Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 3. 2020 19:00:21

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 9

Podmíněné form. - nelze odstranit.

Téma asi historicky jinde, ale kde?
Buňky ve sloupci kdysi podmíněně formátované. Nyní podm. form. mažu fajfku, provede se, uložím soubor, zavřu OO. Otevřu soubor a ... podm. formát. v původní podobě vesele ;-) dál ... Zoufalství.
Předem děkuji za pomoc.

Offline

#2 16. 3. 2020 19:21:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Podmíněné form. - nelze odstranit.

Předpokládám Calc LibreOffice > FORMÁT > PODMÍNĚNÝ > SPRAVOVAT. Zde vyberte formát podle potřeby klikněte na něj (je to vidět jako modrý podklad) a zadejte tlačítkem ODSTRANIT - následně uložit.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 18. 3. 2020 20:35:47

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 9

Re: Podmíněné form. - nelze odstranit.

neutr napsal(a)

Předpokládám Calc LibreOffice > FORMÁT > PODMÍNĚNÝ > SPRAVOVAT. Zde vyberte formát podle potřeby klikněte na něj (je to vidět jako modrý podklad) a zadejte tlačítkem ODSTRANIT - následně uložit.

Děkuji, ale jsem vedle. OpenOffice Calc - a formát se nějak ;-) zbláznil a cpe se i do jiných sloupců.
"Spravovat" nikde nenacházím. Obávám se, že to je nějaká nedokonalost sw ... :-(

Můj na míru formát tvrdošijně nahrazuje Excel_CondFormat ... soubor jedu jako .XLS 97/2000/XP

Editoval entomophagy (18. 3. 2020 20:38:46)

Offline

#4 19. 3. 2020 07:07:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Podmíněné form. - nelze odstranit.

Podle vaší odpovědi je zřejmé, že používáte Apache OpenOffice (AOO). Právě proto abych vyloučil chybný předpoklad - upřesnil jsem jak se to dělá v LibreOffice (LO).


     Pro AOO je postup jiný, ale část platí i pro LO. Nejrychlejší způsob je ten když vybereme celý list klepnutím na obdélníček mezi názvy sloupců a řádků, nebo stisknutím Ctrl plus A. Do takto vyznačeného rozsahu použijeme příkaz z nabídky FORMÁT > VÝCHOZÍ FORMÁTOVÁNÍ. Všechny podmíněné formáty zmizí, má to ale svá "ALE".


     Původní formáty z podmínek nadále existují mezi styly buněk. To je to co popisujete jako zatvrzelé prosazování formátů Excel_CondFormat... > ty je potřeba smazat.
     Otevřete si nabídku FORMÁT > STYLY A FORMÁTOVÁNÍ kde uvidíte ty zatvrzelé styly jako výpisy uživatelských stylů buňky. Jednoduše na každý takový styl klepněte (aby zmodral) a následně stiskněte DELETE. Přijde dotaz zda smazat či nikoliv. Po potvrzení styl zmizí. Takto musíte odstranit jeden styl za druhým.
     Podobný postup - jenom místo DELETE klepnete na pravé myšítko. Vyskočí kontextové menu kde se nabízí NOVÝ, UPRAVIT, ODSTRANIT. Takže je možné z tohoto okna staré styly smazat a hned přidat své nové styly. Nový styl přidáme i do prázdného seznamu - klikneme dovnitř pravým tlačítkem a vyskočí nabídka NOVÝ. Uděláme si styly které potřebujeme.


     V tom je další ALE. Musíte umět přiřadit správný styl a správnou podmínku. Podle popisu je právě toto Váš problém. Proto doporučuji ponechat staré styly buňky a pomocí okna STYLY A FORMÁTOVÁNÍ (také lze spustit pomocí F11) vytvořit nový styl. Postup :
1. - F11 > otevře se okno "Styly a formátování"
2. - Vybereme styly buňky a dole musí být uživatelské styly.
3. - Klepneme do okna pravým tlačítkem - objeví se okénko "Nový" - klikneme na něj.
4. - Otevře se dialog s názvem STYL BUŇKY.
   a) - Nejprve vytvoříme název. Je důležité tento udělat tak abychom ho rychle našli ve výběrech.
   b) - Vybereme specifikum například pozadí buňky - vybereme barvu a potvrdíme.
   c) - Můžeme přidat libovolně například fomrát čísla, orámování, nebo ochranu ap.
   d) - Když je vše nastaveno potvrdíme pomocí OK. Dialog se zavře a styl je připravený.
5. - Nyní vybereme buňku(y) kde tento styl hodláme použít. Zvolíme z hlavního menu FORMÁT > PODMÍNĚNÉ FORMÁTOVÁNÍ.
6. V dialogu který se otevřel zadáme podmínku která se vyhodnocuje jako první nastavíme vzorec, nebo čemu se rovná či nerovná vybraná buňka. Vzorec může odkazovat kamkoliv.
7. - Pod podmínkou je styl buňky. Zde vybereme ten náš správný (to je ta Vaše chyba). Potvrdíme OK.


     Můžeme ale nejprve postavit podmínku a teprve poté vytvořit vlastní styl. Místo výběru existujícího stylu klepneme na NOVÝ STYL. Postupujeme stejně jako v popisu výše - body 4. a), b), c), d). Zejména u názvu doporučuji předřadit podtržítko. Například _MůjStyl. Tím se tento náš styl dostane do předních pozic seznamu a my ho najdeme rychle. Až budete mít rutinu nebude potřeba podobných úprav.
     Jakmile podmínku s navoleným stylem potvrdíme je podmíněné formátování pro vybranou oblast (nebo jen buňku) funkční. Musíme ale z podstaty otestovat jestli je to sestrojeno správně.


     Další ALE. Pokud smažeme styly definované pomocí "Výchozího formátování" musíme vědět, že výchozí formát skutečně obsahuje implicitní transparentní pozadí a barvu písma (styl písma a podobně). Výchozí formát by se neměl dát upravovat - ale vím že to jde (setkal jsem se s takovou situací a byl to velký problém) i když nevím jestli to není přenos z jiných formátů. Proto doporučuji zkontrlovat výchozí formát vždy při importovaných sešitech (nejen Excel).


     Také je možné, že je buňka s podmíněným formátem uzamčená. Nevím sice jak to import řeší, ale v některých případech uzamykání Excelu stále funguje a není dostupné toto odstranit. To souvisí asi nejvíce s verzí Excelu. Původně uzamčení z Excelu v LO (AOO) vůbec nefungovalo. Potom se to změnilo - na základě zásahu Microsoftu, respektive na základě standardizace tabulkových procesorů.

Editoval neutr (19. 3. 2020 07:15:03)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí