Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 18. 12. 2017 13:12:55

simiruz
Člen
Registrace: 18. 12. 2017
Příspěvků: 4

Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

Ahoj všem. Jak kopírovat celý obsah buňky včetně formátování do jiné? Když použiju funkci "=", tak se zkopíruje pouze text, ale typ písma, barva, apod. se v nové buňce nezobrazí. Jakou funkci použít?
(Nemyslím tím běžné kopírování Ctrl+C)

Offline

#2 18. 12. 2017 14:40:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

Ctrl+Shift+V - To je klávesová zkratka pro volbu VLOŽIT JINAK > volbu je možné upravit podle zaškrtnutí od : jen text, nebo písmo, formáty, datum ap. Dá se například transponovat nebo připočítat ap.
     I když Ctrl+C je zkratka pro "kopírvat" a "vložit" je dáno Ctrl+V - tím se vloží vše. U mne to funguje dobře jen je chyba barvy písma která se nezobrazuje. Když ale v editačním proužku písmo vyberete (vymodříte) tak se barva objeví. Je to chyba.


     Jiný způsob existuje jen přes makro, respektive přes napsanou funkci která vypadá jako vzorec. Dá se to i nahrát záznamníkem, ale to chce nějaké znalosti (praxi).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 18. 12. 2017 22:42:50

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

Zřejme jediný způsob jak vzorcem nastavit nějaký styl buňky je funkce STYLE. Já ji ale nepoužívám takže viz nápověda, jinak nevím. (jen vím že vrací nulu což je blbý u funkcí vracejících text a nevím jak se té nuly elegantně zbavit). Vzorcem přenést styl z jedné buňky do druhé je asi mimo běžné možnosti Calcu.

Editoval ludviktrnka (18. 12. 2017 22:43:31)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#4 18. 12. 2017 22:46:14

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

Jinak hojně se používá tzv. podmíněné formátování, možná by to nějaký váš problém vyřešilo. Ale to jen tipuju.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#5 19. 12. 2017 08:32:44

simiruz
Člen
Registrace: 18. 12. 2017
Příspěvků: 4

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

"Vzorcem přenést styl z jedné buňky do druhé je asi mimo běžné možnosti Calcu."
Přesně toto mám na mysli, neuměl jsem to formulovat. Potřebuju, aby, když změním barvu písma v původní buňce, změní se i ve všech, které na ni vzorcem navazují.
V tom případě zbývá jen Excel. Díky.

Offline

#6 19. 12. 2017 09:24:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

simiruz napsal(a)

Ahoj všem. Jak kopírovat celý obsah buňky včetně formátování do jiné? Když použiju funkci "=", tak se zkopíruje pouze text, ale typ písma, barva, apod. se v nové buňce nezobrazí. Jakou funkci použít?
(Nemyslím tím běžné kopírování Ctrl+C)

......několik odpovědí

simiruz napsal(a)

"Vzorcem přenést styl z jedné buňky do druhé je asi mimo běžné možnosti Calcu."
Přesně toto mám na mysli, neuměl jsem to formulovat. Potřebuju, aby, když změním barvu písma v původní buňce, změní se i ve všech, které na ni vzorcem navazují.
V tom případě zbývá jen Excel. Díky.

      V tom případě jste to nepopsal opravdu správně - tohle se dělá pomocí odkazů OLE a DDE. Potom ale nehovoříme o kopírování - neučte se vyjadřovat správnou potřebu (černě zvýrazněna) - a konstatování že zbývá jen Excel - si strčte tam odkud leze tahle Vaše provokace.


      Jak se nad tím zamýšlím tak jste nic jiného nechtěl ani vyjádřit nežli tuhle provokaci. Většina lidí by to popsala tak že v Excelu funguje tohle - či ono a že hledáte stejný (podobný) postup v Calcu. Jistě by neopoměla připsat že Potřebuju, aby, když změním barvu písma v původní buňce, změní se i ve všech, které na ni vzorcem navazují. a hned bychom věděli oč Vám jde.
      Ti zdatnější by sem napsali notaci z Excelu (vzorec který to dělá - nejspíš bude fungovat i v Calcu), ale nic z toho jste neudělal, zeptal se na nesmysl a pak napsal že zbývá jen Excel - kvůli tomu zřejmě má cenu ukazovat tento článek jako důkaz že nad Excel není.


      Ono je to nejspíš odkazování mezi různými sešity. Protože pokud je to ve stejném sešitě bývá to řešeno pomocí podmíněného formátování - stejně ve zdrojové tak také v cílové buňce - ale jde spíš o ukázku. Když byste sem postnul ukázku bylo by to také jiné a určitě bych Vás neoznačil jako provokatéra.

Editoval neutr (19. 12. 2017 09:35:09)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 19. 12. 2017 13:04:08

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

simiruz napsal(a)

"Vzorcem přenést styl z jedné buňky do druhé je asi mimo běžné možnosti Calcu."
Přesně toto mám na mysli, neuměl jsem to formulovat. Potřebuju, aby, když změním barvu písma v původní buňce, změní se i ve všech, které na ni vzorcem navazují.
V tom případě zbývá jen Excel. Díky.

Pochlubte se, jak to v Excelu funguje. Já o podobné funkcionalitě nevím.

Možná i popíšete, jak se to má chovat třeba při odkazu na dvě buňky, kde každá má jinou barvu. V případě barvy pozadí a dvou buňkách by to šlo, použije se třeba rastr, rastr na písmo sice jde, ale nedoporučuji. Lze také barvy míchat, jak v Excelu řeší přenos barvy při podmíněném formátování?

Teoreticky to lze řešit makrem, ale není to spolehlivé (Změna barvy negeneruje událost ani nestartuje přepočet.) Navíc pokud to má být vzorec, tak nejspíš udf, ale ta v excelu nemuže měnit barvu buňky, ani nemá přístup k výsledné barvě při použití podmíněného formátu.

Offline

#8 19. 12. 2017 15:19:06

simiruz
Člen
Registrace: 18. 12. 2017
Příspěvků: 4

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

lp. napsal(a)

Pochlubte se, jak to v Excelu funguje. Já o podobné funkcionalitě nevím.

Styly se nepřenáší ani v Excelu, řešil jsem to tam oklikou, doufal jsem, že Libre bude v tomto chytřejší.
neutr: Mohl by ses rozepsat o funkci DDE? Nevím jak ji použít a OLE mi to nenachází. (OT: Koukám, že tazatelé na fórech jsou rok od roku stupidnější a provokativnější co?)

Zeptám se teda na podmíněné formátování, které jsem používal v excelu a v Libre to neumím rozchodit:
V excelu: "Formátovat pouze buňky obsahující-určitý text-obsahuje-Ahoj" V celém dokumentu se pak změnil formát všech buněk, kde bylo napsáno "Ahoj"
V Libre jsem se pokoušel takto: "Hodnota buňky je-obsahuje/je rovno-Ahoj" Ale věnuje se to pouze číslům ("hodnota buňky"), ne buňkám kde je prostý text.

Snad se mi to povedlo napsat tak, abych "nevyjádřil nějakou provokaci" roll

Offline

#9 19. 12. 2017 16:10:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

DDE je vzorec - když si nalistujete průvodce funkcí - položka sešit je to asi 5. položka shora. Jinak je to takto : =DDE("Server"; "Soubor"; "Oblast"; Režim). Režimy jsou 3 a jsou volitelné. Vše můřete dohledat v nápovědě pod heslem. Zadejte hledat DDE a dostanete několik hesel například :

Nápověda k "vložit jinak" napsal(a)

Odkaz
Vloží oblast buněk jako odkaz, takže změny provedené ve zdrojovém souboru se aktualizují v cílovém souboru. Chcete-li zajistit, aby se v cílovém souboru aktualizovaly také změny provedené na prázdné buňky zdrojového souboru, zaškrtněte volbu Vložit vše.
Také je možné odkazovat na listy ve stejném sešitu. Když odkazujete na jiné soubory, automaticky se vytvoří odkaz DDE. Odkaz DDE se vloží jako matice a lze jej upravit pouze celý.


     OLE objekty se vkládají VLOŽIT > OBJEKT > OBJEKT OLE. Jsou to okénka pro vložení externího dokumentu a může to být i jiný typ - například Writer.


     To co popisujete je typické vložení jinak - ale musíte zaškrtnout v dialogu MOŽNOSTI > ODKAZ. Samozřejmě musíte také zaškrtnout formáty, vzorce ap. Tohle jste předem zavrhl - protože se to dělá skutečně pomocí Ctrl+C - jen se to potom vloží "jinak" pomocí Ctrl+Shift+V. A psal to i pan Trnka.
     Ještě se ozvu na účet uživatele "lp." - je z nás nejlepší a vyzná se mimo toho snad ve všech tabulkových procesorech a já myslím že Excel je jeho chlebem víc nežli Calc. A když to napíše on - tak to platí. Já jsem si nebyl jistý z Excelu mám pupínky a musím na něj k zeťákovi.


     Nevím co jste myslel tou poznámkou (OT: Koukám, že tazatelé na fórech jsou rok od roku stupidnější a provokativnější co?) - ale souhlasím a jsou čím dál drzejší a lenivější. Do nápovědy se nepodívají a trénují nas blbostmi - snad jsem to napsal srozumitelně. Podívejte se na začátek každého okruhu problematiky - nejdřív prohledejte fórum a nápovědu.


     Najednou víte dobře co chcete a umíte to definovat srozumitelně. Ještě můžete připsat že jste učitel a budu vulgární. Takových hotentotů je tady více - rozumu moc nepobrali ale drzosti mají za stádo opic. Snažíme se aby to bylo slušné fórum - ale napište něco takhle validního na jiné fórum a dehonestující přídomek Vás nemine.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 19. 12. 2017 16:53:04

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

simiruz napsal(a)

Styly se nepřenáší ani v Excelu, řešil jsem to tam oklikou, doufal jsem, že Libre bude v tomto chytřejší.

Tak se pochlubte jak. Pár problémů při automatickém barvení jsem ukázal. Třeba Vaše řešení bude někoho inspirovat.

Offline

#11 19. 12. 2017 17:23:31

simiruz
Člen
Registrace: 18. 12. 2017
Příspěvků: 4

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

neutr napsal(a)

...Takových hotentotů je tady více - rozumu moc nepobrali ...

Pardon, už Vás nebudu dále obtěžovat svými malichernostmi.

neutr napsal(a)

...Snažíme se aby to bylo slušné fórum...

Pak začněte především u sebe. Na jiných fórech dostane nováček takový kartáč málokdy...

Offline

#12 21. 12. 2017 08:18:30

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

simiruz napsal(a)

"Vzorcem přenést styl z jedné buňky do druhé je asi mimo běžné možnosti Calcu."
Přesně toto mám na mysli, neuměl jsem to formulovat. Potřebuju, aby, když změním barvu písma v původní buňce, změní se i ve všech, které na ni vzorcem navazují.
V tom případě zbývá jen Excel. Díky.

Řešil bych to podmíněným formátování. Určitě to rozchodíte pomocí nějaké další pomocné buňky => změna v nějaké pomocné buňce = změna ve všech buňkách s navázaným podmíněným formátováním. Nebude to přímo jak chcete, ale možná to bude stačit. Musíte si předem nastavit daný styl a nějak jej pojmenovat, podmíněný formát pak přiřazuje styl. To je rozdíl oproti excelu, kde se mění přímo vlastnosti (pokud si dobře pamatuji)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#13 21. 12. 2017 09:14:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Kopírování obsahu buňky, včetně formátu obsahu

Pro ludviktrnka:
     On ale chce opravdu odkaz v sešitě. Tedy postup Ctrl+C a pak vložit jinak (Ctrl+Shift+V) a dialogu zaškrtnout "odkaz". Pokud zaškrtne vše (ale může vybrat jen hodnoty a formáty ap.) tak se mu to opravdu bude chovat tak jak potřebuje. Při změně v buňce zdroje se změní cílová buňka. Je to skutečně odkaz DDE který funguje dobře jak v sešitě tak mimo.


     Jenže on předem takovou možnost (kopírovat) zavrhl. Chtěl generující vzorec - ten lze na odkaz také udělat - psal jsem to "=DDE("Server"; "Soubor"; "Oblast"; Režim)". Mne rozhodilo to, že nevěděl co přesně chce, zato věděl přesně co nechce a pak tam plácnul bonmot o Excelu.
     A jak se ukázalo ani o tom nic nevěděl. Postupně upravuje svoje výroky a nyní se cítí být dotčený. Nejdřív tedy "mistr" a pak výmluva že je začátečník.


     Reakce na změnu některé hodnoty pomocí vzorce je běžná praktika a formáty se dělají jako podmíněné - proto mohou ale nemusí být shodné se zdrojem. Je tam rozdíl v chování odkazů které fungují dobře ale obtruzivně. Ta druhá běžnější metoda je trošku pracnější, ale efektivní když uživatel umí nastavit podmínky pro formátování.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí