Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 3. 5. 2016 20:53:06

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Problém s exportem do PDF

Prosím o radu s exportem do PDF. Do dneška vše fungovalo excelentně, ale po dnešním pádu LO je výsledné PDF poskládáno z obdélníčků a dalších zmatených znaků.

Offline

#2 4. 5. 2016 06:41:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

To co popisujete vypadá, že se nastavila nějaká asijská sada znaků. Nyní jde o to, že je pravděpodobně nutné postavit export na správném fontu. Ale ...
- Neuvádíte zda používáte LO (AOO) a v jaké verzi.
- Export do PDF se provádí několika způsoby - jaký jste použil?
- Zkoušel jste opravit "přeinstalováním"?
-------------------------------------------------
     Nejprve bych doporučil spustit znovu instalaci od začátku. Při startu se objeví možnost "opravit". Takže tuto možnost vyberte a otestujte. Pokud to nepomůže - písněte sem co a jak jste udělal + to co uvádím výše + Operační Systém (OS) který používáte.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 4. 5. 2016 09:12:27

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Zkusil jsem opravnou instalaci a bez změny :-(
Používám LibreOffice 5.1.2.2 win_x64 (před pádem 5.0.5 - stejný problém)
vše na win 10
export dělám pomocí "tlačítka" vlevo vedle tiskárny, případně v menu soubor - export do PDF

zde náhled výsledku :
https://drive.google.com/open?id=0BwI3f … Gt6S1JVNkk

a zde nastaveni exportu:
https://drive.google.com/open?id=0BwI3f … 095RklkQ00

Editoval gholiath (4. 5. 2016 09:23:46)

Offline

#4 4. 5. 2016 09:53:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Takže nyní bych doporučil tento postup :
- Při vypnutém LO
- Najít na Vašem profilu data aplikací (nevím přesně jak u W10)
- Ve foldru najít LibreOffice
- Podívejte se dovnitř tohodle foldru. Měl by tam být jediný forldr s názvem "4". Běžně se stává, že je tam i folder "3" - co že chyba.
- Vraťte se na "Data aplikací" - folder "LibreOffice" bez milosti smažte.
- Následně dejte znovu nainstalovat - opravit.
     Potom zase napište co a jak. Ještě je možné nahlédnout do nastavení písem LO - pro export ap, ale to by se mělo smazáním složky v data aplikacích odstranit. Ta složka udržuje Vaše nastavení. Takže se smazáním nic nestane, ale když byste měl nějaké vlastní styly, rozšíření ap. tak si to někam šikovně vyzálohujte.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 4. 5. 2016 10:53:16

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Předem děkuji za rady.
Složku jsem našel zde: C/users/lukas/AppData/roaming/LibreOffice

smazal jsem složku LO a udělal reinstalaci, ale opět bez změny :-(

Offline

#6 4. 5. 2016 11:17:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Takže zbývá jen otestovat zda chybu nese přímo dokument, který exportujete. Doporučil bych opět smazat složku ve vašem profilu, znovu opravit.
     Následně vytvořit zcela nový dokument - podobný tomu Vašemu původnímu, ale nesmíte do něj nic kopírovat. prostě h vytvořte na "zelené louce" - aby tam něco bylo a to vyexportujte do PDF.
     Tedy ještě by existovala možnost, že jde o změnu systému po aktualizaci - to ale nebude podstata. Uvádíte že to bylo po pádu systému. Jde tedy jen o jedinou možnost tohoto typu : Váš pád a export byly první operací po aktualizaci systému. Aktualizace mohla být před několika měsíci, ale Vy jste od té doby takovou činnost nekonal.
     Takže nyní udělejte pokus s úplně novým dokumentem. Pokud to bude stejné, pokuste se nastavit různé typy exportů - hlavně ve smyslu fontů a zanakových sad.
     Pokud ani to nepůjde, měl byste nainstalovat Apache OpenOffice a otestovat export v Apache (to pak můžete klidně odinstalovat). Jinak ale běží paralelně vedle LibreOffice bez problémů.


     Pokud ani potom nebudete úspěšný, měl byste sem postnout přímo celý příklad. Tedy zdrojový dokument i jeho výstup v PDF. Problém by mohl být například se spuštěným OpenCL, respektive OpenGL které využívá grafickou kartu jek k vykreslování tak k výpočtům.
     Já mám instalace nejnovějších LO i AOO pod WinXP které mi běží na Ubuntu, ale mám také noťas s Win7 64 bit takže jsem teoreticky schopný odhadnout zda to dělá verze 64 bitů a podobně.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 4. 5. 2016 13:09:09

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Tak zkusil jsem nový dokument a opět stejný problém.
Zkusil jsem nainstalovat OO a opět stejný problém.
Zkusil jsem PlanMaker - export v pořádku.
virtuální tiskárna pdfcreator - export v pořádku.
Historie řešení :
Chybu to začalo dělat v minulé verzi LO, jako řešení jsem aktualizoval na novou verzi, ale problém zůstal tak jsem psal jsem.

Offline

#8 4. 5. 2016 13:27:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

To co popisujete musí nést na sobě přímo ten soubor který exportujete. Postněte ho sem - jinak se asi nikam nedopracujeme. Pošlete nejlépe originál plus plnou vyexportovanou verzi.


     K té historii : Já jsem se nevyjádřil asi dost zřetelně. Před nainstalováním nejnovější verze jste měl verzi LO 5.0.5. Upřesňuji : - V této verzi jste prováděl exporty úspěšně, nebo jste tento proces dělal ještě v jiné - starší předchozí verzi?
     Zkoušel jste měnit parametry exportu - písma, respektive fonty pro PDF? neměl jste náhodou před pádem nainstalované nějaké fonty pro PDF, nebo nějaké rozšíření?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 4. 5. 2016 13:44:57

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Problém nastal již ve verzi 5.0.5 (do té doby jsem export do PDF používal několikrát denně a to již několik aktualizací zpětně) Po jednom z několika pádů v posledních dnech nastal problém s exportem. Jelikož jsem již nějakou dobu odkládal aktualizaci na verzi 5.1.2.2 provedl jsem jí a doufal, že problém vyřeší. Bohužel se tak nestalo.
zde jsou odkazy na soubor a výsledek:
https://drive.google.com/open?id=0BwI3f … mRVcDVaaGM
https://drive.google.com/open?id=0BwI3f … V9iR1BZZm8

Offline

#10 4. 5. 2016 14:18:06

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Problém s exportem do PDF

Zkuste v posledním dialogu před uložením (vlastnosti) na záložce písmo zaškrtnout vložit písma do dokumentu.

Offline

#11 4. 5. 2016 14:28:38

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Omlouvám se, ale přesně nechápu kde mám toto nastavit. Při exportu do pdf jsem tuto možnost nikde nenašel :-(

Offline

#12 4. 5. 2016 15:45:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Pokud exportujete z nabídky soubor tak tam je nabídka kterou uvádí "lp.". Je to buď jako "obecný export" > výběr do PDF, nebo přímo volba "Export do PDF".
     POZNÁMKA  : "lp." používá primárně Apache open office - někde to nedávno popisoval. V AOO existuje volba na dialogu Volba PDF > karta Obecné > Vložit standardní fonty (ChecBox). Tato volba v nejnovější LO není.
     Nicméně je tam volba HYBRIDNÍ PDF, nebo ARCHIVNÍ(ISO) PDF a nebo TAGOVANÉ PDF a nakonec PDF FORMULÁŘ. V tom hybridním jsou písma jak ODF, tak PDF. Ten "archivní" ISO formát právě obsahuje standardní fonty. Takže svým způsobem není zapotřebí tuto volbu aktivovat - je dána formátem ISO. Jiná věc jsou formuláře.


     Takže Vy byste měl otestovat nejméně ty dvě možnosti. Konkrétně Hybridní a Archivní. Podle vašeho obrázku ukládáte formulář - což může být problém samo o sobě.
-----------------------------------------------------------------
     Navíc pozoruji, že původní chyba vypadá jinak, nežli ta kterou ukazujete ve druhém případě. Při tom uvádíte že je to pořád stejné.


Viz:

1. případ
2. případ


     Další závažná věc - vy to exportujete jako XLS - což takhle to uložit opravdu jako ODS a pak exportovat - samozřejmě jinak nežli formulář....


     Už potřetí píšu - postněte sem ukázku - tedy potřebujeme sešit se vzorem a ne obrázek. Ono se při tom ukláže více detailů - které budou asi pro řešení podstatné.

Editoval neutr (4. 5. 2016 16:30:30)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 4. 5. 2016 16:26:00

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

odkazy na testované soubory jsou zde:
https://drive.google.com/open?id=0BwI3f … mRVcDVaaGM
https://drive.google.com/open?id=0BwI3f … V9iR1BZZm8

Pro jistotu jsem to teď ještě zkoušel a po uložení na disk je sešit v původním stavu.
Dále jsem vyzkoušel i ostatní varianty exportu - hybridní - archivní - tagové a jejich kombinace, ale export se nikdy nezdařil. A to ani pokud se pokusím exportovat jiný soubor ve formátu ODS.

Editoval gholiath (4. 5. 2016 16:27:30)

Offline

#14 4. 5. 2016 16:28:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Paráda - oba odkazy jsou "Not found".


PS - asi jsem strefil Vaší editaci - už to chodí. Jenže zase jsou to obrázky - s těmi nic neudělám. Píšu, že máte postnout vzor - tedy celý sešit ke stažení. Navíc uvádím, že to máte exportovat z ODS - a vidím tam stále Excel.

Editoval neutr (4. 5. 2016 16:34:22)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 4. 5. 2016 16:32:11

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Teď jsem je zkoušel a mě se normálně načtou. Dá se soubor nasdílet i jinak. Bohužel v tomto se moc nevyznám.

Offline

#16 4. 5. 2016 16:35:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Portál Uložto.cz - bezpečný způsob jak to sem poslat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 4. 5. 2016 16:37:28

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Offline

#18 4. 5. 2016 17:06:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Tak jsem to testoval na LO - poslední verze 32 bitů - a bez problému. xportoval jsem přímo z XLS.
Můj Export
Pak jsem otevřel Váš export.
Info při načítání Vašeho vzoru
Obrázek po otevření Vašeho souboru s chybou
    Nyní udělám to samé ve verzi 64 bitů. Tam musím přehodit Ethernet kabel a znovu načít odkazy takže to chvilku potrvá.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#19 4. 5. 2016 18:31:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Tak jsem to otestoval na Win7 - 64 bitů a také vše OK. Jediné na co se dá spolehnout je projet celý počítač a najít jestli někde nemáte ještě jiný foldr s natavením Libre office a ten smazat. Je možné že jste ho měl původně nainstalovaný třeba na jiném disku?


     Další věcí je uložit to jako ODS a otestovat export z tohoto formátu. Udivuje mne, že to dělá i AOO. To by naznačovalo, že to písmo se čte z OS. Je možné že to dělá to Win10.
     Nemigroval jste náhodou z W7, nebo W8 v době kdy jste s tímto souborem nepracoval? Já prostě už nevím co jiného by to bylo.
     Popište ten pád systému - co jste dělal a co jste měl spuštěnáho.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#20 4. 5. 2016 19:01:30

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

Nechal jsem prohledat počítat na LibreOffice a žádnou další složku mi to nenašlo. Ale to nalezené umístění je zvláštní.
Disk mám pouze jeden :-(
Mám sice na disku starou složku win 8.1. Ale přecházel jsem před několika měsíci a od té doby jsem udělal tímto způsobem stovky exportů.
A co se pádu LO týká tak při práci na souboru, který měl několik desítek listů došlo při průběžném ukládání k "zamrznutí" LO. Po chvíli se ukončily. Po opětovném spuštění se rozpracovaný soubor v pořádku obnovil. Hlavně šlo o úplně jiný soubor.
Přijde mi divné, že tento problém mají pouze LO a AOO. Při použití PlanMakeru vše funguje jak má.

Offline

#21 5. 5. 2016 06:45:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s exportem do PDF

Je poněkud zvláštní Vaše vyjádření Po opětovném spuštění se rozpracovaný soubor v pořádku obnovil. Hlavně šlo o úplně jiný soubor. To byte měl nějak lépe vysvětlit.
     Programy jako PlanMaker, AdobeReader a jiné speciály na PDF mají své vlatní fonty. My už nyní víme, že AOO a LO zřejmě čtou fonty z OS. Ten font se zřejmě z OS ztratil a proto jsou mimo jak AOO, tak LO. Pokuste se v OS najít písma a ten font opravit, nebo otestujte obnovu sytému. Při tom by se to mělo opravit.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#22 5. 5. 2016 11:37:25

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Problém s exportem do PDF

Výběr skutečného fontu, který je použit pro zobrazení je poměrně komplikovaný proces, na kterém se podílí jak systém, tak i příslušný program (calc, acrobat, ...)

soubor xls má nastavený prastarý font Ariel
soubor pdf neobsahuje vloženou podmnožinu fontů

Exporty pdf, které vypadaly tak jako ukázka se v minulosti v LO řešily. Řešením tehdy bylo zavedení dialogu, který umožnil zadat zadat explicitně vkládání podmnožiny fontů.

Ve verzu 5.0.1...tento dialog byl k dispozici, i když nevím, jestli byl funkční, ve verzi 2.0.2... zmizel bez náhrady.

Předpokládám, že ve Win 10 Ariel definitivně není (možná ho lze doinstalovat).
Calc při jeho zobrazení najde podobnou náhradu, je možné, že řetězec záměn je delší. Při exportu v tomto případě neví co do pdf vložit, tak tam nedá nic. (Podle mne chyba.)

Acrobat fonty nezaměňuje. Když ho nenajde ani v systému ani v souboru, tak ukáže jen obdélníček.

Možnosti:

1. Zkusit export do archivního pdf místo formuláře.
2. Změnit font v exportovaném sešitě na něco, co v systému je. Samozřejmě s ohledem na případné sdílení dat.

Offline

#23 5. 5. 2016 11:42:00

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

čas od času LO při práci zamrznou a dojde k jejich ukončení (někdy samo, někdy mnou) při opětovném spuštění mi nabídnou obnovu rozpracovaného dokumentu. Což se stalo zhruba hodinu před zjištěním problému. Soubor který jsem v tuto chvíli upravoval jsem neexportoval. Po té jsem začal pracovat na dalším souboru, který jsem na závěr potřeboval vyexportovat do PDF a tehdy jsem zjistil problém.
V LO používám standardně ARIAL. A i když jsem teď zkusil exportovat zkušební soubor s jiným písmem písmem výsledek je opět stejný.

Offline

#24 5. 5. 2016 12:13:19

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Problém s exportem do PDF

Tak asi nejrychlejší je LO odinstalovat (úplně, včetně záznamů v registrech), domažte zbytky, případně zbylé soubory přesuntě jinam, asi se bez pomoci někoho zkušenějšího neobejdete. Pak nainstalujte znovu.

Offline

#25 5. 5. 2016 12:47:38

gholiath
Člen
Registrace: 3. 5. 2016
Příspěvků: 12

Re: Problém s exportem do PDF

odinstalovat LO jsem zkoušel, ale bohužel nevím jak vyčistit registry a ostatní pozůstatky ze systému. Existuje na to nějaký program, nebo je to potřeba udělat ručně ?

Offline

Zápatí