začátku. Zalomení by se mělo počítat včetně případných mezer - prostě tvrdé zalomení po určitém počtu znaků.

Postačuje tedy zjistit kolik znaků určeného fontu(ů) se vejde do určité šířky sloupce. To by neměl být problém. Když byste měl zájem pošlu základní makra k úpravě - vlastně jen kód, který vrací šířku sloupce. Mělo by to být nastaveno na buňky jako vlastnost, takže by to chtělo už jen svou ikonu.

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#4 Dnes 16:06:31

ludviktrnka
Člen

to neutr - zajímavé, to mě fakt nenapadlo. Musí to mít tedy i reciproční funkci - tedy vymazat zadaná tvrdá zalomení, aby to šlo editovat. A při novém spuštění nejdříve vymazat stávající zalomení a udělat nová. Každopádně pokud byste něco měl na skladě maker, tak bych to bral, sám nevím úplně jak bych na to šel.

LibreOffice 5.4.

#5 Dnes 16:36:30

ludviktrnka
Člen

Nicméně stále je tu ten problém, že když zadám tvrdá zalomení do textu, tak v některém zobrazení ten řádek přeteče a zalomení se vlastně ocitne až na dalším řádku, takže možná to vlastně není úplně hotové řešení - resp. problém skákání řádků při různém zobrazení přetrvává.

Edit: Zkusil jsem jen prostě ručně zadat zalomení a je tu nevýhoda že nefunguje zarovnání do bloku - tvrdý konec se nechává volně - řádek se neroztáhne do bloku, což já tedy chci - takže to je slepá cesta. Jedině že byse dal v calcu zadat "měkký konec" jen odřádkování nikoli odstavec, což nevím ani ručně jak na to.

Editoval ludviktrnka (Dnes 16:44:23)

LibreOffice 5.4.

Zápatí