Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 12. 2017 14:04:21

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

nevím jak lépe popsat nadpis, tak mě když tak opravte. Popíši snad co nejlépe o co mi jde:

dělám si výpočetník spotřeby materiálu na výrobu nábytku. Měl jsme dřív jednodušší, který uměl zrychlit práci u jednodušších skříněk, ale často mám problém se složitějším vnitřním dělením.
A teď stojím před problémem dvířek. Někdy jsou skříňky kde mám třeba tři prostory: dvířka, bez dvířek, dvířka. Nebo ještě líp komoda: nahoře dvě křídla dvířek a pod nimi 2 šuplíky přes celou šířku.

napadlo mě to řešit přes "optickou matici"  kde mám 3 sloupce (víc dvířek takto se z 99% nedělá a dávají se už 2 skříňky) a asi tak 5 řádků.  s tím, že velikost a existenci dvířek (krom určení pozic mezistěn) bych řešil číselně:

0 = nejsou dvířka,
číslo = jsou tam dvířka*

*pokud by bylo více stejných čísel vedle sebe/nad sebou řeknu tím, že to vše je jedna plocha a jiné číslo je zase jiná plocha.

příklad oné komody:
<u>X / Y</u>
1 / 2
3 / 3
4 / 4

levá dvířka - šířka X
pravá dvířka - šířka Y
oba šuplíky - šířka X+Y + technická mezera mez dvěřma.

nevím jak to popsat lépe. Případně máte li jednodušší způsob jak tohle řešit, budu rád. Děkuji předem

Delph  -  Libor

šířka dvířek by byla X

Editoval Delph (11. 1. 2018 11:50:28)

Offline

#2 7. 12. 2017 15:38:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Jestli tomu dobře rozumím tak potřebujete něco jako převodový poměr stejný pro všechny rozměry. Technicky by to mělo být "modulo" které v matematickém významu výrazu je "násobkem" této hodnoty.


     Jestli to má být buď pro 2, nebo 3 díly, pak je nejvhodnější číslo 6 jako nejmenší společný násobek. To co uvádíte jako "technickou mezeru" má problém při 3 dvířkách, protože se některé dvojice dvířek dotýká pantem? Můžou to být stejná (pravá nebo levá) dvířka? Je možné že technická mezera je ve všech případech stejná?
     V každém případě si myslím, že by mohly být stejné "technické mezery" mezi šuplíky i mezi dvířky protože záleží jen na typu pantu respektive + kování tak aby šly otevřít sousední křídla (levé + pravé). Potom jde ještě o to, jestli nejsou prostřední dvířka "užší" nežli krajní.


     V každém případě by pak měl být skladební poměr ještě upřesněn o výšku skříňky, nebo stupně. Ta bude asi jednotná. Potom by "optická matice" byla 6 x výška v počtu stupňů (vrstev). Když to budou 3 "etáže" je to číslo 12. Když by to bylo více (4 vrstvy), tak by to bylo číslo 24.
     Pro vrstvy by měla být použita také číselná řada, ale nebránil bych písmenkům. PR - jako první, DR - jako druhá, TR - jako třetí a CT - jako čtvrtá. PT - jako pátá a tak dál. To kvůli tomu, že je možné číslem doplnit různou výšku.


Potom : PR 1/3 znamená PRVNÍ vrstvu 1/3 není třetina ale první tři díly (první polovina)
Potom : PR 2/3 znamená PRVNÍ vrstvu a druhé tři díly (druhá polovina)
Potom : DR 1/2 znamená DRUHOU vrstvu 1/2 není polovina ale první dva díly (první třetina)
Potom : DR 2/2 znamená DRUHOU vrstvu druhé dva díly (prostřední třetina)
Potom : DR 3/2 znamená DRUHOU vrstvu třetí dva díly (třetí třetina)
________________________________________________
Potom lze vyjádřit například PR/DR/TR/2/2 jako prostřední díl tří spodních vrstev, a lze to udělat i s přeskočením některé vrstvy např : PR/DR/CT/2/2 - tedy prostřední pole první druhá a čtvrtá vrstva.


     Pokud by byly maximálně 4 vrstvy (což je asi reálné) postačuje jediné písmeno buď P, D, T, nebo C. Za tímto označením může být konkrétní výška vrstvy (nebo šířka při různých mezerách ap).
     Logika je v tom, že písmena identifikují "patro" a čísla max 3/3 značí díly z šířky. Takže klidně vlastní různou výšku v cm můžeme dát hned za písmenka a různé úpravy šířky na konec výrazu.
     To umožňuje slučovat všechny stejné rozměry a nebo naspecifikovat každý díl jinak. Ono jde stejně o nářezový plán v hrubém provedení.


PR/DR/TR/20/2/3 jako pravé strany tří spodních vrstev s výškou 20 (šuplíky)
PR/DR/TR/60/2/2 jako prostřední pole jiné skříňky s výškou 60 cm. (dvířka)


     Pro nářezový plán by bylo dobré udělat také stejný díl pro výšku. Potom je výška také násobkem jednotné míry "x", ale zápis by to chtělo v cm když by to nebylo výškově jednotné. To ale není asi možné, protože šuplíky budou mít jen jedno "x", ale dvířka budou mít více.
     Lze to asi sjednotit na úrovni násobků "x". Takže i přes to doporučuji kvůli nezaměnitelnosti výšku v cm což bude násobek "x". Samozřejmě pokud nebude potřeba dalších upřesňujících rozměrů může to být i na konci


     Nevím jestli jsem to pochopil správně, ale jde Vám o sjednocení a zjednodušení popisu do nářezových plánů ze kterých by mělo jít vyčíst rychle nafasování (objednání) materiálu. Typ pantů a kování Vás v takovém případě nezajímá.

Editoval neutr (7. 12. 2017 15:53:16)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 11. 12. 2017 08:24:58

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Ahoj, omlouvám, se za delší odmlku. měl jsem napilno. Nemá se jednat o nářezák, ale prostý výpočet materiálu - potřeboval bych z toho vytáhnout plochu všech dvířek a samozřejmě i jejich obvody pro výpočet hrany.
Nejedná se ani o "modulo", Jsme atypová výroba a tak má skříňka někdy sice rozměr 600 mm, ale jindy třeba 835.  Zkusím připojit obrázek. Znám výšku a šířku skříňky, včetně hodnot U, V, W, X, Y.
MvLFc2L.jpg

s tím, že kdybych někde místo čísla hodil "0" tak to znamená, že tam žádná dvířka nejsou a jedná se třeba o volnou poličku.

Editoval Delph (11. 12. 2017 08:25:50)

Offline

#4 11. 12. 2017 10:45:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Popravdě jsem z toho úplně vedle. Musím se zeptat :
A - Jde Vám o systém popisu který umožňuje souhrn podle stejných rozměrů (přesné rozměry číslem mimo)?
B - Nebo jde přímo o výpečet ploch z pěti rozměrů jak uvádíte Znám výšku a šířku skříňky, včetně hodnot U, V, W, X, Y.?


     Pokud jde pouze o logiku zápisu která umožní shrnout množství stejných ploch dvířek a nebo šuplíků tak takové číslování které uvádíte postačí s tím že :
1 a 3 jsou stejné (rozměry jako vedlejší údaj)
2, 6, 8 a 9 jsou stejné (rozměry jako vedlejší údaj)
4 a 7 jsou stejné (rozměry jako vedlejší údaj)
     Pouze mi nějak chybí číslo 5 ale z hlediska logiky je to asi nepodstatné. Uvádím to jen proto, že mi možná něco uniká. Umím si představit že dvířka a šuplíky se dělají jako rámy. Zadá se profil a délka. Proto u dvířek a šuplíků nejde o klasický nářezák. Otázka zrcadel ve dvířkách a šuplících je asi otázkou překližky a to lze řešit různě do žlábku nebo přes celou zadní plochu ap.


     Pokud jde o materiál rámů, tak ten by se zadával v délkách včetně prořezu. Na to stačí obvod z hrubých rozměrů + malá rezerva a to platí i o hranách. Je to ale jediné vysvětlení které mne napadá. V jiném případě by šlo o nářezák v klasickém smyslu slova.


     Je celkem zřejmé že šuplíky budou mít jiný profil rámu nežli dvířka. Takže rozčlenění možná stačí podle druhu profilů které se musí vyfrézovat (pokud nejsou plastové, nebo nalepovací). Přestože asi problému nerozumím navrhnu postup pro Calc.
     Tak jak to máte síťované na obrázku - přeneste do tabulkového procesoru. Může to být i fotka kterou uložíte a šířky sloupců a řádků natáhnete podle obrázku. Tak získáte matici. Do té zadáte skutečné rozměry a normálně sečtete.
     Můžete udělat i technické mezery. To co mají být dvířka orámujete například jinou barvou nežli šuplíky. Tam kde je barva zadáte rozměr nejlépe uvnitř a zadáte součet celé matice. Odlišení profilů může být provedeno podmíněným formátem, respektive podmínkou. Takže když zadáte šuplíky, čísla dvířek se zneviditelní a opačně.


     Pokud by se vám takové řešení hodilo udělám vzor. Ale zatím nevím jestli je to vůbec relevantní k Vaší potřebě. Pokud by byl z Vaší strany zájem udělám podrobnější popis jak ti udělat rychle, nebo jako několik šablon v jednom sešitě kde se zadají jen různé rozměry.
     Ono je možné udělat makrem rychlé rozložení buněk podle Vaší základní sítě takže by se nemuselo pracovat ani s obrázkem a hned by to vyplivlo výsledek a obrázek mapy v PDF i s kótami.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 11. 12. 2017 21:33:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Podívejte se na tohle. Graficky matice - je to trošku upravené z jiného souboru. Podobně jsem řešil i proces vytvoření rozměrů podle fotografií které se vkládali do calku tak aby se obrysy trefili okem. Následně se obrázek smazal a rozměry sjednotily + grafická úprava která se dodělala v Draw. To by bylo asi pracnější nežli tato úprava.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 12. 12. 2017 15:45:15

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Jde o B - výpočet ploch z 5 rozměrů (+- klidně tam může být skříňka s jedněma dveřma přes celou plochu, ale jindy jich může být opravdu hodně)

Jako je možné si zápis zjednodušit na:
Dveře A = 2x (1 a 3)  mající rozměr Xa * Ya
Dveře B = 4x ( 2, 6, 8, 9) mající rozměr Xb * Yb
Dveře C = 3x (4 a 7) mající rozměr Xc * Yc

Ostatně dost často to mám na výkresu a zvládnu si to do dokumentu zařadit sám.

ale většinou jsou tyto dvířka dána nějakou mezistěnou, jejíž rozměr taky znám.  A nejde o rámovou konstrukci, ale právě o výpočet plochy + výpočet hrany ABS, kterou se to olepuje (aby tam nebyla vidět dřevotříska na řezu) Obrázek je pouze ilustrační a nešlo mi o typ konstrukce, jako ukázku variability předků - že i na jednom výrobku se mohou vyskytovat různé rozměry na různých pozicích.

Ale zmíněná možnost vytvořit si "výkres" v Calcu mě zaujala. Mít jeden list na ten "výkres, kde si pomocí posuvníků nastavím rozměry, které chci, případně vložím i ony mezery. Ale jen pokud teda existuje funkce, která mi vytáhne pak hodnotu onoho políčka že má šířku a výšku X cm. A celý výpočet by probíhal jen tím jak posouvám a slučuji buňky + tím, že bych je třeba označil barvou něco jako "Pokud je políčko A2 zelené, vypočítej, pokud není, nepočítej"

Offline

#7 12. 12. 2017 18:58:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Ten výpočet podle B je poměrně snadnější variantou zejména pokud nemusíte zohledňovat ty "technické mezery". Teoreticky to jde i bez přeformátování buněk - jen tak jak je provedena mřížka sešitu. To formátování buněk podle rozměrů jsem dělal kdysi pro jiný účel ale napadlo mne, že se to bude hodit.
     Někdo (a byli to asi 2 různí lidé) tady kdysi dělal výkresy podobným způsobem jako dokumentaci pro výrobu. Myslím že nějaké požární dveře a pak ještě někdo. Já jsem to dělal pro vazby cihel a tvárnic pro jednoho středoškoláka. Byly tam detaily kolem dveří, oken a podobně. Takové ty věci co se dělají v Draw velmi pracně. Byly tam ale výpočty materiálu a podobné záležitosti které se dávaly také do Draw.


     Dobře se to dělá právě pomocí zadání rozměrů do souřadnic. Z toho jde vytáhnout prakticky všechno, Je tam jenom ten problém slučovaných polí. Takové rozměry se musí dělat "trikem" protože nejdou načíst přímo (čte to jen první buňky). To by tak velký problém nebyl ale musel bych to naprogramovat.
     V původním provedení se to dělalo jako součet před sloučením (muselo se manuálně vybrat) a pak se to sloučilo. Zůstala plocha do legendy a pole se sloučila. To se dělalo jedním makrem na klávesovou zkratku, ale šlo by to třeba ikonou.


     Uvádíte že by Vás zajímal ten druhý postup - nastavit podle obrázku šířky sloupců a výšky řádků. To by také neměl být až tak velký problém, ale má to jednu záludnost hned ve dvou podobách.

a) -      Různé monitory mají různé rastry. Jde doslova o to, že počet bodů "x" čtverce má jiný počet "y" bodů. Takže i když se to nastavuje v tisícinách opačně z obrázku na rozměr se dostaneme na různých monitorech na různý počet.
b) -      Tím dalším problémem je perspektiva. Tedy zejména u fotografií. Já jsem původně začínal na grafických nástrojích. Ty umí udělat obrys (většinou jako "shape"), ale vyrovnat perspektivu na čisté 2D je problém který mne přivedl zpět do Calcu.


     Tedy existuje řešení i pro přepočty perspektiv, ty se ale musí nejprve manuálně připravit. Jde hlavně o to kolik úhlů zkreslení se musí použít - 2 nebo 3 ohniska. Dělá se to přímkami nad obrázkem který je na pozadí takže nad ním se dá psát i kreslit. Někdy se dá vycházet i ze zmenšujících se buněk, které reprezentují stejné prvky v nárysu a podobně "pravidelnosti".
     Pokud však jde o dobrý čelní (boční ap) pohled a když jsou známy některé 2 rozměry je to dopočitatelné řetězovými kótami. V každém případě by šlo roztahat síť nad fotkou a pak dorovnat zpětným přepočtem. Pro podobné účely jak uvádíte by to jistě stačilo.
     V každém případě si musíte ověřit jak je na tom Váš monitor a nastavit správný zpětný přepočet - jednoduše nakalibrovat. Musí se pamatovat na to že ne každý monitor bude stejně schopný vrátit rozměry i když by to tak teoreticky mělo být. Vím že to jde dělat s přesností na milimetr a možná při velkém zvětšení i méně. Technicky by se mělo dát překreslovat i z mikroskopu.


     Já bych ale v této fázi nabídl ten původní postup do toho sešitu který jsem postnul. Jen s tím rozdílem, že vyberete slučované buňky (jsou vymodřené), stisknete volbu v hlavním menu, nebo kláveseovou zkratku (tlačítko překáží). Následně vyskočí dialog kam napíšete název. Tam uvidíte také údaje pro legendu do které později můžete zadat jaké dveře (L,P), jaký povrch, kování a podobně by tam mělo být. Myslím že by vám stačilo X*Y + obvod který se vypočítá.
     To znamená že se nejprve vyplní názvy které chcete ponechat bez sloučení. Ty se upraví a zbytek manuálně sloučíte jiným makrem. Nakonec vygenerujete legendu. Tu byste měl asi upřesnit ať nemusíte sčítat přepisováním. Také byste měl potvrdit jestli stačí zkratky "š" a "d", nebo ještě něco jiného (pokud vůbec potřebujete více nežli jeden automatický popisek pro přepis buněk bez slučování).


     Ten druhý případ čtení rozměrů z roztažených buněk je v základu jednoduchý. Vyberete oblast pro kterou se mají odečíst rozměry a ty se pustí do prvního řádku a prvního sloupce. Jednoduše každý sloupec do své první buňky načte šířku a podobně každý řádek do svého prvního sloupce výšku. Ale pak si musíte poradit s kalibrací i s přesností. Řešení perspektivy je složitější a trvalo by to možná i dost dlouho i když vím jak na to.
     Zítra se nejspíš pustím do toho prvního postupu - slučování buněk s odečtením rozměrů. Dostanu se k tomu ale až odpoledne. Takže bych chtěl znát co byste raději.

Editoval neutr (12. 12. 2017 19:04:51)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 13. 12. 2017 16:01:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Tak jsem to upravil docela rychle. Snad to bude stačit. Není tam například rozpiska (chtělo by to volbu), nebo také nabídku přepočtu. Ale myslím že to postačuje v této podobě.


     Pokud tento sešit chcete používat doporučuji uložit jako šablonu. Už se k tomu nebudu vracet. Takže ještě uvedu že je to užívání bez jakékoliv záruky, na vlastní nebezpečí, ale jinak licenci nespecifikuji. Můžete to používat ke všem potřebám a příležitostem. Graficky matice.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 14. 12. 2017 08:42:35

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 167

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

podle příspěvku #6 by vám zřejmě stačil vzorec na výpočet (znáte počet kusů a rozměry). Zkuste, jestli vám bude stačit toto https://ulozto.cz/!qdJJMYj1ci7R/vypocet-plochy-ods . Vsouboru je potřeba vyplnit rozměr skříňky (z důvodu kontrol rozměrů, i když s těmi jsem si moc nehrál) a jednotlivé plochy (můžete a nemusíte slučovat buňky). Pole matice je pro trochu vizuální pohled myšleno jako 10x10cm. Tlačítkem si data vyprázdníte a můžete zkusit další zadání.

Do výpočtu se zahrnují plochy, kde je uvedený rozměr ve formátu x*y

Editoval kabi (14. 12. 2017 16:33:34)

Offline

#10 14. 12. 2017 09:44:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Pro Kabi:
     Kabi uvedl jste odkaz na smazání souborů. Je jen otázkou kdy to někdo smaže:-) Mimo toho Delph moc často nechodí. Čekal jsem že něco upřesní a nic. Už se tomu nebudu věnovat, ale původně jsem chtěl udělat načítání ploch podle barev.
     Ono není ani moc jasné co vlastně potřebuje protože hledá "urychlení" práce. Já jsem udělal to co vyjádřil celkem přesně - načítání roztahaných "souřadnic". Také sice psal, že by se mu hodily součty podle barev, ale to má víc problémů. Při tom například není potřeba ani slučovat pole, ale vybarvit stejnou barvou (těch je 256^3 - RGB). Při tom by se musela dělat soupiska - a je otázka kam.
     Doprava to nejde při roztažených "souřadnicích". Jde to jenom dolů, ale je otázka jak to má být veliké. Nad obrázek by to sice šlo, ale nejprve by se musel obrázek dokončit a pak posunout dolů. Faktem je, že když by byla potřeba přesně specifikovaná věděl bych co dělat, ale takhle nabízím něco co asi autor nepotřebuje, nebo zavrhne z praktických důvodů.
     Chápu že dělá něco jako rozpočty a vím jaký je to chleba - vše je honem a včera bylo pozdě. Nejdříve musí udělat co po něm chtějí a pak se může věnovat tématu (ve vlastním zájmu) - šef mu na to čas (peníze) nedá. Naopak když by ho zřejmě nachytal jak si hraje s verzemi měl by problém.


     Proto pochybuji, že by chtěl něco jiného, nežli na jedno či 2 kliknutí. Tím chci jen uvést, že nejsem dotčený mlčením, ale čekat také moc dlouho nemůžu. Mám své práce nad hlavu a tohle dělám jen pro vlastní zábavu. Do ničeho velkého se nepouštím zejména ne zbytečně.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 14. 12. 2017 16:53:03

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 167

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Díky neutr, odkaz jsem opravil. Delph píše v prvním příspěvku, že potřebuje spočítat spotřebu materiálu na dvířka. Na to by mu mohla na základě jeho původního zadání stačit tabulka, kde uvede rozměry dvířek a jejich počty. Obdobně to funguje i v tom odkazovaném souboru s tím, že si tam může vytvořit tu skladbu dvířek. Neřeším technické mezery mezi dvířky ani prořez materiálu, pro výpočet spotřeby by to mělo stačit (příp. se to dá upravit)

Offline

#12 15. 12. 2017 16:49:31

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

Re: výpočet plochy z matice údajů - Vyřešeno (jinak)

Chlapi díky, mrknu na to co nejdřív. Blíží se vánoce a nevím kam dřív. I kdybych to nakonec nepoužil, minimálně jsem se nasměroval díky vám. Hold nemůžu chtít moc automatizovat. V předchozí tabulce jsem totiž dal jen "dělitel" na oba směry s tím, že je pro výpočet plochy jedno jestli jsou na skříňce 2 dvířka v poměru 30:70 nebo 50:50 (případně více dělitelů u více dvířek)  plocha i obvody jsou ve výsledku jedno. Ale pak jsem narážel na problémy s tím, že někde dvířka byla a někde ne a tak jsem to buď spočítal, že jsou a bokem na kalkulačce spočítal o co tam je míň, nebo naopak, zaklikl, že dvířka nejsou a dopočítal si ty dvířka zvlášť.
Tak přeju hezké svátky a jejich klidné prožití.

Offline

Zápatí