Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 11. 2016 21:48:51

jik
Člen
Registrace: 28. 6. 2009
Příspěvků: 37

Tisknutí hlavičky tabulky ob jeden řádek - VYŘEŠENO

Zdravím,
budu stříhat vytištěnou tabulku po jednom řádku a hodilo by se mi, aby hlavička byla u každého řádku. Je nějaký rozumný způsob, jak toho dosáhnout?

Editoval jik (17. 11. 2016 06:29:07)

Offline

#2 16. 11. 2016 22:51:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,658

Re: Tisknutí hlavičky tabulky ob jeden řádek - VYŘEŠENO

Dá se sice opakovat hlavička při tisku ale já jsem to popravdě netestoval. Myslím že by to mělo vypadat jako výplatní páska?
     Spíš doporučuji udělat tabulku na 3 listy. V prvním dáte hlavičky na první řádek a pak vykopírujete ob řádek tolik, kolik potřebujete. Tedy 1. 3. 5 ......
     Ve druhém listu vytvoříte klasickou tabulku jako blok. Vedle tabulky uděláte pomocný sloupec ve kterém dáte jen samá sudá čísla počínaje dvojkou. Takže začnete na prvním řádku dvojkou a na dalším řádku bude ve sloupci vzorec - například :
AA1 = 2
AA2 = AA1 + 2
Tohle vykopírujete vedle tabulky. Na konci tabulky uvidíte že máte třeba 50 řádků. Takže vzorec vykopírujete až do řádku 100.
    Následně první řádek za tabulkou ručně přepíšete 2 číslo 1. Tím se za tabulkou vytvoří lichá řada.


    Nyní stačí to pořadí načíst do paměti a vložit zpět jen jako text a čísla. Vzorce zmizí.


    Následně najedete na konec (Ctrl+End - podržet a stisknout + HOME). Vybere se celá tabulka a vy ji musíte seřadit podle toho ¨pomocného sloupce". Tabulka bude také ob řádek. Nyní už můžete pomocný sloupec smazat.


    Nakonec do 3. listu načtete řádky s hlavičkou (z listu 1 a pod to načtete řádky tabulky. Takže ve třetím listu bude :
1. řádek - A1 ='list1'.A1, B1 = 'list1'.B1.......AB1 = 'list1'.AB1
2. řádek - A2 ='list2'.A2, B2 = 'list2'.B2.......AB2 = 'list2'.AB2
3. řádek - A3 ='list1'.A3, B3 = 'list1'.B3.......AB3 = 'list1'.AB3
4. řádek - A4 ='list2'.A4, B4 = 'list2'.B4.......AB4 = 'list2'.AB4

     To pak vytisknete a roztříháte. Je možné dávat i prokládání hlavičky odkazem.
Například vykopírujete hlavičku na druhý řádek a ještě když je vybraný zadáte F4 - tím se vytvoří absolutní adresy. Tohle už můžete kopírovat do prázdnách řádků vlastní tabulky.
     Jestli bude potřeba udělám vzor.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 16. 11. 2016 23:51:05

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Tisknutí hlavičky tabulky ob jeden řádek - VYŘEŠENO

To je věčný problém - jak spojit dvě či více tiskových oblastí na jednu stránku. Myslím že to stále v podstatě nejde. Pokud byste to řešil často asi by bylo nejlepší si vytvořit makro. To by bylo celkem jednoduché a daný problém by to řešilo. Prostě by se na vedlejší list vytvořila tisková sestava a vytiskla by se.

Jiné řešení mě napadlo: každý řádek definovat jako tiskovou oblast, nastavit opakování hlavičky, naformátovat stránku jako úzký proužek, vytisknout pomocí PDFCreatoru do souborů jpg a pak tyto soubory seřadit třeba v IrfanView na jednu stránku - ale tento postup není nic moc, to uznávám.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#4 17. 11. 2016 06:28:39

jik
Člen
Registrace: 28. 6. 2009
Příspěvků: 37

Re: Tisknutí hlavičky tabulky ob jeden řádek - VYŘEŠENO

Ano, jde v podstatě o výplatní pásku, přesněji o výplatu včelařských dotací se zaučtováním dalších položek. To s těmi třemi listy je docela chytré, tak to udělám.

Offline

#5 17. 11. 2016 08:51:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,658

Re: Tisknutí hlavičky tabulky ob jeden řádek - VYŘEŠENO

Ještě jsem neuvedl jeden způsob. Je to zase obdoba popsaného postupu, ale stačí na to list jediný. Spíš se jedná o to jak často budte tuto práci dělat. Myslím, že tak 1x ročně, a pak by vyhovoval systém takto :
1. - Uděláte tabulku tak jak má vypadat - vyplněnou. Tím znáte počet řádků.
2. - Stejný počet řádků znamená že pod tabulku vložíte stejný počet řádků s nadpisy.
3. - Uděláte pomocný sloupec podle výše uvedeného popisu.
      a) - U tabulky se jmény dáte řádkování od 2 a každý další +2.
      b) - U 1. řádku s názvy uděláte přepis na číslo 1.
    Tím dostanete číslování k seřazení ale nejprve to musíte načíst a vložit zpět jen jako čísla a text. V jiném případě to dopadne špatně :-(


     Zbytek je jasný - seřadit podle pomocného sloupce a pomocný sloupec smazat. Ale to je opravdu jednorázový postup. Pro práci která by se dělala často by to chtělo ty 3. listy. Šlo by to vylepšit na šablonu tak, že by jste udělal v prvním a druhém listu vzor který by se kopíroval do třetího
listu kde jsou výsledky prostřídány.
     Když budete šikovný tak Vám postačí 2 listy. Postup :
1. V prvním listu může být originální tabulka včetně jediného nadpisu.
2. Do 2. listu dáte kopie řádků tabulky bez nadpisu, ale s absolutní adresací.
3. Za vlastní řádky dáte stejný počet nadpisů - také s absolutní adresací.
4. Provedete úpravy setříděním tak jak uvádím výše a setřídíte, pomocný sloupec smažete.
     Ve výsledku máte na prvním listu originál tabulku kterou budete moci kdykoliv vyplnit znovu. Na druhém listu budete mít už navždy promíchány názvy a řádky. Je tam jediný problém. Tím problémem je různý počet řádků (možná jde o stále stejný počet - pak je to jedno.
     Při různých počtech je potřeba kopie řádků vybavit podmínkou IF tak, že když nebude vyplněn další řádek tabulky, nezobrazí se ani nadpis. Takto se vytvoří počet pro maximální množství + rezerva a nikdy už nemusíte dělat nic jiného nežli přepsat obsah tabulky listu1 a vytisknout sestavu listu2 + rozstříhat. To by byla teprve technicky dobrá šablona.
     Šablona na 3 listy má výhodu v intuitivní manipulaci s počty položek. Jde jen o to co Vám lépe vyhovuje. Existuje ještě řešení makrem - to není složité a vytvoří prostřídání hned třeba v prvním listu a stačí stisknout tlačítko.

Editoval neutr (17. 11. 2016 08:54:48)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí