Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 1. 2016 10:03:38

Komodor
Člen
Registrace: 7. 1. 2016
Příspěvků: 5

Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

Dobrý den,

Poprosím o radu. Zakládám elektronickou knihu zakázek a tržby z nich.

Náhled zde: http://postimg.org/image/fq96bkj5f/

Potřebuji násobit údaje v určitých sloupcích číslem, které bude definovat vložené číslo, nebo kód v nejvýše položených buňkách (v náhledu jsou to buňky 1c, 1D, 1E pro každý sloupec zvlášť). Takže pokud bude např. kód "55" definovat "42kč" z ceníku, chtěl bych aby čísla v onom sloupci (zde číslo "6" a "12") násobily onu hodnotu 42kč (tedy 18x42,-=756kč) a výsledek pro tento sloupec sečetly do buňky 20C.

Teď tedy potřebuji vyřešit to, aby kódy v 1. řádku automaticky a podmíněně prováděly násobek dle toho, jaký kód (zástupce ceny v ceníku) do něj vložím.

Lze to vyřešit např. externí tabulkou, ve které budou všechny možné kódy definovat cenu a tedy i násobek pro celá čísla v jednotlivých sloupcích? Jak to provést a s jakými funkcemi?

Děkuji moc za každou radu!

Offline

#2 7. 1. 2016 10:18:40

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

vedle nebo do jiného listu si napište tabulku o dvou sloupcích. První sloupec "kód", druhý sloupec "cena". Cenu dle kódu pak zajistíte pomocí funkce Vlookup. Tedy VLOOKUP(C$1;data.$A$2:$B$100;2;0). A tyto vzorce bych dal do nějakého samostatného řádku (třeba do druhého, nebo naopak nakonec pod tabulku, to je fuk) a pak už jen jednoduše násobíte součet kusů * cena.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 7. 1. 2016 10:59:13

Komodor
Člen
Registrace: 7. 1. 2016
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

ludviktrnka napsal(a)

vedle nebo do jiného listu si napište tabulku o dvou sloupcích. První sloupec "kód", druhý sloupec "cena". Cenu dle kódu pak zajistíte pomocí funkce Vlookup. Tedy VLOOKUP(C$1;data.$A$2:$B$100;2;0). A tyto vzorce bych dal do nějakého samostatného řádku (třeba do druhého, nebo naopak nakonec pod tabulku, to je fuk) a pak už jen jednoduše násobíte součet kusů * cena.

Děkuji moc za rychlou odpověď! Popíšete mi ještě prosím obsah té závorky funkce VLOOKUP? Teprve se učím, nerozumím úplně ke kterým buňkám přesně se údaje ve v závorce vztahují a nerozumím ani funkci "data". Prosím aspoň o stručné popsání.

Ještě jednou díky

Offline

#4 7. 1. 2016 11:21:03

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

doporučoval bych nápovědu, tam je to popsané slušně. data.$A$2:$B$100 je název listu "data" a následuje vymezení oblasti resp. matice.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#5 7. 1. 2016 12:28:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

Já bych se zeptal na několik maličkostí : -
- Kolik bude druhů kódů?
- Vypadá to, že 1 zákazník .... = 1 kód, nebo bude mít 1 zákazník kódů více?
- Kolik řádků by měl mít celkově soupis?
----------------------------------------------------
     Pokud by těch kódů bylo jen několik málo (4 až 5) tak by bylo možné lepší přímo vzorcem násobení místo pomocné tabulky. Pokud by zase bylo kódů více - viděl bych to jako zápis množství do dvou sloupců. Do jednoho množství a do druhého kód.
     Při tom není ani nutné aby 1 zákazník ..= 1 kód. Teprve při složitějších operacích bych asi zvolil systém více sloupců pro kódy. V podstatě jde o to, co se bude dělat s tím součtem následně.

- Součet půjde do nějaké jiné tabulky, nebo do faktury?
- Je tabulka pro více klientů?
- Každý sloupec asi nemá mít součet samostatně nebo ano?


     Při takových dotazech totiž většinou dojdeme k něčemu úplně jinému nežli na co se přispivatel doptával v prvním příspěvku :-)

Editoval neutr (7. 1. 2016 12:31:12)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 7. 1. 2016 16:26:52

Komodor
Člen
Registrace: 7. 1. 2016
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

neutr napsal(a)

Já bych se zeptal na několik maličkostí : -
- Kolik bude druhů kódů?
- Vypadá to, že 1 zákazník .... = 1 kód, nebo bude mít 1 zákazník kódů více?
- Kolik řádků by měl mít celkově soupis?
----------------------------------------------------
     Pokud by těch kódů bylo jen několik málo (4 až 5) tak by bylo možné lepší přímo vzorcem násobení místo pomocné tabulky. Pokud by zase bylo kódů více - viděl bych to jako zápis množství do dvou sloupců. Do jednoho množství a do druhého kód.
     Při tom není ani nutné aby 1 zákazník ..= 1 kód. Teprve při složitějších operacích bych asi zvolil systém více sloupců pro kódy. V podstatě jde o to, co se bude dělat s tím součtem následně.

- Součet půjde do nějaké jiné tabulky, nebo do faktury?
- Je tabulka pro více klientů?
- Každý sloupec asi nemá mít součet samostatně nebo ano?


     Při takových dotazech totiž většinou dojdeme k něčemu úplně jinému nežli na co se přispivatel doptával v prvním příspěvku :-)

Řádků bych chtěl udělat pro každý měsíc standardně 31, i když asi ve všech případech jich bude využito méně. Strukturu zápisků bych chtěl nechat zachovat takto - budou ji používat i lidé, kteří takto zakázky zapisovali léta a nechtějí to měnit. S výsledným součtem se ještě bude pracovat mimo tabulku a půjde do faktury. Tabulek, resp. listů bude v jednom dokumentu více a každá pro jednoho jiného klienta (celkem jich je asi 5). Každý zákazník bude mít více kódů, možná kolem 10 i víc.
Součtů bude tedy více - pro každý sloupec zvlášť. Tyto součty se poté zase sečtou v jednu konečnou výslednou hodnotu se kterou se bude dále pracovat.

Offline

#7 7. 1. 2016 18:55:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

Otestujte tohle - když tak napište co jinak ap. Vzor Leden 2016


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 7. 1. 2016 20:51:31

Komodor
Člen
Registrace: 7. 1. 2016
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

neutr napsal(a)

Otestujte tohle - když tak napište co jinak ap. Vzor Leden 2016

Hezky! Díky moc za návrh.
Co by bylo potřeba hlavně změnit: Místo "čísla kódu" je potřeba zadávat samotná "vlastní čísla" na základě kterých se automaticky vytvoří určitý násobek (dle skrytého sazebníku) čísel v konkrétních sloupcích - tato vlastní čísla reprezentují určitou položku a tudíž i cenu v ceníku.
Dále místo 104 funkčních buněk by stačilo tak 40. Bylo by možné dokument ještě takto poupravit? Ještě jednou díky moc za něj a Váš čas!

Offline

#9 8. 1. 2016 07:52:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

Ano upravit to není problém. Jenom se potřebuji ujistit, že jsem to správně pochopil.
     Začnu od konce :


- jde spíš o pozunámku - Změnit původních 100 položek (od řádku 4 do řádku 104) na 40 uděláme velmi snadno. Stačí smazat na každém listu 60 řádků, ale tak aby první a poslední zůstaly nedotčeny. Tím se upraví rozsah i ve vzorcích.


- Pokud jsem správně pochopil tak tabulky individuálního klienta nebudou obsahovat všechny druhy kódů, ale jen některé. To jaké kódy v tabulce budou rozhodne až uživatel vlastním zápisem.
     To také není žádný problém. Změní se jenom vzorce ve 3. řádku. Ale pak vzniká otázka nad grafickou stránkou věci. Nyní má záhlaví 3 řádky. Jak se ukazuje tak první řádek ze záhlaví, který obsahuje napevno informaci "číslo kódu" bude nově zadáván číslem.
     Stačí zde prázdný řádek? Nebo mám do záhlaví přidat řádek který ponese informaci. Například :
- nevyplněná buňka kódu > záhlaví slouce ponese jenom "kód" bez ničeho.
- pokud bude buňka vyplněna > záhlaví slouce ponese identifikátor "kód XY".


     Jde spíš o to, že pokud dostanou Vaši spolupracovníci novou tabulku tak budou váhat kam co napsat. Takže když je seznámíte, nebou potřebovat extra manuál :-)
     Grafická stránka věci může být snadno přepracována. Může to být i "sofistikovaný formulář" který bude při startu obsahovat 1 list a když se provede zápis do tohoto listu tak se automatickyy vygeneruje další nový prázdný. Výběry identifikací (klient, kódy ap) je možný pomocí vybíracích seznamů ap.
     Sešit může obsahovat i souhrny za sešit - kusy podle druhu. To proto aby mohl vyhodnocovat skladovou zásobu a upozornít, že na skladě je "málo" ap. Pokud používáte jen AOO, nebo LO - může obsahovat i například přístup různými hesly a zápidy kdy kdo udělal vstupy ap. Může to být napojené například i na centrální databázi, vyhodnocovat bonitu klienta (slevy a nabídky..), nebo vyhodnocovat zda má již zaplaceno předchozí objednávky či nikoliv. (To je ale asi pro začátek moc věcí :-)


Upřesněte, nebo ještě lépe pošlete přímo Vámi upravenou grafickou podobu. Vím že "novinky" bývají zdrojem problémů - což závisí čistě na schopnostech uživatelů. Jestli to budou obsluhovat důcodci vzdálení od Vás 100 km, tak máte na problémy jistojistě zaděláno každou maličkou změnou :-)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 8. 1. 2016 10:23:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

Podívejte sem Leden 2016_2
     Je to upravené podle Vašich požadavků pokud jsem jim správně porozuměl. Poslední list je typem jiného vzoru - prakticky vše se vybírá ze seznamu. Jo a ty pomocné listy jsou už skryté, ale nejsou pod heslem takže je snadno zobrazíte : -
- skočte do prvního listu,
- zvolte nabídku FORMÁT > LIST > vyberte zobrazit


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 15. 1. 2016 13:41:13

Komodor
Člen
Registrace: 7. 1. 2016
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

neutr napsal(a)

- Pokud jsem správně pochopil tak tabulky individuálního klienta nebudou obsahovat všechny druhy kódů, ale jen některé. To jaké kódy v tabulce budou rozhodne až uživatel vlastním zápisem.

Přesně tak, u každého klienta budou použity jen některé kódy - s tí že každý měsíc se mohou použité kódy lišit.

neutr napsal(a)

     To také není žádný problém. Změní se jenom vzorce ve 3. řádku. Ale pak vzniká otázka nad grafickou stránkou věci. Nyní má záhlaví 3 řádky. Jak se ukazuje tak první řádek ze záhlaví, který obsahuje napevno informaci "číslo kódu" bude nově zadáván číslem.
     Stačí zde prázdný řádek? Nebo mám do záhlaví přidat řádek který ponese informaci. Například :
- nevyplněná buňka kódu > záhlaví slouce ponese jenom "kód" bez ničeho.
- pokud bude buňka vyplněna > záhlaví slouce ponese identifikátor "kód XY".

Grafická podoba z dokumentu Leden 2016_2.ods mi příjde ideální :-)

neutr napsal(a)

     Jde spíš o to, že pokud dostanou Vaši spolupracovníci novou tabulku tak budou váhat kam co napsat. Takže když je seznámíte, nebou potřebovat extra manuál :-)
     Grafická stránka věci může být snadno přepracována. Může to být i "sofistikovaný formulář" který bude při startu obsahovat 1 list a když se provede zápis do tohoto listu tak se automatickyy vygeneruje další nový prázdný. Výběry identifikací (klient, kódy ap) je možný pomocí vybíracích seznamů ap.
     Sešit může obsahovat i souhrny za sešit - kusy podle druhu. To proto aby mohl vyhodnocovat skladovou zásobu a upozornít, že na skladě je "málo" ap. Pokud používáte jen AOO, nebo LO - může obsahovat i například přístup různými hesly a zápidy kdy kdo udělal vstupy ap. Může to být napojené například i na centrální databázi, vyhodnocovat bonitu klienta (slevy a nabídky..), nebo vyhodnocovat zda má již zaplaceno předchozí objednávky či nikoliv. (To je ale asi pro začátek moc věcí :-)
Upřesněte, nebo ještě lépe pošlete přímo Vámi upravenou grafickou podobu. Vím že "novinky" bývají zdrojem problémů - což závisí čistě na schopnostech uživatelů. Jestli to budou obsluhovat důcodci vzdálení od Vás 100 km, tak máte na problémy jistojistě zaděláno každou maličkou změnou :-)

S funkčností tabulky je samozřejmě seznámím. S dokumentem budou pracovat lidé na prodejně se kterými budu přímo v kontaktu, s tím mít problémy nebudou. Jde vlastně o evidenci počtu fotografií, skladovost tedy nebude potřeba řešit. Odpočty procent se budou provádět externě z výsledných kumulací a pokaždé individuálně, takže ani tomu bych nějakou funkci nepřiřazoval. Další možnosti jako zámek, evidence vstupů konkrétních zaměstnanců, slevy atp. nebude potřeba řešit.
Jen by se ještě hodilo automatické vložení aktuálního data do sloupce A pro Datum (klasický tvar typu "16.1.2016") a to vždy při vložení počtu kusů do jakéhokoli ze sloupců reprezentující druh zakázky. Přidal byste prosím tuto funkci do každé karty? Poslední list návrhu vypadá také velmi schopně ale momentálně tuto formu vkládání datumu nevyužijeme.
Dále jsem si všiml, že červené upozornění v prvním řádku je aktivní i při regulérním vložení počtu kusů a správného použití kódu ze skrytého sazebníku což může být možná zavádějící. A pokud se vyskytla chyba tak kde prosím? Mořžná tomu jen špatně rozumím. Děkuji za pomoc!

Offline

#12 15. 1. 2016 15:54:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Podmíněné násobení na základě vloženého čísla/kódu

Vezmu to od konce :-
    Podmíněný formát reaguje prakticky na nesprávný kód operace. To se ověřuje ve skrytém litu "sazebník". Když tam operátor sekne chybné číslo, vzorce vyhodí #N/A a celý součet skočí do chyby.
Takže to znamená jediné - přepsat správně číslo kódu v prvním řádku.
    Pokud není uvedeno číslo kódu znamená ta červená že se na sloupci pracuje. Vzorce součtu jsou závislé jen na kódu v prvním řádku, když tam nic není - vzorce nejsou videt.
    Když zadáte číslo kódu a datové pole je prázdné tak se vzorce objeví ale vyjadřují nuly - nulový počet kusů a nulovou cenu. Proto je vše postaveno na kontrolu kódu.


    Jednoduše pokud je červené pozadí jde o sloupec k použití. Je buď úplně prázdný, nebo je v rozpracování - a má se tedy na červeném sloupci vždy pracovat, nebo opravovat. Je to uděláno jako poznámka v horní buňce. Když tam uživatel sekne chybu kódu tak mu to vzorce oznámí. Takže jde jen o systém zda chcete zadávat kód nejdříve, či až dodatečně (zápis na nečisto) - třeba naposledy.


    S tím datumem je to sice snadné, ale musíte si být vědom toho, že se tam zapíše datum jako funkce TODAY (popřípadě i s časem vložení tz. NOW - časové razítko). Pak už to změnit nejde. Respektive jde, a původní se ztratí. Jenomže vzorec neumí vyhodnotit že včera někdo něco napsal - vyskočilo datum a dnes někdo něco připsal a datum se při tom neumí změnit. Musely by mít svoje datum všechny políčka samostatně.
    Vlastní vzorec stačí zkopírovat a vložit v této podobě pro řádek číslo 4 ve sloupci "A" :

=IF(COUNTA(B4:L4)=0;"";TODAY())

Jakmile je úsek B4:L4 prázdný - v buňce nic není.
Jakmile cokoliv do tohoto úseku zapíšete vyskočí aktuální datum.
    Následně vzorec zkopírujte běžným způsobem a vložte do toho předpokládaného rozsahu. Jinou cestou by bylo makro na tlačítku a pak by asi nemusely být žádné podmíněné formáty a podobně. Vše by se mohlo zadávat dialogem.
    Dokonce by to mohlo být uděláno tak aby to jinak nežli makrem nešlo přepisovat ap.

Editoval neutr (15. 1. 2016 15:59:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí