Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 7. 2009 10:22:13

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

RTF a znaková sada.

Moc Vás prosím o pomoc! Naše účetní firma nám posílá dokumenty (faktury) ve formátu RTF. Při otevření ve writeru je úplně vše v pořádku, až na jedinou věc a tím jsou chybné znaky s diakritickými znaménky (kódování češtiny?). Nevíte co s tím? Děkuji! Petr  tp39@email.cz

Offline

#2 12. 7. 2009 19:35:20

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: RTF a znaková sada.

To je divné, protože RTF by v sobě mělo obsahovat informaci o kódování a OpenOffice by to měl otevřít správně. Jakou verzi OpenOffice používáte? A jakou verzi OS? (Win XP, Vista...?)

Napadá mě, že možná nemáte v systému nainstalováno písmo, jaké se v dokumentu používá. Takže buď doinstalovat, nebo použít náhradu písem, nebo ať to exportují v nějakém standardním písmu.

Jsou to faktury, takže asi nepůjde nějakou vystavit na ukázku, že?

Offline

#3 13. 7. 2009 05:16:14

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: RTF a znaková sada.

OO.o má problémy s RTF už dávnejšie, asi od počiatkov trojkovej verzie - dokonca mi do RTF niekedy nesprávne ukladá (WXP, Mandriva).

Offline

#4 13. 7. 2009 07:33:33

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

Děkuji za odpověď! I když se jedná o faktury, není to žádné tajemství. Kam Vám mohu poslat ukázku k "prozkoumání"?

hanus napsal(a)

To je divné, protože RTF by v sobě mělo obsahovat informaci o kódování a OpenOffice by to měl otevřít správně. Jakou verzi OpenOffice používáte? A jakou verzi OS? (Win XP, Vista...?)

Napadá mě, že možná nemáte v systému nainstalováno písmo, jaké se v dokumentu používá. Takže buď doinstalovat, nebo použít náhradu písem, nebo ať to exportují v nějakém standardním písmu.

Jsou to faktury, takže asi nepůjde nějakou vystavit na ukázku, že?

Offline

#5 13. 7. 2009 09:42:39

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

j-pastierik napsal(a)

OO.o má problémy s RTF už dávnejšie, asi od počiatkov trojkovej verzie - dokonca mi do RTF niekedy nesprávne ukladá (WXP, Mandriva).

Děkuji za pomoc! :-) P.

Offline

#6 13. 7. 2009 21:25:13

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: RTF a znaková sada.

Tak po chvíli "hackování" zaslaného RTF dokumentu jsem to pokořil - v RTF zdroji jsem u fontu
{\f0\fmodern Courier New CE;}
doplnil znakovou sadu na
{\f0\fmodern\fcharset238 Courier New CE;}

Nebude to ale obecně platný postup, pouze pro tento typ dokumnetů. Hromadně to lze v Linuxu upravit pomocí jednoduchého skriptu se sed

Offline

#7 13. 7. 2009 21:31:24

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

hanus napsal(a)

Tak po chvíli "hackování" zaslaného RTF dokumentu jsem to pokořil - v RTF zdroji jsem u fontu
{\f0\fmodern Courier New CE;}
doplnil znakovou sadu na
{\f0\fmodern\fcharset238 Courier New CE;}

Nebude to ale obecně platný postup, pouze pro tento typ dokumnetů. Hromadně to lze v Linuxu upravit pomocí jednoduchého skriptu se sed

Díky!! Jste skvělý!! Teď ještě jak na ten skriptík...:-) Jsme jen BFU...

Offline

#8 13. 7. 2009 21:34:35

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: RTF a znaková sada.

A používáte Linux? Jaký?

Offline

#9 13. 7. 2009 21:36:11

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

Používáme UBUNTU 9.04

Offline

#10 13. 7. 2009 21:37:54

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: RTF a znaková sada.

Ufff, to mi spadl kámen ze srdce :-) Ve Windows by to byl kapku horor...

Offline

#11 13. 7. 2009 21:42:05

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

:-)

Offline

#12 13. 7. 2009 21:47:33

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: RTF a znaková sada.

Tak třeba takto:

#!/bin/bash
# doplneni znakove sady k fontu v RTF fakturach kvuli OpenOffice
for SOUBOR in *; do
    TYP=`file $SOUBOR`
    if [[ "$TYP" =~ 'Rich Text Format data' ]]
    then
        echo "zpracovavam: $SOUBOR";
        sed -i 's/\\f0\\fmodern Courier New CE;/\\f0\\fmodern\\fcharset238 Courier New CE;/' $SOUBOR
    else
        echo "preskakuji: $SOUBOR";
    fi
done

Odborníci na BASH - prosím, nekamenujte mě :-)

Offline

#13 13. 7. 2009 21:49:25

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

|To mám někam napsat? :-)

Offline

#14 13. 7. 2009 21:56:27

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: RTF a znaková sada.

Poslal jsem vám to mailem.

Pro ostatní: je to potřeba uložit do souboru, např. repair_rtf.sh a tomu nastavit práva spouštění (executable). Pak do adresáře s tímto souborem nakopírovat zlobivé RTF dokumenty a spustit skript repair_rtf.sh. Pozor! Mění přímo ty soubory, takže je vhodné si někde zachovat kopie originálů.

Offline

#15 14. 7. 2009 13:42:25

Petr_39
Člen
Registrace: 11. 7. 2009
Příspěvků: 8

Re: RTF a znaková sada.

hanus napsal(a)

Poslal jsem vám to mailem.

Pro ostatní: je to potřeba uložit do souboru, např. repair_rtf.sh a tomu nastavit práva spouštění (executable). Pak do adresáře s tímto souborem nakopírovat zlobivé RTF dokumenty a spustit skript repair_rtf.sh. Pozor! Mění přímo ty soubory, takže je vhodné si někde zachovat kopie originálů.

Dobrý den,

chci Vám za sebe moc poděkovat! Díky Vašemu skriptu i návodu nyní vše funguje jak má a k naší plné spokojenosti!!

S úctou


Petr B.

Offline

#16 22. 2. 2017 21:32:26

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 177

Re: RTF a znaková sada.

Našel jsem toto prastaré téma a chtěl bych se zeptat na stav v aktuálním LO. Používáme 5.2.(různé) na Win (také různé verze).
Mám totiž problém s kódováním RTF, vypadá to že problém (chyba) přetrvává. Pokud otevřu RTF ve Wordpadu Windows, je vše OK. Pokud ale v LO, diakritika je špatně kódovaná.
Používáte někdo RTF s LO a jak jste tento problém vyřešili?

Když se podívám na RTF který jde správně načíst v Wordpadu ale ne v LO, kód (RTF text) vypadá takto:

{\rtf1\ansi\ansicpg1250\deff0\deflang1033\deflangfe1029\deftab708{\fonttbl{\f2\fswiss\fprq2\fcharset1{\*\fname Arial;}Arial CE;}{\f3\fswiss\fprq2\fcharset1 Arial;}}
{\colortbl ;\red255\green0\blue0;}
{\*\generator Msftedit 5.41.21.2510;}\viewkind4\uc1\pard\nowidctlpar\cf1\f0\fs20\par
\pard\nowidctlpar\fi-567\li567\sb120\tx142\tx567\tx5670\cf0\lang1029\f1 O\'d8J \endash  Metrologie \tab\tab\par
\b\f2\fs24 KALIBRA\'c8N\'cd LIST \par
+\'ec\'9a\'e8\'f8\'9e\'fd\'e1\'ed\'e9=\par
\lang1033\b0\f3\fs18\par
}

Problém je v kódovéní formátu f2, kde je uvedeno fcharset1. Když je uvedeno fcharset232 i LO to přečte OK.
Proč to ale umí Wordpad rozkódovat i tak?

Pro úplnost, ten výše uvedený text v RTF vypadá správně takto:

OŘJ – Metrologie        
KALIBRAČNÍ LIST
+ěščřžýáíé=


A takto ho zobrazí LO:

OŘJ – Metrologie        
KALIBRAÈNÍ LIST
+ìšèøžýáíé=

Editoval imcon (22. 2. 2017 21:34:57)

Offline

#17 23. 2. 2017 10:25:27

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: RTF a znaková sada.

Kdysi jsem se formátem RTF dost zabýval. Bylo to dáno zejména tím, že vzorce Calcu jsou zapisovány tímto formátem. Problém převodu textu na vzorec je jen převodem do RTF.
     Od té doby se hodně změnilo a já jsem so oblíbil několik jiných triků jak na to. Nejprve jsem ale také textový formát vzorců vkládal do WordPadu a pak znovu načetl do paměti. V Calcu po vykopírování to už byly vzorce. Problém začal řešit balík GoOO který měl výbornou konverzi - ale GoOO už zemřelo. Přes to by podle návodu v import/export filtrech mělo RTF být ačkoliv je tam upozornění že to nemusí být 100%-ni řešení. Dávám část nápovědy :


....je možné bez problémů přenášet formátovaný text mezi většinou programů. Pokud vkládáte část sešitu z LibreOffice Calc do LibreOffice Writer pomocí DDE používá se také formát RTF.


     Není to asi úplně to ořechové, ale mohlo by to fungovat. Je tedy otázka kam nakopírovat schránkou a spustit filtr, nebo se pokusit buď o OLE, nebo DDE import přímo, nebo z Calcu.

Editoval neutr (23. 2. 2017 10:26:26)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí