Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#26 21. 7. 2023 22:13:31

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 145

Re: Propojení buněk mezi soubory Vyřešeno

Pokud jste do Důvěryhodných umístění napsal:
C:\User\jiras\Documents\A.ods.List1.A1
Tak to červený smažte (nemá tam co dělat) a nechte tam pouze to modrý (to je cesta ke zdrojovému souboru).


Mimochodem v tom adresáři může být více důvěryhodných souborů...

Editoval LADER (21. 7. 2023 22:15:48)


Ubuntu 22.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 7.6.6.3, wxMaxima 20.12.1, Maxima 5.47.0 (SBCL)

Offline

#27 22. 7. 2023 06:12:33

kamowski
Člen
Registrace: 29. 3. 2013
Příspěvků: 44

Re: Propojení buněk mezi soubory Vyřešeno

naletel som trolovi?

Editoval kamowski (22. 7. 2023 16:53:16)

Offline

#28 22. 7. 2023 14:49:52

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Propojení buněk mezi soubory Vyřešeno

jirasek1944 napsal(a)
LADER napsal(a)

Mě už toho moc nenapadá.


Já už z nouze si pojmenoval adresáře i soubory stejně jako vy (tj.s mezerami, háčky a čárkami) a zkusil jsem to. Bohužel jsem k ničemu nedošel - mě to funguje.


Pro začátek bych navrhoval zkusit jednoduší názvy (souborů i adresářů) bez háčků, čárek a mezer a co nejkratší -> eliminace případné chyby z nepozornosti a navíc se to celé zpřehlední a zkrátí.


Chyba 509 může znamenat chybějící nebo přebývající znak v buňce (logická chyba), případně odkaz na neexistující soubor (díval jsem se chybí Vám tam apostrof, ale to může být chyba kopírování). Ona i mezera navíc udělá své... a není snadno vidět.


V důvěryhodných umístěních máte určitě tyto dva řádky (možná více, pokud používáte více umístění):

C:\Users\Josef\Documents
C:/Users/jiras/Documents

Lomítka budou možná jinak..., myslím, že Windows používá obrácená lomítka. Na konci za Documents lomítko už není.


Pokud použijete způsob co uváděl kamowski, pak se po změně dat ve zdrojovém dokumentu projeví změna automaticky i v cílovém dokumentu. U mě to trvá v průměru několik sekund (ale mám počítač z roku 2008, dnes již historický CPU Intel E8400). Někdy tomu musím trošku pomoct. :-)


Pokud použijete ten můj způsob pak se změna ukáže až při jakémkoliv přepočtu v cílovém souboru. Nebo se tomu dá ručně "pomoct" stiskem kláves Control+Shift+F9. Takže se to "samo" hned neprojeví.


V obou případech musí být oba soubory otevřeny (jak cílový, tak zdrojový).

Udělal jsem změnu a sice pro zdrojový dokument jsem použil název A s tím, že zdrojová buňka je A1. Cílový dokument jsem označil B a cílová buňka je A1. Pod těmito názvy jsou uloženy v dokumentech. Následně jsem použil již popsaný způsob až po Důvěryhodná umístění. Zde pod tímto nadpisem je v tom velkém poli opět : c:\users\jiras\documents\28-vzorce, mocniny, ručně druhá odmocnina, propojení buněk\28-a-propojení buněk-odtud kopírováno.ods'#$list1.a1  . Následně jsem klikl na Přidat a naběhne Vybrat složku. Tady nevím jaký  název zdrojového dokumentu mám dát. Když jsem použil název C:\User\jiras\Documents\A.ods.List1.A1 a to jak s lomítkem za Documents i bez lomítka - naběhne Tato cesta neexistuje Zkontrolujte cestu a opakujte akci. Když jsem ve zmíněných Důvěryhodných umísteních ten sáhodlouhý název odstranil, následně klikl na přidat,
zadaldo vybrat složku C:\User\jiras\Documents\A.ods.List1.A1 - opět naběhlo totéž jako v předchozím. - čili, že tato cesta neexistuje. Je mi to celé divné, protože u toho tehdy zvaného OpenOffice mi toto propojení buněk běželo bez jakýchkoliv problémů. Zkoušel jsem ještě dát tentýtž název, ale na začátku s rovnítkem - zde naběhlo název složky není platný.
Zkusil bych to video Kamowského, když kliknu na Stahnout rychlo - stahne se, žel spustit stejně nejde. Nebo snad mám použít jiný způsob stahnutí jeho videa - nevíte

Ještě jsem zkusil Dokument A i B otevřít v OpenOffice Calc - ale výsledek ten samý

Offline

#29 22. 7. 2023 18:35:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,464

Re: Propojení buněk mezi soubory Vyřešeno

Pane Jirásek to co popisujete vzniklo pravděpodobně přesunutím souboru druhých odmocnin do jiného adresáře. Nemohlo by to být například na disk Google, na Microsoft cloud, nebo na jiné síťové úložiště? Nemusel byste to ani postřehnout.


Já bych doporučil ze sešitu do kterého potřebujete kopírovat vložit Hyperlink a tím ten soubor odmocnin najít pomocí dialogu. Můžete navolit i cíl v dokumentu a tím tam dostanete nejen dokument, ale i konkrétní buňku.


Postup : Hlavní menu VLOŽIT > HYPERTEXTOVÝ ODKAZ > v levém sloupci dialogu vybrat DOKUMENT > otevře se dialog a v pravé straně nahoře je CESTA > Klikněte na ikonu složky a prohledejte adresáře. Až najdete soubor máte vyhráno - je tam správná cesta do vzorce, ale můžete také vyplnit také CÍL V DOKUMENTU.


Pokud chcete jen adresu pro soubor, tak "Cíl v dokumentu" nevyplňujte - dostanete C:\User\jiras\Documents\A.ods. Pokud vyberete cíl v dokumentu dostanete něco takového : file:///C:/Users/jiras/Documents/A.ods#List1.A1.


Nyní používáte vzorec DDE, ale můžete také HYPERLINK(URL; Text), nebo výše uvedený HYPERTEXTOVÝ ODKAZ.


Domnívám se, že Vám stačí najít skutečné umístění Vašeho souboru a bude vše v pořádku ať už jakýmkoliv vzorcem, nebo metodou.


Mimochodem tabulky odmocnin se nemusí používat. Nic mi do toho není, ale místo hledání v tabulkách napište vzorec =SQRT(číslo) a můžete zaokrouhlit na počet desetinných míst - tak jak jste si zřejmě zvykl. Lze počítat i mocniny a odmocniny vyšších řádů pomocí "ln", "log" a podobně.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#30 23. 7. 2023 20:27:41

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Propojení buněk mezi soubory Vyřešeno

kamowski napsal(a)

tak som sa chvíľu pohral a urobil svoje prvé video :)
https://ulozto.sk/file/PP8w6V4e2c2e/pre … y0GJZ3AD==

Vámi zaslané video se mi podařilo stahnout, ale nejde přehrát - v čem by mohl prosím problém

Offline

Zápatí