@neutr: mám dojem že jsem na nějaký takto vypadající soubor taky kdysi narazil (něco ohledně maker ale od nějakého myslím číňana) a nevěděl jsem čím to je. Že to dělají "zmatené jazyky" je dobrá informace, to se mi i pro arabštinu hodí vědět :-).
---------------------------------------------
@skier: K tomu rozzipování ODT myslím není co dodat, snad jen že stěžejní soubor pro vás asi bude content.xml -> jestli ho bude stačit otevřít v hexaeditoru, přeuložit a zase zavřít tak to budete mít dobré. Nebo vám z něj možná alespoň půjdou kopírovat části přes Ctrl+C/V pokud tam bude původní text - na což to ale nemusíte otevírat jako hexa; ale obojí otevření umí třeba PSPad. Víc vám k té obnově bohužel neporadím.
S těmi zálohami to bývá někdy opruz a namátkou jsem nenašel žádný program který by to dělal podle mých představ. (Nějaké zálohování mívá i Windows ale musí to být zapnuté - kdyžtak pravým myšítkem na soubor a dát Vlastnosti/Předchozí verze.)
Samozřejmě je dobré mít zapnuté přímo zálohování v Libre jak uvedl neutr, ale někdy nevýhoda je, že to zálohuje jen poslední uloženou verzi souboru -> takže když uděláte chybu a uložíte to, přepíše se chybou i ta záloha.
Já na zálohování používám klasický .bat soubor se dvěma příkazy kde se dá adresář do zipu (prostě jen vloží adresář do jednoho archivu což je nejrychlejší), a tento zip pak přejmenuje aby měl přidané datum a čas a překopíruje do zálohy.
Pod Windows jsou pro ten můj způsob zpočátku potřeba 2 programy (alespoň co já vím) -> něco co vám z příkazového řádku sbalí adresář do zipu (používám Bandizip http://www.bandisoft.com/bandizip/) a pak Autohotkey (http://www.autohotkey.com) který umí vytvořit exe soubor jež ten zip pojmenuje dle data a času souboru a zkopíruje do zálohy. Autohotkey je v tommto případě jednorázovka, jde jen o to aby vytvořil pojmenovávací exe soubor, pak již není potřeba.
Autohotkey nainstalujete a jen si vytvoříte nějaký textový soubor (klidně v Poznámkovém bloku) ale dáte mu příponu .ahk. Do toho vložíte třeba následující - akorát si tam musíte změnit cesty v posledním a 3. řádku od konce.
#NoEnv ; Recommended for performance and compatibility with future AutoHotkey releases.
; #Warn ; Enable warnings to assist with detecting common errors.
SendMode Input ; Recommended for new scripts due to its superior speed and reliability.
SetWorkingDir %A_ScriptDir% ; Ensures a consistent starting directory.
FileGetTime, a, d:\tenVas.zip
FormatTime, b, %a%, _dd-MM-yyyy_HH-mm-ss
FileMove, d:\tenVas.zip, e:\vaseZaloha\tenVas%b%.zip, 1
Uložíte to tedy jako třeba proved.ahk, kliknete na to pravou myší a dáte Compile Script -> to vám v adresáři kde to máte vytvoří soubor proved.exe který provede to přejmenování zipu a přesunutí ho někam jinam.
No a pak si třeba na plochu vytvoříte opět texťák ale s příponou .bat, třeba zalohuj.bat a do něj dáte následující - opět však musíte mít správně cesty; 1. řádek je vytvoření zipu pomocí programu Bandizip a druhý řádek jen spustí ten exe soubor vytvořený Autohotkeyem.
c:\progra~1\bandizip\7z\7z a -mx=0 d:\tenVas.zip d:\mujAdresar
d:\adresarExe\proved.exe
Takže když pak spustíte ten .bat (třeba jen 2x klikem na něj), tak vám to zazipuje d:\mujAdresar do souboru d:\tenVas.zip, a pak spustí ten exe soubor jež to přejmenuje dle data a času souboru a přesune to do záložního adresáře.
No a někdy mrknete do té zálohy a smažete staré verze :-).
Ještě by bylo možné napsat makro v Libre které vám rozdělaný dokument uloží a taky udělá kopii do nějakého adresáře přejmenovanou třeba taky dle momentálního času, ale výhoda toho bat souboru je ta, že to se dá udělat pro cokoliv - já to používám třeba při kompilování fontů jež dělám v programu FontForge, na jeden dvojklik to font zkompiluje (sestaví), zazálohuje i nainstaluje. Rekord byl zatím asi 180 úprav vytvářeného fontu za den, nemít to zautomatizované tak už by mi z toho dávno "jeblo". A několikrát jsem již při chybách využil toho, že jsem se mohl vracet k více předchozím verzím souboru.